A tőkepiac élénkítéséről egyeztetett a kormányfő és a pénzügyminiszter

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 08:14

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter a parlamentben fogadta Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökét, hogy egyezessenek a magyar tőkepiac élénkítéséről, és megállapodjanak arról, hogy milyen szerepet tud játszani a BÉT a gazdaság kifehérítésében. A megbeszélés alapját a Budapesti Értéktőzsde, a Befektetési Szolgáltatók Szövetsége (BSZSZ), a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) által kidolgozott és júliusban a kormánynak, valamint a parlamenti pártoknak megküldött ötpontos tőkepiac-élénkítő javaslatcsomag képezte.

1) A miniszterelnök és a pénzügyminiszter nyitott a három éven túli időszakra vonatkozó, árfolyamnyereség- és kamatadó-mentességet biztosító Hosszú Távú Befektetési Számla bevezetésére, de a számlakonstrukció jelentőségére és várható költségvetési kihatásaira való tekintettel, ezt a január 31-ig kidolgozandó hosszú távú adócsomag részeként kívánják a kormány elé vinni. Méghozzá azzal a megkötéssel, hogy a számlára történő éves befizetéseknek korlátja lesz, melynek mértéke a tőkepiac szükséglete és a költségvetés lehetőségeinek figyelembevételével egy ésszerű határban lesz megállapítva a Tőzsde és a pénzügyminisztérium további szakmai egyeztetése eredményeképpen.


2) Az ingatlanpiac és a tőkepiac összenyitását javasló pontot alapul véve a kormány úgy döntött, hogy a javaslat szellemével egyetértve 2008. január 1-től 15-ről 5 évre csökkenti az ingatlanok után fizetendő forrásadó- köteles periódust, megkönnyítve ezzel a megtakarítások átcsoportosíthatóságát az ingatlanpiacról más megtakarítási formákba.


3) A kormány támogatja azt a javaslatot, miszerint a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett nyílt és zártvégű befektetési alapok a részvényekhez hasonlóan adózzanak. Az elért hozamok a jövőben árfolyamnyereségként adóznak és nem kamatként, így az esetleges veszteségek leírhatók lesznek 2008. január 1-től a nyereségből, csökkentve ezzel év végén az adóalapot.


4) A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy felkéri Hiller István oktatási minisztert: tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy a pénzügyi alapismeretek a legrövidebb időn belül kötelezően oktatott tantárgy legyen minden magyar középiskolában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


5) Kapcsolódva a kormánynak a feketegazdaság felszámolására tett erőfeszítéseihez - a BÉT elnöke arra tett javaslatot, hogy az állam a fejlesztési adókedvezményen és a fejlesztési tartalékon keresztül ösztönözze a vállalatok tőzsdére lépését. A miniszterelnök felkérte a tőzsde elnökét: a Budapesti Értéktőzsde dolgozza ki részleteiben is a két javaslatot és kezdje meg erről az egyeztetést a pénzügyminiszterrel, hogy a végleges anyag mihamarabb a kormány elé kerülhessen.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?