13 °C Budapest

Aláírás vagy felmondás: mit akar a bank?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 08:25

Személyes adatokat tarthat nyilván, kezelhet, tárolhat, feldolgozhat és továbbíthat a bank, különösen olyanokat, melyekből az ügyfél személyére vonatkozóan következtetést lehet levonni - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vagyoni helyzetre, üzleti tevékenységre, gazdálkodásra, üzleti kapcsolatokra, a számlaforgalomra és egyenlegre, valamint a hitelintézettel kötött szerződésekre vonatkozó információk kezelésére a Budapest Bank adatkezelési nyilatkozat segítségével szeretne feljogosítást nyerni több olyan ügyfelétől, akik számlavezetési okmányai közül ez még hiányzik.

A kiküldött dokumentum aláírása kötelező, megtagadása a szerződés felbontásával jár. A fenti jogosultságai korábban is megvoltak a banknak, ám erre eddig az üzletszabályzatban kapta meg a felhatalmazást.

A múltbeli gyakorlatot az adatvédelmi biztos azért kifogásolta, mert ezáltal sérül a tájékozottság feltétele, az ügyfelek többsége ugyanis nem olvassa el figyelmesen a szerződéses rendelkezéseket.

Ez a gyakorlat korántsem tekinthető egyedinek, az ügyfél ugyanis a legtöbb pénzintézetnél a számlanyitáskor elfogadja az üzletszabályzatot, melynek része az adatvédelem és adatkezelés is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?