4 °C Budapest

Erős negyedév az alappiacon - mibe fektetjük a pénzünket?

Pénzcentrum
2007. május 14. 14:05

A kamatadó miatti rohamot leszámítva egy éve nem zártak ennyire kedvező negyedévet a hazai befektetési alapok, mint 2007 első negyedévében. Az alapokba összességében közel ötvenmilliárd forint áramlott, és a meghatározó kategóriák közül egyedül az ingatlanalapból vonták ki tőkéjüket a befektetők. A negyedév hozamait tekintve a származtatott alapok győztek, de a magas állampapírpiaci hozamok miatt előkelő helyen végeztek a pénzpiaci és az ingatlanalapok is.

A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok összesített vagyona a negyedév végén 2.619 milliárd forintot tett ki, ez mintegy 79 milliárd forintos vagyonnövekedést jelentett a negyedév során, ebből a friss tőkebeáramlás ágazati szinten 49 milliárd forint volt. Nem számítva 2006 harmadik negyedévét, amelynek nettó értékesítése a kamatadó bevezetésének egyedi hatását tükrözi, a 2007 első negyedéves tőkebeáramlás egy éve a legmagasabb érték.(2006 negyedik negyedévének lehangoló eredményét ugyanakkor részben a megelőző negyedév túlfűtött forgalma magyarázza).


Az alapok vagyonának növekedése a kínálat bővülésével is együtt járt: a negyedév során a hazai alapkezelők által kezelt befektetési alapok száma 16-tal nőtt, március végén összesen 253 alapot kínáltak a befektetők számára (áprilisban az alapok száma már 263-ra rúgott).


Az ingatlanalapokat továbbra is adják

Az ágazat összesen mintegy 49 milliárd forintos nettó értékesítése mögött meglehetősen szélsőséges eredmények bújnak meg: közel harminc milliárdos tőkebeáramlás és ugyanekkora tőkekiáramlás is megfigyelhető a kategóriánkénti bontásban. A legnagyobb tőkebevonást a pénzpiaci alapok regisztrálhatták, de hasonlóan kedvező negyedévet zártak a származtatott és garantált alapok (a tőkebeáramlás túlnyomó része a garantált alapoknál volt megfigyelhető), illetve a részvényalapok is.

A piac feketebáránya 2007 első negyedévében egyértelműen az ingatlanalap-szegmens volt: a befektetők összesen mintegy 30.2 milliárd forintot vontak ki a korábbi sikerkategória alapjaiból. Ez az eredmény egyébként szinte egyenes folytatása a 2006 negyedik negyedéves tőkemozgásoknak, és áprilisban is tőkekivonást tapasztalhattunk a kategóriában, igaz a megelőző hónapokhoz képest némileg kisebb mértékben.

A kötvényalapok tekintetében éppen fordított a helyzet, a mintegy 2.3 milliárd forintos negyedéves tőkekiáramlás már a kategória népszerűségének növekedéséről tanúskodik, hiszen 2006-ban egyetlen hónap kivételével havonta szenvedtek el ennél jelentősen nagyobb mértékű tőkekivonásokat az alapok. Ezzel szemben februárban már enyhén pozitív tartományba lendült a mérleg nyelve (áprilisban pedig már érezhető tőkebeáramlás jellemezte a kategóriát).

2007 első negyedévében pénzpiaci alapok nemcsak a legnagyobb tőkebeáramlást, hanem kedvező, 1.6 százalékos hozamot értek el (mivel ez a legnagyobb vagyonú kategória, nem meglepő, hogy az összegszerű hozamok terén az első volt az elmúlt negyedévben). A kedvező teljesítmény nyilvánvalóan a magas rövid állampapírhozamoknak volt köszönhető, és a kedvező hozamkilátások feltehetően az értékesítésre is jótékony hatást gyakoroltak.

A negyedév során a részvényalapok annak ellenére tudtak közel 20 milliárd forint friss tőkét vonzani, hogy a kategória átlagos hozama a negyedév során negatív volt, és közel 5 milliárd forinttal csökkentette az alapok vagyonát (a nyilvános alapok között ezen kívül nem volt negatív teljesítményű kategória).


A legmagasabb átlagos hozamot a negyedévben a származtatott alapok érték el, igaz ,ez a kategória viszonylag alacsony részarányt képvisel a teljes kezelt vagyonon belül.

Érdemes megfigyelni, hogy a piacon még a folyamatos tőkekivonás ellenére is jelentős részarányt képviselő ingatlanalapok a második legmagasabb hozamot érték el a negyedév során, még úgy is, hogy a forint 1.8 százalékos erősödése a bérleti díjakat euróban beszedő ingatlanalapok forinthozama ellen dolgozott. Ennek hátterében is az államapíprpiac magas rövid hozamai állhatnak, hiszen a hazai ingatlanalapok ingatlankitettsége nem túl magas, így hozamaikban nagy szerepet játszanak a rövidlejáratú állampapírok is.


Az alapok összesített vagyonának kategóriák szerinti megoszlásában nem állt be drámai fordulat a negyedév során. A garantált alapok összesített vagyona továbbra is a piacot meghaladó ütemben növekszik, így a részarányuk már meghaladja a kötvényalapokét, és a megközelítette a részvényalapokat. A legnagyobb kategória, mint korábban utaltunk rá, továbbra is a pénzpiaci alapoké, míg az ingatlanalapok a jelentős tőkekivonás ellenére is őrzik második helyüket a rangsorban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?