Erős negyedév az alappiacon - mibe fektetjük a pénzünket?

Pénzcentrum
2007. május 14. 14:05

A kamatadó miatti rohamot leszámítva egy éve nem zártak ennyire kedvező negyedévet a hazai befektetési alapok, mint 2007 első negyedévében. Az alapokba összességében közel ötvenmilliárd forint áramlott, és a meghatározó kategóriák közül egyedül az ingatlanalapból vonták ki tőkéjüket a befektetők. A negyedév hozamait tekintve a származtatott alapok győztek, de a magas állampapírpiaci hozamok miatt előkelő helyen végeztek a pénzpiaci és az ingatlanalapok is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok összesített vagyona a negyedév végén 2.619 milliárd forintot tett ki, ez mintegy 79 milliárd forintos vagyonnövekedést jelentett a negyedév során, ebből a friss tőkebeáramlás ágazati szinten 49 milliárd forint volt. Nem számítva 2006 harmadik negyedévét, amelynek nettó értékesítése a kamatadó bevezetésének egyedi hatását tükrözi, a 2007 első negyedéves tőkebeáramlás egy éve a legmagasabb érték.(2006 negyedik negyedévének lehangoló eredményét ugyanakkor részben a megelőző negyedév túlfűtött forgalma magyarázza).


Az alapok vagyonának növekedése a kínálat bővülésével is együtt járt: a negyedév során a hazai alapkezelők által kezelt befektetési alapok száma 16-tal nőtt, március végén összesen 253 alapot kínáltak a befektetők számára (áprilisban az alapok száma már 263-ra rúgott).


Az ingatlanalapokat továbbra is adják

Az ágazat összesen mintegy 49 milliárd forintos nettó értékesítése mögött meglehetősen szélsőséges eredmények bújnak meg: közel harminc milliárdos tőkebeáramlás és ugyanekkora tőkekiáramlás is megfigyelhető a kategóriánkénti bontásban. A legnagyobb tőkebevonást a pénzpiaci alapok regisztrálhatták, de hasonlóan kedvező negyedévet zártak a származtatott és garantált alapok (a tőkebeáramlás túlnyomó része a garantált alapoknál volt megfigyelhető), illetve a részvényalapok is.

A piac feketebáránya 2007 első negyedévében egyértelműen az ingatlanalap-szegmens volt: a befektetők összesen mintegy 30.2 milliárd forintot vontak ki a korábbi sikerkategória alapjaiból. Ez az eredmény egyébként szinte egyenes folytatása a 2006 negyedik negyedéves tőkemozgásoknak, és áprilisban is tőkekivonást tapasztalhattunk a kategóriában, igaz a megelőző hónapokhoz képest némileg kisebb mértékben.

A kötvényalapok tekintetében éppen fordított a helyzet, a mintegy 2.3 milliárd forintos negyedéves tőkekiáramlás már a kategória népszerűségének növekedéséről tanúskodik, hiszen 2006-ban egyetlen hónap kivételével havonta szenvedtek el ennél jelentősen nagyobb mértékű tőkekivonásokat az alapok. Ezzel szemben februárban már enyhén pozitív tartományba lendült a mérleg nyelve (áprilisban pedig már érezhető tőkebeáramlás jellemezte a kategóriát).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2007 első negyedévében pénzpiaci alapok nemcsak a legnagyobb tőkebeáramlást, hanem kedvező, 1.6 százalékos hozamot értek el (mivel ez a legnagyobb vagyonú kategória, nem meglepő, hogy az összegszerű hozamok terén az első volt az elmúlt negyedévben). A kedvező teljesítmény nyilvánvalóan a magas rövid állampapírhozamoknak volt köszönhető, és a kedvező hozamkilátások feltehetően az értékesítésre is jótékony hatást gyakoroltak.

A negyedév során a részvényalapok annak ellenére tudtak közel 20 milliárd forint friss tőkét vonzani, hogy a kategória átlagos hozama a negyedév során negatív volt, és közel 5 milliárd forinttal csökkentette az alapok vagyonát (a nyilvános alapok között ezen kívül nem volt negatív teljesítményű kategória).


A legmagasabb átlagos hozamot a negyedévben a származtatott alapok érték el, igaz ,ez a kategória viszonylag alacsony részarányt képvisel a teljes kezelt vagyonon belül.

Érdemes megfigyelni, hogy a piacon még a folyamatos tőkekivonás ellenére is jelentős részarányt képviselő ingatlanalapok a második legmagasabb hozamot érték el a negyedév során, még úgy is, hogy a forint 1.8 százalékos erősödése a bérleti díjakat euróban beszedő ingatlanalapok forinthozama ellen dolgozott. Ennek hátterében is az államapíprpiac magas rövid hozamai állhatnak, hiszen a hazai ingatlanalapok ingatlankitettsége nem túl magas, így hozamaikban nagy szerepet játszanak a rövidlejáratú állampapírok is.


Az alapok összesített vagyonának kategóriák szerinti megoszlásában nem állt be drámai fordulat a negyedév során. A garantált alapok összesített vagyona továbbra is a piacot meghaladó ütemben növekszik, így a részarányuk már meghaladja a kötvényalapokét, és a megközelítette a részvényalapokat. A legnagyobb kategória, mint korábban utaltunk rá, továbbra is a pénzpiaci alapoké, míg az ingatlanalapok a jelentős tőkekivonás ellenére is őrzik második helyüket a rangsorban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?