Kitavaszodott az alapoknál - már veszik a kötvényalapokat is

Pénzcentrum
2007. május 10. 17:00

Úgy tűnik, tartósan kiderülhet az ég a hazai befektetési alapok felett: a jelenleg még mindig meglehetősen magas betéti kamatok mellett is stabil értékesítést tudtak produkálni a magyarországi alapkezelők termékei, és számottevő tőkekivonást egyedül az ingatlanalapok szenvedtek el - derül ki a BAMOSZ legfrissebb havi jelentéséből. Áprilisban a régóta mellőzött kötvényalapok a közelgő kamatvágások miatt ismét érzékelhető tőkebeáramlást könyvelhettek el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona április végén 2.683 milliárd forintot tett ki. A hónapban egy új alapkezelő csatlakozott a BAMOSZ-hoz egy kezelt alappal, és 9 új alap indult, így a BAMOSZ tagjai április végén összesen 263 alapot kezeltek.


Az alapokba összesen 26 milliárd forint friss tőke érkezett, az alapok havi hozama pedig 37 milliárd forintot tett ki. A nettó értékesítés tehát áprilisban nem volt kiugró, de stabil érdeklődésről tanuskodik a befektetők részéről.


Az ingatlanalapok vagyona a hónap végén 558 milliárd forintot, az összvagyon 21 %-át tette ki. A közel 3,6 milliárd forintos tőkekivonást ellensúlyozta az alapok 2,6 milliárd forintos teljesítménye és az új BAMOSZ-tag 1 milliárd forintos alapja. A hazai ingatlan alapok alapjai a hónapban némileg csökkentek, de vagyonuk továbbra is közel 104 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok tehát továbbra is tőkekivonással szembesülnek, habár a múlthavi adat jelentősen alacsonyabb volt a megelőző hónapokhoz képest.


A garantált alapok összvagyona április végén 304 milliárd forint volt, ez az összvagyon 11,3 %-a. A nettó friss tőkebeáramlás 5,4 milliárd forint volt, míg a piaci teljesítmények 7,7 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok vagyona a hónap során meghaladta a 20 milliárd forintot. A hónap során mintegy 170 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig 460 millió forinttal növelték a vagyont.

A pénzpiaci alapok vagyona a hónap végén 839 milliárd forint volt. A pénzpiaci alapokba több mint 10 milliárd forint új befektetés történt áprilisban, a hozamok pedig 4 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 59 %-át jelentő likviditási alapokba 1,7 milliárd forint új tőke érkezett (ez a márciusi tőkebeáramlás töredéke), a hozamok pedig 2,2 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapoknál a 8,6 milliárd forint új tőke beáramlás mellett a hozam 1,8 milliárd forint volt. A nagyobb arányú tőkevonzásuk okán a dolláralapok nőttek a leggyorsabban, és az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona is gyorsabban nőtt a hazai alapoknál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kötvényalapok vagyona 288 milliárd forint volt április végén. A hónap során mintegy 8,6 milliárd forint érkezett a kötvényalapokba, míg a hozamok összességében 2,3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A rövid kötvényalapok vagyona 380 millió forint tőkekivonás és 1,2 milliárd forint pozitív hozam egyenlegeként enyhén nőtt, a hosszú kötvényalapok 9 milliárd forint friss tőke és 1 milliárd forint hozam eredményeképpen pedig erőteljesebben növekedtek. A hónap során csak a hazai kötvényalapok vagyona nőtt, míg az euróövezeti és egyéb nemzetközi alapokat ismét sújtotta a tőkekivonás és a forint erősödése is.


A részvényalapok vagyona április végén 327 milliárd forintot tett ki. Áprilisban 44 millió forint volt a nettó értékesítés, a teljesítmények viszont 12 milliárd forinttal növelték a vagyont. Leggyorsabban a hazai részvénytúlsúlyos alapok nőttek.

Áprilisban három alapot a korábbi be nem sorolt kategóriából átsoroltak a vegyes alapok közé, így a vegyes alapok vagyona a hónap végén 229 milliárd forint volt. A hónap során 300 millió forintot vontak ki az alapokból (de az alapok átsorolása 52 milliárd forinttal növelte a vagyont), míg a hozamok 3,2 milliárd forinttal növelték a vagyont. Áprilisban a három átsorolt alap után fennmaradó 6 egyéb alap vagyona a hónap végén 36 milliárd forint volt. Az alapokba 320 millió forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 640 millió forint volt köszönhető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20