12 °C Budapest

Kitavaszodott az alapoknál - már veszik a kötvényalapokat is

Pénzcentrum
2007. május 10. 17:00

Úgy tűnik, tartósan kiderülhet az ég a hazai befektetési alapok felett: a jelenleg még mindig meglehetősen magas betéti kamatok mellett is stabil értékesítést tudtak produkálni a magyarországi alapkezelők termékei, és számottevő tőkekivonást egyedül az ingatlanalapok szenvedtek el - derül ki a BAMOSZ legfrissebb havi jelentéséből. Áprilisban a régóta mellőzött kötvényalapok a közelgő kamatvágások miatt ismét érzékelhető tőkebeáramlást könyvelhettek el.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona április végén 2.683 milliárd forintot tett ki. A hónapban egy új alapkezelő csatlakozott a BAMOSZ-hoz egy kezelt alappal, és 9 új alap indult, így a BAMOSZ tagjai április végén összesen 263 alapot kezeltek.


Az alapokba összesen 26 milliárd forint friss tőke érkezett, az alapok havi hozama pedig 37 milliárd forintot tett ki. A nettó értékesítés tehát áprilisban nem volt kiugró, de stabil érdeklődésről tanuskodik a befektetők részéről.


Az ingatlanalapok vagyona a hónap végén 558 milliárd forintot, az összvagyon 21 %-át tette ki. A közel 3,6 milliárd forintos tőkekivonást ellensúlyozta az alapok 2,6 milliárd forintos teljesítménye és az új BAMOSZ-tag 1 milliárd forintos alapja. A hazai ingatlan alapok alapjai a hónapban némileg csökkentek, de vagyonuk továbbra is közel 104 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok tehát továbbra is tőkekivonással szembesülnek, habár a múlthavi adat jelentősen alacsonyabb volt a megelőző hónapokhoz képest.


A garantált alapok összvagyona április végén 304 milliárd forint volt, ez az összvagyon 11,3 %-a. A nettó friss tőkebeáramlás 5,4 milliárd forint volt, míg a piaci teljesítmények 7,7 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok vagyona a hónap során meghaladta a 20 milliárd forintot. A hónap során mintegy 170 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig 460 millió forinttal növelték a vagyont.

A pénzpiaci alapok vagyona a hónap végén 839 milliárd forint volt. A pénzpiaci alapokba több mint 10 milliárd forint új befektetés történt áprilisban, a hozamok pedig 4 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 59 %-át jelentő likviditási alapokba 1,7 milliárd forint új tőke érkezett (ez a márciusi tőkebeáramlás töredéke), a hozamok pedig 2,2 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapoknál a 8,6 milliárd forint új tőke beáramlás mellett a hozam 1,8 milliárd forint volt. A nagyobb arányú tőkevonzásuk okán a dolláralapok nőttek a leggyorsabban, és az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona is gyorsabban nőtt a hazai alapoknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kötvényalapok vagyona 288 milliárd forint volt április végén. A hónap során mintegy 8,6 milliárd forint érkezett a kötvényalapokba, míg a hozamok összességében 2,3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A rövid kötvényalapok vagyona 380 millió forint tőkekivonás és 1,2 milliárd forint pozitív hozam egyenlegeként enyhén nőtt, a hosszú kötvényalapok 9 milliárd forint friss tőke és 1 milliárd forint hozam eredményeképpen pedig erőteljesebben növekedtek. A hónap során csak a hazai kötvényalapok vagyona nőtt, míg az euróövezeti és egyéb nemzetközi alapokat ismét sújtotta a tőkekivonás és a forint erősödése is.


A részvényalapok vagyona április végén 327 milliárd forintot tett ki. Áprilisban 44 millió forint volt a nettó értékesítés, a teljesítmények viszont 12 milliárd forinttal növelték a vagyont. Leggyorsabban a hazai részvénytúlsúlyos alapok nőttek.

Áprilisban három alapot a korábbi be nem sorolt kategóriából átsoroltak a vegyes alapok közé, így a vegyes alapok vagyona a hónap végén 229 milliárd forint volt. A hónap során 300 millió forintot vontak ki az alapokból (de az alapok átsorolása 52 milliárd forinttal növelte a vagyont), míg a hozamok 3,2 milliárd forinttal növelték a vagyont. Áprilisban a három átsorolt alap után fennmaradó 6 egyéb alap vagyona a hónap végén 36 milliárd forint volt. Az alapokba 320 millió forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 640 millió forint volt köszönhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm