4 °C Budapest

Kitavaszodott az alapoknál - már veszik a kötvényalapokat is

Pénzcentrum
2007. május 10. 17:00

Úgy tűnik, tartósan kiderülhet az ég a hazai befektetési alapok felett: a jelenleg még mindig meglehetősen magas betéti kamatok mellett is stabil értékesítést tudtak produkálni a magyarországi alapkezelők termékei, és számottevő tőkekivonást egyedül az ingatlanalapok szenvedtek el - derül ki a BAMOSZ legfrissebb havi jelentéséből. Áprilisban a régóta mellőzött kötvényalapok a közelgő kamatvágások miatt ismét érzékelhető tőkebeáramlást könyvelhettek el.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona április végén 2.683 milliárd forintot tett ki. A hónapban egy új alapkezelő csatlakozott a BAMOSZ-hoz egy kezelt alappal, és 9 új alap indult, így a BAMOSZ tagjai április végén összesen 263 alapot kezeltek.


Az alapokba összesen 26 milliárd forint friss tőke érkezett, az alapok havi hozama pedig 37 milliárd forintot tett ki. A nettó értékesítés tehát áprilisban nem volt kiugró, de stabil érdeklődésről tanuskodik a befektetők részéről.


Az ingatlanalapok vagyona a hónap végén 558 milliárd forintot, az összvagyon 21 %-át tette ki. A közel 3,6 milliárd forintos tőkekivonást ellensúlyozta az alapok 2,6 milliárd forintos teljesítménye és az új BAMOSZ-tag 1 milliárd forintos alapja. A hazai ingatlan alapok alapjai a hónapban némileg csökkentek, de vagyonuk továbbra is közel 104 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok tehát továbbra is tőkekivonással szembesülnek, habár a múlthavi adat jelentősen alacsonyabb volt a megelőző hónapokhoz képest.


A garantált alapok összvagyona április végén 304 milliárd forint volt, ez az összvagyon 11,3 %-a. A nettó friss tőkebeáramlás 5,4 milliárd forint volt, míg a piaci teljesítmények 7,7 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok vagyona a hónap során meghaladta a 20 milliárd forintot. A hónap során mintegy 170 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig 460 millió forinttal növelték a vagyont.

A pénzpiaci alapok vagyona a hónap végén 839 milliárd forint volt. A pénzpiaci alapokba több mint 10 milliárd forint új befektetés történt áprilisban, a hozamok pedig 4 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 59 %-át jelentő likviditási alapokba 1,7 milliárd forint új tőke érkezett (ez a márciusi tőkebeáramlás töredéke), a hozamok pedig 2,2 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapoknál a 8,6 milliárd forint új tőke beáramlás mellett a hozam 1,8 milliárd forint volt. A nagyobb arányú tőkevonzásuk okán a dolláralapok nőttek a leggyorsabban, és az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona is gyorsabban nőtt a hazai alapoknál.

A kötvényalapok vagyona 288 milliárd forint volt április végén. A hónap során mintegy 8,6 milliárd forint érkezett a kötvényalapokba, míg a hozamok összességében 2,3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A rövid kötvényalapok vagyona 380 millió forint tőkekivonás és 1,2 milliárd forint pozitív hozam egyenlegeként enyhén nőtt, a hosszú kötvényalapok 9 milliárd forint friss tőke és 1 milliárd forint hozam eredményeképpen pedig erőteljesebben növekedtek. A hónap során csak a hazai kötvényalapok vagyona nőtt, míg az euróövezeti és egyéb nemzetközi alapokat ismét sújtotta a tőkekivonás és a forint erősödése is.


A részvényalapok vagyona április végén 327 milliárd forintot tett ki. Áprilisban 44 millió forint volt a nettó értékesítés, a teljesítmények viszont 12 milliárd forinttal növelték a vagyont. Leggyorsabban a hazai részvénytúlsúlyos alapok nőttek.

Áprilisban három alapot a korábbi be nem sorolt kategóriából átsoroltak a vegyes alapok közé, így a vegyes alapok vagyona a hónap végén 229 milliárd forint volt. A hónap során 300 millió forintot vontak ki az alapokból (de az alapok átsorolása 52 milliárd forinttal növelte a vagyont), míg a hozamok 3,2 milliárd forinttal növelték a vagyont. Áprilisban a három átsorolt alap után fennmaradó 6 egyéb alap vagyona a hónap végén 36 milliárd forint volt. Az alapokba 320 millió forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 640 millió forint volt köszönhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?