Sínen vannak a takarékszövetkezetek

Pénzcentrum
2007. április 18. 12:34

Az Integrált Takarékszövetkezetek 2006-ban is meg tudták őrizni kiemelkedő pozíciójukat a hazai bankrendszerben, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy az Integráció a második helyet foglalja el a pénzintézeti rangsorban a lakossági betét- és hitelállomány, valamint a lakossági ügyfelek részére vezetett folyószámlák száma terén. A Takarékszövetkezeteknél számlát vezető vállalkozások száma tavaly elérte a 300 000-t, ami szintén második helyet jelent a banki összehasonlításban.

A Takarékszövetkezeti Integráció saját tőkéje 2006 végén 77,6 milliárd forint volt, csaknem 10 milliárd forinttal több, mint az előző év hasonló időszakában. Hasonló dinamikájú növekedés tapasztalható a szektor mérlegfőösszegének terén is, amely 1 125 milliárd forintra növekedett az előző évi 1 038 milliárd forintról. Az Integráció eszközállományán belül a legnagyobb arányt az ügyfeleknek nyújtott hitelek képviselik, a lakossági hitelállomány tavaly meghaladta a 264 milliárd forintot. Jelentősen gyarapodott az önkormányzati hitelállomány is, év végére elérte a 8 milliárd forintot. A Takarékszövetkezeteknél 2006-ban 596 önkormányzat vezetett számlát (ez a számadat a hazai bankok rangsorában ugyancsak a második helyet jelenti), összesített betétállományuk megközelítette a 12 milliárd forintot.

A szövetkezeti hitelintézetek sajátossága, hogy a kereskedelmi bankoktól eltérően a forrásoldali növekedés motorja a betétállomány gyarapodása. Az integrált Takarékszövetkezetek ügyfelekkel szembeni kötelezettsége 2006 végére meghaladta a 990 milliárd forintot, ebből a lakossági betétállomány 839,9 milliárd forintot tesz ki. A kiegyensúlyozott növekedésben a kedvező kamatkondíciókon túl az is szerepet játszik, hogy az elmúlt évek során a Takarékszövetkezetek többsége megújította, bővítette szolgáltatásai körét. Az integrált Takarékszövetkezetek üzemeltetik például Magyarországon a második legnagyobb ATM-hálózatot: ügyfeleik már az ország 554 pontján vehetnek fel azonos kondíciók mellett készpénzt.

A Takarékszövetkezetek központi bankja, a Takarékbank 2006-ban - előzetes terveivel összhangban - fennállásának legeredményesebb évét zárta. A nem auditált adózás utáni eredmény 1 170 millió forint, ami 18,5%-os növekedést mutat a 2005-ben elért eredményhez képest. A mérlegfőösszeg 2006. december 31-én meghaladta a 273,6 milliárd forintot: ez az előző év végéhez viszonyítva 2%-os növekedést jelent, miközben a működési költségek a tavalyi adatokat mindössze 1%-kal haladták meg. A Takarékbank egyedi helyzetben van a bankrendszerben: a többségi tulajdonosok - a Takarékszövetkezetek - képviselik egyben legfontosabb ügyfélcsoportját is. A bank pozícióját tehát a szövetkezetekkel folytatott - mint az adatok is mutatják, kiváló - együttműködés határozza meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?