20 °C Budapest

Sínen vannak a takarékszövetkezetek

Pénzcentrum
2007. április 18. 12:34

Az Integrált Takarékszövetkezetek 2006-ban is meg tudták őrizni kiemelkedő pozíciójukat a hazai bankrendszerben, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy az Integráció a második helyet foglalja el a pénzintézeti rangsorban a lakossági betét- és hitelállomány, valamint a lakossági ügyfelek részére vezetett folyószámlák száma terén. A Takarékszövetkezeteknél számlát vezető vállalkozások száma tavaly elérte a 300 000-t, ami szintén második helyet jelent a banki összehasonlításban.

A Takarékszövetkezeti Integráció saját tőkéje 2006 végén 77,6 milliárd forint volt, csaknem 10 milliárd forinttal több, mint az előző év hasonló időszakában. Hasonló dinamikájú növekedés tapasztalható a szektor mérlegfőösszegének terén is, amely 1 125 milliárd forintra növekedett az előző évi 1 038 milliárd forintról. Az Integráció eszközállományán belül a legnagyobb arányt az ügyfeleknek nyújtott hitelek képviselik, a lakossági hitelállomány tavaly meghaladta a 264 milliárd forintot. Jelentősen gyarapodott az önkormányzati hitelállomány is, év végére elérte a 8 milliárd forintot. A Takarékszövetkezeteknél 2006-ban 596 önkormányzat vezetett számlát (ez a számadat a hazai bankok rangsorában ugyancsak a második helyet jelenti), összesített betétállományuk megközelítette a 12 milliárd forintot.

A szövetkezeti hitelintézetek sajátossága, hogy a kereskedelmi bankoktól eltérően a forrásoldali növekedés motorja a betétállomány gyarapodása. Az integrált Takarékszövetkezetek ügyfelekkel szembeni kötelezettsége 2006 végére meghaladta a 990 milliárd forintot, ebből a lakossági betétállomány 839,9 milliárd forintot tesz ki. A kiegyensúlyozott növekedésben a kedvező kamatkondíciókon túl az is szerepet játszik, hogy az elmúlt évek során a Takarékszövetkezetek többsége megújította, bővítette szolgáltatásai körét. Az integrált Takarékszövetkezetek üzemeltetik például Magyarországon a második legnagyobb ATM-hálózatot: ügyfeleik már az ország 554 pontján vehetnek fel azonos kondíciók mellett készpénzt.

A Takarékszövetkezetek központi bankja, a Takarékbank 2006-ban - előzetes terveivel összhangban - fennállásának legeredményesebb évét zárta. A nem auditált adózás utáni eredmény 1 170 millió forint, ami 18,5%-os növekedést mutat a 2005-ben elért eredményhez képest. A mérlegfőösszeg 2006. december 31-én meghaladta a 273,6 milliárd forintot: ez az előző év végéhez viszonyítva 2%-os növekedést jelent, miközben a működési költségek a tavalyi adatokat mindössze 1%-kal haladták meg. A Takarékbank egyedi helyzetben van a bankrendszerben: a többségi tulajdonosok - a Takarékszövetkezetek - képviselik egyben legfontosabb ügyfélcsoportját is. A bank pozícióját tehát a szövetkezetekkel folytatott - mint az adatok is mutatják, kiváló - együttműködés határozza meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?