10 °C Budapest

Egyre népszerűtlenebbek a kötvényalapok

Pénzcentrum
2007. március 6. 14:00

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,5 %-kal nőtt februárban, és a hónap végén 2.578 milliárd forintot tett ki - áll a BAMOSZ jelentésében.

Az alapokba összesen 11 milliárd forint friss tőke érkezett, az alapok havi hozama pedig 2,8 milliárd forintot tett ki. Az alapok összvagyonának 64 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, a 129 alap vagyona 0,7 %-kal nőtt. A több mint 13 milliárd forintos új tőke mellett 1,8 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát a piaci teljesítmények. A zártkörű értékpapíralap vagyona 1,6 %-kal csökkent, ennek oka elsősorban a negatív részvénypiaci helyzet és a zártkörű részvényalapok teljesítménye volt.

A 21 ingatlanalap vagyona a hónap során 1,1 %-kal csökkent, február végén vagyonuk 565 milliárd forintot, az összvagyon 22 %-át tette ki. A 10 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,7 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. A hazai ingatlan alapok alapjai a hónapban 1,5 %-kal csökkentek, vagyonuk így 104 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok azonban továbbra is a második legnagyobb kategóriát jelentik a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva, nettó vagyonban is.

A hónapban négy új garantált alap indult, egy pedig elérte a futamidő végét, a 74 nyilvános garantált alap összvagyona február végén a leggyorsabb, 3,6 %-os bővülés után 277 milliárd forint volt, ez az összvagyon 10,8 %-a, és a garantált alapok részesedése a hónap végén meghaladta a kötvényalapokét. A nettó friss tőkebeáramlás 7,5 milliárd forint volt, míg a hozamok 2,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok száma nem változott, a 11 alap vagyona a hónap során 2,9 %-os bővülést követően 19 milliárd forint volt. A hónap során 520 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok 40 millió forinttal növelték a vagyont.

A 30 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona februárban 1,5 %-kal nőtt, a hónap végén 807 milliárd forint volt. A hónap során a pénzpiaci alapokba 8,3 milliárd forint új befektetés történt, a hozamok 3,5 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 59 %-át jelentő likviditási alapok vagyona 2,4 %-kal bővült, a hónap során 9,3 milliárd forint új tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig 2 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapok vagyona 0,1 %-kal nőtt, 1 milliárd forint tőkekivonás mellett az alapok hozama 1,5 milliárd forint volt. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona továbbra is gyorsabban nőtt a hazai alapoknál, aminek oka nagyobb arányú tőkevonzásuk.

A kötvényalapok vagyona a januári bővülés után ismét csökkent, a 27 alap összvagyona február végén 1,3 %-os csökkenés után 274 milliárd forint volt. A hónapban közel 5 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a hozamok összességében egymilliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A kötvényalapok 63 %-át jelentő rövid kötvényalapok vagyona 0,6 %-kal csökkent, ami 1,6 milliárd forint tőkekivonás és félmilliárd forint pozitív hozam egyenlege. A hosszú kötvényalapok vagyonának 2,5 %-os csökkenése pedig 3,3 milliárd forint tőkekivonás és 675 millió forint hozam egyenlege. A hónap során csak a hazai kötvényalapok vagyona csökkent, mert tőkekivonás is csak a hazai alapokból történt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 36 részvényalap vagyona 0,6 %-kal bővült februárban, a hónap végén 308 milliárd forintot tett ki. A hónapban 9,1 milliárd forint volt a nettó értékesítés, a teljesítmények viszont - miután mind a hazai, mind a nemzetközi részvények alulteljesítettek februárban - több mint 7 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónap során a tiszta részvény alapok vagyona 0,5 %-kal, míg a részvényalapok vagyonának 74 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 0,7 %-kal nőtt. Leggyorsabban a globális részvénytúlsúlyos és az ázsiai tiszta részvény alapok nőttek.

A 26 vegyes alap vagyona februárban 0,4 %-kal nőtt, a hónap végén 169 milliárd forint volt. A hónap során 440 millió forint érkezett az alapokba, míg a hozamok 300 millió forinttal növelték a vagyont.

A 10 egyéb alap vagyona 0,8 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona megközelítette a 87 milliárd forintot. Az alapokba 300 millió forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 420 millió forint volt köszönhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem