22 °C Budapest

Egyre népszerűtlenebbek a kötvényalapok

Pénzcentrum
2007. március 6. 14:00

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,5 %-kal nőtt februárban, és a hónap végén 2.578 milliárd forintot tett ki - áll a BAMOSZ jelentésében.

Az alapokba összesen 11 milliárd forint friss tőke érkezett, az alapok havi hozama pedig 2,8 milliárd forintot tett ki. Az alapok összvagyonának 64 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, a 129 alap vagyona 0,7 %-kal nőtt. A több mint 13 milliárd forintos új tőke mellett 1,8 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát a piaci teljesítmények. A zártkörű értékpapíralap vagyona 1,6 %-kal csökkent, ennek oka elsősorban a negatív részvénypiaci helyzet és a zártkörű részvényalapok teljesítménye volt.

A 21 ingatlanalap vagyona a hónap során 1,1 %-kal csökkent, február végén vagyonuk 565 milliárd forintot, az összvagyon 22 %-át tette ki. A 10 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,7 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. A hazai ingatlan alapok alapjai a hónapban 1,5 %-kal csökkentek, vagyonuk így 104 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok azonban továbbra is a második legnagyobb kategóriát jelentik a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva, nettó vagyonban is.

A hónapban négy új garantált alap indult, egy pedig elérte a futamidő végét, a 74 nyilvános garantált alap összvagyona február végén a leggyorsabb, 3,6 %-os bővülés után 277 milliárd forint volt, ez az összvagyon 10,8 %-a, és a garantált alapok részesedése a hónap végén meghaladta a kötvényalapokét. A nettó friss tőkebeáramlás 7,5 milliárd forint volt, míg a hozamok 2,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok száma nem változott, a 11 alap vagyona a hónap során 2,9 %-os bővülést követően 19 milliárd forint volt. A hónap során 520 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok 40 millió forinttal növelték a vagyont.

A 30 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona februárban 1,5 %-kal nőtt, a hónap végén 807 milliárd forint volt. A hónap során a pénzpiaci alapokba 8,3 milliárd forint új befektetés történt, a hozamok 3,5 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 59 %-át jelentő likviditási alapok vagyona 2,4 %-kal bővült, a hónap során 9,3 milliárd forint új tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig 2 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapok vagyona 0,1 %-kal nőtt, 1 milliárd forint tőkekivonás mellett az alapok hozama 1,5 milliárd forint volt. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona továbbra is gyorsabban nőtt a hazai alapoknál, aminek oka nagyobb arányú tőkevonzásuk.

A kötvényalapok vagyona a januári bővülés után ismét csökkent, a 27 alap összvagyona február végén 1,3 %-os csökkenés után 274 milliárd forint volt. A hónapban közel 5 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a hozamok összességében egymilliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A kötvényalapok 63 %-át jelentő rövid kötvényalapok vagyona 0,6 %-kal csökkent, ami 1,6 milliárd forint tőkekivonás és félmilliárd forint pozitív hozam egyenlege. A hosszú kötvényalapok vagyonának 2,5 %-os csökkenése pedig 3,3 milliárd forint tőkekivonás és 675 millió forint hozam egyenlege. A hónap során csak a hazai kötvényalapok vagyona csökkent, mert tőkekivonás is csak a hazai alapokból történt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 36 részvényalap vagyona 0,6 %-kal bővült februárban, a hónap végén 308 milliárd forintot tett ki. A hónapban 9,1 milliárd forint volt a nettó értékesítés, a teljesítmények viszont - miután mind a hazai, mind a nemzetközi részvények alulteljesítettek februárban - több mint 7 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónap során a tiszta részvény alapok vagyona 0,5 %-kal, míg a részvényalapok vagyonának 74 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 0,7 %-kal nőtt. Leggyorsabban a globális részvénytúlsúlyos és az ázsiai tiszta részvény alapok nőttek.

A 26 vegyes alap vagyona februárban 0,4 %-kal nőtt, a hónap végén 169 milliárd forint volt. A hónap során 440 millió forint érkezett az alapokba, míg a hozamok 300 millió forinttal növelték a vagyont.

A 10 egyéb alap vagyona 0,8 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona megközelítette a 87 milliárd forintot. Az alapokba 300 millió forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 420 millió forint volt köszönhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?