16 °C Budapest

Egyre népszerűtlenebbek a kötvényalapok

Pénzcentrum
2007. március 6. 14:00

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,5 %-kal nőtt februárban, és a hónap végén 2.578 milliárd forintot tett ki - áll a BAMOSZ jelentésében.

Az alapokba összesen 11 milliárd forint friss tőke érkezett, az alapok havi hozama pedig 2,8 milliárd forintot tett ki. Az alapok összvagyonának 64 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, a 129 alap vagyona 0,7 %-kal nőtt. A több mint 13 milliárd forintos új tőke mellett 1,8 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát a piaci teljesítmények. A zártkörű értékpapíralap vagyona 1,6 %-kal csökkent, ennek oka elsősorban a negatív részvénypiaci helyzet és a zártkörű részvényalapok teljesítménye volt.

A 21 ingatlanalap vagyona a hónap során 1,1 %-kal csökkent, február végén vagyonuk 565 milliárd forintot, az összvagyon 22 %-át tette ki. A 10 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,7 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. A hazai ingatlan alapok alapjai a hónapban 1,5 %-kal csökkentek, vagyonuk így 104 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok azonban továbbra is a második legnagyobb kategóriát jelentik a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva, nettó vagyonban is.

A hónapban négy új garantált alap indult, egy pedig elérte a futamidő végét, a 74 nyilvános garantált alap összvagyona február végén a leggyorsabb, 3,6 %-os bővülés után 277 milliárd forint volt, ez az összvagyon 10,8 %-a, és a garantált alapok részesedése a hónap végén meghaladta a kötvényalapokét. A nettó friss tőkebeáramlás 7,5 milliárd forint volt, míg a hozamok 2,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok száma nem változott, a 11 alap vagyona a hónap során 2,9 %-os bővülést követően 19 milliárd forint volt. A hónap során 520 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok 40 millió forinttal növelték a vagyont.

A 30 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona februárban 1,5 %-kal nőtt, a hónap végén 807 milliárd forint volt. A hónap során a pénzpiaci alapokba 8,3 milliárd forint új befektetés történt, a hozamok 3,5 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 59 %-át jelentő likviditási alapok vagyona 2,4 %-kal bővült, a hónap során 9,3 milliárd forint új tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig 2 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapok vagyona 0,1 %-kal nőtt, 1 milliárd forint tőkekivonás mellett az alapok hozama 1,5 milliárd forint volt. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona továbbra is gyorsabban nőtt a hazai alapoknál, aminek oka nagyobb arányú tőkevonzásuk.

A kötvényalapok vagyona a januári bővülés után ismét csökkent, a 27 alap összvagyona február végén 1,3 %-os csökkenés után 274 milliárd forint volt. A hónapban közel 5 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a hozamok összességében egymilliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A kötvényalapok 63 %-át jelentő rövid kötvényalapok vagyona 0,6 %-kal csökkent, ami 1,6 milliárd forint tőkekivonás és félmilliárd forint pozitív hozam egyenlege. A hosszú kötvényalapok vagyonának 2,5 %-os csökkenése pedig 3,3 milliárd forint tőkekivonás és 675 millió forint hozam egyenlege. A hónap során csak a hazai kötvényalapok vagyona csökkent, mert tőkekivonás is csak a hazai alapokból történt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A 36 részvényalap vagyona 0,6 %-kal bővült februárban, a hónap végén 308 milliárd forintot tett ki. A hónapban 9,1 milliárd forint volt a nettó értékesítés, a teljesítmények viszont - miután mind a hazai, mind a nemzetközi részvények alulteljesítettek februárban - több mint 7 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónap során a tiszta részvény alapok vagyona 0,5 %-kal, míg a részvényalapok vagyonának 74 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 0,7 %-kal nőtt. Leggyorsabban a globális részvénytúlsúlyos és az ázsiai tiszta részvény alapok nőttek.

A 26 vegyes alap vagyona februárban 0,4 %-kal nőtt, a hónap végén 169 milliárd forint volt. A hónap során 440 millió forint érkezett az alapokba, míg a hozamok 300 millió forinttal növelték a vagyont.

A 10 egyéb alap vagyona 0,8 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona megközelítette a 87 milliárd forintot. Az alapokba 300 millió forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 420 millió forint volt köszönhető.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06