2 °C Budapest

Csökkentek a pénztári hozamok

Pénzcentrum
2007. február 22. 10:30

A múlt év végén 6383 milliárd forinton álló intézményi megtakarításoknak több mint a fele a nyugdíjpénztárak vagyonából állt. A pénztárak portfóliójának döntő része állampapír, így nem meglepő, hogy a hozamaik a hétszázalékos átlag körül mozognak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kezelt intézményi vagyon 55 százaléka 2006-ban a magán- és önkéntes nyugdíjpénztáraké volt, 38 százalékot tettek ki a biztosítók megtakarításai, hét százalékot pedig az egyéb vagyonelemek Az év végén az intézményi megtakarítások 6383 milliárd forintot tettek ki, s a negyedik negyedévben összesen 7,89 százalékkal gyarapodtak.

A pénztári vagyonoknak átlagosan 19 százaléka fekszik részvényekben, az unit-linked termékek (elérési életbiztosítások) 49 százaléka gyarapszik a tőzsdéken, míg a biztosítói egyéb vagyonok hét százaléka, az egyéb portfóliókezelt vagyonok három százaléka volt részvényekben - közölte a Bamosz.

A nyugdíjpénztárak szemmel látható hozamcsökkenést szenvedtek 2006-ban, és az is megfigyelhető volt, hogy folytatódott a nagy pénztárak létszámának gyarapodása, a piac koncentrációja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59