3 °C Budapest

Feléledtek a kötvényalapok! - új csúcson a vagyon

Pénzcentrum
2007. február 7. 11:40

Ismét növekedésnek indult a hazai befektetési alapok piaca, és januárban új csúcsra, 2,560 milliárd forint fölé kúszott az alapok összesített vagyona. Ez részben annak köszönhető, hogy az alapok kéthavi tőkekivonás után januárban már 5.5 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak. A hónap legfontosabb fejleménye, hogy megállt a kötvényalapok vagyonának csökkenése, miután tíz piros hónap után ismét pozitívba tudott fordulni az alapok nettó értékesítése.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,564 milliárd forintot tett ki január végén. Ez új csúcsot jelent, úgy tűnik tehát, hogy a befektetési alapok a 2006 negyedik negyedévében tapasztalt átmeneti megtorpanás után ismét a növekedés útjára lépnek, habár a januári növekmény még nem tekinthető meghatározónak.


Az alapokba január során összesen mintegy 5,5 milliárd forint friss tőke érkezett, ami pozitív fejleményként értékelhető, hiszen a megelőző három hónap során tőkekivonást szenvedett el a piac. Januárban a friss tőke mellett ráadásul 18 milliárd forintnyi hozam is növelte az alapok vagyonát.


Az ingatlanalapok vagyona a hónap végén 571 milliárd forintot, az összvagyon 22,3 %-át tette ki. A 9 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,6 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. A hazai ingatlan alapok alapjai a hónapban szintén 1 %-kal csökkentek, vagyonuk így 106 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok azonban továbbra is a második legnagyobb kategóriát jelentik a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva, nettó vagyonban is.

A garantált alapok összvagyona január végén 1,4 %-os bővülés után 268 milliárd forint volt, ez az összvagyon 10,4 %-a. A nettó friss tőkebeáramlás 2,3 milliárd forint volt, míg a hozamok 1,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok száma nem változott, a 11 alap vagyona a hónap során a leggyorsabb, 5,7 %-os bővülést követően 19 milliárd forint volt. A hónap során 680 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok 330 millió forinttal növelték a vagyont.

A nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapok vagyona a hónap végén 795 milliárd forint volt. A hónap során a pénzpiaci alapokba 5,4 milliárd forint új befektetés történt, a hozamok 5,2 milliárd forinttal növelték a vagyont. A likviditási alapokhoz januárban ismét 3,8 milliárd forint új tőke érkezett, a hozamok pedig 3,2 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapoknál az 1,6 milliárd forintos friss befektetés mellett az alapok hozama 2 milliárd forint volt. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona továbbra is gyorsabban nőtt a hazai alapoknál, aminek oka januárban a nagyobb arányú tőkevonzás mellett a forint gyengülés is volt.

A részvényalapok vagyona a hónap végén 306 milliárd forintot tett ki. A hónapban 2,1 milliárd forint volt a nettó értékesítés, a hozamok pedig több mint 5 milliárddal növelték a vagyont.

A vegyes alapok vagyona a hónap végén 168 milliárd forint volt. A hónap során közel 1 milliárd forint érkezett az alapokba, míg a hozamok 1,6 milliárd forinttal növelték a vagyont. A 10 egyéb alap vagyona 3,4 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona meghaladta a 86 milliárd forintot. Az alapokba 2,4 milliárd forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 420 millió forint volt köszönhető.

Feltámadtak a kötvényalapok!

A kötvényalapok vagyona közel egy év után ismét nőtt, a 27 alap összvagyona január végén 0,9 %-os növekedés után 278 milliárd forint volt. A hónapban közel 2 milliárd forint friss tőke érkezett a kötvényalapokba, míg a hozamok összességében félmilliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

A rövid kötvényalapok vagyona egy hosszú kötvényalap átsorolása miatt 17,7 %-kal nőtt (az átsorolás hatását nem számítva 1,3 %-kal); az átsorolt alap mellett 1,1 milliárd forintnyi friss tőke és 1 milliárd forint hozam növelte a vagyont. A hosszú kötvényalapok vagyonának csökkenése az átsorolás hatása nélkül 0,3 %-os bővülés volt, ez 800 millió forint új tőke és az 500 millió forintos negatív piaci teljesítmények egyenlege.

A hónap során a hazai kötvényalapok vagyona az átlagnál lassabban nőtt, aminek oka az említett forintgyengülés és a hosszúlejáratú hazai állampapírok negatív januári teljesítménye


PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?