23 °C Budapest

Középpontban az öngondoskodás: megszületett az egymilliómadik szerződés

Pénzcentrum
2007. január 18. 13:30

December végén született meg az a szerződés, amellyel a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. által kötött szerződések száma elérte az egymillió darabot, s idén az első hónap közepéig máris jócskán meghaladta ezt a számot. (Az egymilliomodik szerződés számításánál csak olyan szerződéseket vettünk figyelembe, ahol az ügyfél már elkezdte a rendszeres takarékoskodást.)

Ez a mérföldkő egyben jelképezi azt az évtizedes eredményes tevékenységet, amellyel a társaság a bankrendszer szintjén is számottevő szereplővé vált az öngondoskodásra, előtakarékoskodásra épülő lakásfinanszírozás terén.

A XXI. század üzenete: gondoskodjunk magunkról!


Ma már elengedhetetlen saját jövőnk, valamint a következő generációk - a gyermekeink és az unokáink - jövőjének tudatos tervezése. A XXI. század, a körülöttünk gyorsan változó világ egyik fontos üzenete Magyarország, a magyar állampolgárok számára éppen az öngondoskodás, amely ma már nem pusztán lehetőség, hanem szükség, legyen szó akár nyugdíjról, egészségügyről, vagy lakáscélok megvalósításáról.
Az elmúlt években a lakás-előtakarékosság iránt növekvő kereslet jól mutatja, hogy a lakosság egyre inkább megérti mindennek az életünkben betöltött fontos szerepét.

Első lakás az egymilliomodik szerződésből


Az egymilliomodik előtakarékossági szerződést megkötő Fundamenta-Lakáskassza ügyfél is a saját jövőjéről gondoskodik, s ami ma már egyre jellemzőbb, ezt a gondolatot a fiatalabb generációk mindinkább magukénak érzik. Ügyfelünk 22 éves, s két lakás-takarékpénztári szerződést kötött, egyikben ő maga, a másikban édesanyja a kedvezményezett. A két darab, egyenként 5,26 millió forint összegű szerződéssel, valamint egy ezekhez kapcsolódó banki hitel segítségével vásárolja meg első lakását.*
Mindez jól mutatja, hogy a tavaly nyáron bevezetett új termékeinkkel immáron nem csupán lakás-felújítási, korszerűsítési problémák oldhatók meg, hanem akkora összeg is igényelhető, amelyből akár ingatlanvásárlás is megvalósítható. Az állami támogatás révén pedig a kombinált hitel előnyösebb, mint csupán egy egyszerű jelzáloghitel felvétele, mivel a kombinált termékkel az ügyfélnek kevesebbe kerül a lakáskölcsön.

Égbe szökő szerződéses összeg


Az öngondoskodás terjedését és jelentőségének növekedését mind a Fundamenta-Lakáskassza által kezelt szerződések állományának, mind az ügyfelek által kötött szereződések átlagos összegének változása jól mutatja.
A szerződéses összeg 2006 év végére 741,88 milliárd forintra növekedett, ez a 2005 végi adathoz képest 36,5 százalékos, a 2004. évi bázishoz viszonyítva pedig 86,8 százalékos növekedés. E szám egyben azt is jelenti, hogy a lakosság egészét tekintve nőtt a lakás-előtakarékosság szerepe a lakásfinanszírozáson belül, miután a lakosság egyre nagyobb számban és egyre magasabb összegeket kíván a Fundamenta-Lakáskassza segítségével otthonteremtésre fordítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átlagos szerződéses összeg 2004 végén még alig volt több mint kilencszázezer forint, s ez a szám mára meghaladja a másfélmillió forintot. Tehát évről évre nagyobb összegű szerződések köttetnek, vagyis nemcsak a társadalom egészében, hanem az egyes családok életében is nagyobb lett a lakás-előtakarékoskodás szerepe a lakáscélok megoldásában.

Vannak-e még tartalékok?


Az elmúlt évek fejlődése még korántsem jelenti, hogy a piac telítődött volna, bőven vannak még tartalékok ebben az üzletágban.
Jelenleg a hazai lakástakarék termék penetráció a becslések szerint 10 százalék körül alakul. Ez a két magyarországi lakás-takarékpénztár jelenlegi ügyfélszámának és Magyarország összlakosságának arányaként számítható, s ekként egy pillanatnyi képet mutat a lakástakarék szerződések tavaly év végi elterjedtségéről. (Minden ügyfelet egy szerződéssel vettünk figyelembe a számítások során.)
A hazai 10 százalékos penetráció azt is tükrözi, hogy a pénzügyi kultúra még nem áll olyan fejlettségi fokon, mint a nyugat-európai országokban. Ám nem is kell olyan messzire menni: két közép-európai országgal, Csehországgal és Szlovákiával összevetve a magyar számokat jól látható, hogy ebben a régióban is elérhető nagyobb lefedettség. A csehországi lakástakarék penetráció 45 százalék, a szlovákiai 19 százalék. Igaz, mások a megtakarítási szokások és a megtakarítási hajlandóság, ennek ellenére világosan látszik, hogy vannak tartalékok a magyar piacban, a növekedés továbbra is dinamikus maradhat, a piaci potenciál jelentős.

"A hazai lakás-takarékpénztári piac még jelentős fejlődési lehetőségeket rejt magában , s bizonyos, hogy a kétmilliomodik szerződés eléréséhez már nem kell újabb egy évtizedet várni - mondta Dr. Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója".

*A Fundamenta-Lakáskassza értékes háztartási berendezésekkel ajándékozta meg az egymilliomodik szerződést kötő ügyfelét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 11:50
Portálunk, a Media1 elsőként írt arról cikket, hogy az állami M1 tévécsatorna Híradójának segítségév...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm