20 éves a Raiffeisen! A vezérigazgató értékel

Pénzcentrum
2007. január 18. 11:36

A kétszintű bankrendszerrel együtt ünnepli huszadik születésnapját Magyarországon a Raiffeisen Bank - emelte ki Felcsuti Péter vezérigazgató a sajtótájékoztatón.

A bankpiac áttekintése kapcsán hangsúlyozásra került, hogy legalább 4 olyan nagy bank van hazánkban, mely akvizíciókkal érte el jelenlegi pozícióját, míg a Raiffesien többé-kevésbé szerves fejlődés során vívta ki jelenlegi pozícióit.

A Raiffeisen annak idején zöldmezős beruházásként, gyakorlatilag nulla pontról indult hazánkban. A bank 20 éves története az organikus fejlődés sajátos esete, mely Felcsuti olvasatában azt jelenti, hogy nincs a sikernek mindenkire érvényes, egyetlen receptje. A szerves fejlődés nagy előnye a konzisztencia, a kontinuitás és a szervezeti kultúra kialakulása, mely személyiségjegyek a Raiffeisen fejlődése során is tetten érhetők.

A Raiffeisen 1987-ben 130 ügyféllel, 5 milliárdos mérlegfőösszeggel és 0.05 mrd forintos adózott eredménnyel, valamint 1 fiókkal indult. 2006 harmadik negyedévét 426 ezer ügyféllel, 1,569 milliárdos mérlegfőösszeggel, 19 milliárdos adózott eredménnyel és 112 fiókkal zárta a bank. A negyedik negyedévről megtudhattuk, hogy a kedvező tendenciák folytatódása látszik majd a közzétételkor a számokban.

Felcsuti kiemelte, hogy a Raiffeisen a kezdetektől fogva mindig nyereséges volt, ez számukra alapvető követelmény, hatékonysági áldozat címszó alatt soha nem tették veszteségessé a bankot.

2006 harmadik negyedévének végére a bank adózott eredmény szempontjából a 2. helyezést érte el hazánkban, míg a vállalati betétek szegmensében piacvezető volt 12.1%-os piaci részesedéssel. A Raiffeisen az önkormányzati piacon is kiemelkedően teljesít, a betétek és a hitelek területén is 2. a bank.

Felcsuti hangsúlyozta, hogy a folyamatosan mért ügyfél-elégedettség meglehetősen magas szinten ingadozik a Raiffeisennél. A márka intenzitása tekintetében az elmúlt hat év alatt a Raiffeisen feljött az OTP mögé a második helyre, mely figyelemre méltó teljesítmény. (Ez a mérés a spontán ismertség mellett a relevanciát és a pozitív percepciókat tartalmazza.)

A vezérigazgató szerint a piacon a Raiffeisenről a szolidság, visszafogottság képe alakult ki. Felcsuti szerint a mérlegfőösszeg nem jó mércéje a bank méreteinek, hiszen ez a piaci jelenlétről, a penetrációról keveset árul el. A mérlegfőösszeg az ügyfélkapcsolatok intenzitásáról semmit nem árul el, ez a mérőszám könnyen manipulálható. A Raiffeisen évek óta rosszabbul áll a mérlegfőösszeg tekintetében, mint az ügyfélpenetráció területén.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?