20 éves a Raiffeisen! A vezérigazgató értékel

Pénzcentrum
2007. január 18. 11:36

A kétszintű bankrendszerrel együtt ünnepli huszadik születésnapját Magyarországon a Raiffeisen Bank - emelte ki Felcsuti Péter vezérigazgató a sajtótájékoztatón.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bankpiac áttekintése kapcsán hangsúlyozásra került, hogy legalább 4 olyan nagy bank van hazánkban, mely akvizíciókkal érte el jelenlegi pozícióját, míg a Raiffesien többé-kevésbé szerves fejlődés során vívta ki jelenlegi pozícióit.

A Raiffeisen annak idején zöldmezős beruházásként, gyakorlatilag nulla pontról indult hazánkban. A bank 20 éves története az organikus fejlődés sajátos esete, mely Felcsuti olvasatában azt jelenti, hogy nincs a sikernek mindenkire érvényes, egyetlen receptje. A szerves fejlődés nagy előnye a konzisztencia, a kontinuitás és a szervezeti kultúra kialakulása, mely személyiségjegyek a Raiffeisen fejlődése során is tetten érhetők.

A Raiffeisen 1987-ben 130 ügyféllel, 5 milliárdos mérlegfőösszeggel és 0.05 mrd forintos adózott eredménnyel, valamint 1 fiókkal indult. 2006 harmadik negyedévét 426 ezer ügyféllel, 1,569 milliárdos mérlegfőösszeggel, 19 milliárdos adózott eredménnyel és 112 fiókkal zárta a bank. A negyedik negyedévről megtudhattuk, hogy a kedvező tendenciák folytatódása látszik majd a közzétételkor a számokban.

Felcsuti kiemelte, hogy a Raiffeisen a kezdetektől fogva mindig nyereséges volt, ez számukra alapvető követelmény, hatékonysági áldozat címszó alatt soha nem tették veszteségessé a bankot.

2006 harmadik negyedévének végére a bank adózott eredmény szempontjából a 2. helyezést érte el hazánkban, míg a vállalati betétek szegmensében piacvezető volt 12.1%-os piaci részesedéssel. A Raiffeisen az önkormányzati piacon is kiemelkedően teljesít, a betétek és a hitelek területén is 2. a bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felcsuti hangsúlyozta, hogy a folyamatosan mért ügyfél-elégedettség meglehetősen magas szinten ingadozik a Raiffeisennél. A márka intenzitása tekintetében az elmúlt hat év alatt a Raiffeisen feljött az OTP mögé a második helyre, mely figyelemre méltó teljesítmény. (Ez a mérés a spontán ismertség mellett a relevanciát és a pozitív percepciókat tartalmazza.)

A vezérigazgató szerint a piacon a Raiffeisenről a szolidság, visszafogottság képe alakult ki. Felcsuti szerint a mérlegfőösszeg nem jó mércéje a bank méreteinek, hiszen ez a piaci jelenlétről, a penetrációról keveset árul el. A mérlegfőösszeg az ügyfélkapcsolatok intenzitásáról semmit nem árul el, ez a mérőszám könnyen manipulálható. A Raiffeisen évek óta rosszabbul áll a mérlegfőösszeg tekintetében, mint az ügyfélpenetráció területén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?