Tovább hódít az internetes bankolás

Pénzcentrum
2007. január 17. 15:42

2006 harmadik negyedévében a hazai pénzintézetek internet-használati indexe, a GKI - T-Mobile e-Pénzügyi Index, mely a bankok internettel kapcsolatos várakozásait tükrözi, 33,2 volt, ami az előző negyedévhez képest kismértékű növekedést mutat. Igaz a pénzintézetek az internetben rejlő lehetőségeket némileg lejjebb értékelték, mint az előző negyedévben, az online felület piac-átalakító és ügyfélnövelő hatását pozitívabban látják.

Internetes banki ügyfelek

2006. szeptember 30-án az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek kb. 1 millió 72 ezer internet-banki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 12%-kal több mint 3 hónappal, és 59%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Az internet-banki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban közel 168 ezer volt, ami 18%-os, illetve 64%-os növekedést takar a megelőző 3, illetve 12 hónap során.

2007 első félévének végére a lakossági internet-banki ügyfélkör nagysága várhatóan 1,31 millió, vállalati ügyfélköré pedig csaknem 210 ezer körül alakul majd.

Internetes szolgáltatások

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt időszakban egyre több fórumon jelennek meg olyan hírek miszerint a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket (főképp a díjazáson keresztül) az online tranzakciók irányába terelni. Ezt támasztja alá az is, hogy a bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az internetes átutalások aránya növekszik majd a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között (utóbbiak esetében kiemelkedő mértékben). A második, illetve harmadik helyre a vállalati ügyfélkör esetében a tranzakciók ellenőrzése és a számlainformációk interneten keresztül történő lekérdezése került.

A lakossági ügyfelek esetében a pénzintézetek várakozása alapján a második, illetve harmadik helyre a befektetési jegyek, illetve állampapírok online vétele és eladása került. E két tranzakciótípus esetében a bankok várakozásai tovább javultak az elmúlt negyedévben, amit az internetes értékpapír-szolgáltatásokra szerződött ügyfelek dinamikus növekedése is igazol.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?