15 °C Budapest

Magánpénztárak: jó hozamok választás nélkül

Pénzcentrum
2007. január 15. 10:30

Egyelőre csak a vagyonkezelési díjakat tartalmazó tavalyi magánpénztári hozamokról vannak becslések, ezek néhány esetben elérik a tíz százalékot is. Több portfolió közül azonban a legtöbb tag az idén még nem választhat - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A pénztárak, illetve vagyonkezelők egyelőre csak a bruttó, vagyis a vagyonkezelési díjat tartalmazó eredményekről tudtak megközelítő adatot mondani: ezek minden esetben felülmúlták az áremelkedések ütemét. A Winterthurnál két számjegyű hozamban reménykednek, a Dimenzió és az OTP eredménye is közelíti a tíz százalékot.

Ami pedig 2007-et illeti: annak a vitának a végére, hogy vajon drágán dolgoznak-e a pénztárak, a működési és vagyonkezelési költségek törvényi korlátozásával tettek pontot. Az előbbi a pénztár vagyonának hat százaléka lehet az idén, 2008-ban pedig 4,5, az utóbbi, vagyis a vagyonkezelés díja pedig a vagyon 0,9, illetve 0,8 százaléka. A működési és a vagyonkezelési költségek súlyozott átlaga tavaly a vagyon 1,5 százaléka volt. A változás a Pénzügyminisztérium szerint az idén öt pénztárat érint, mintegy 400 ezer taggal - számukra csökkenhetnek a pénztári díjak.

A pénztárak elismerik, hogy költségeik csökkennek majd - igaz, nem tudni mennyivel -, mivel a járulékbeszedést az APEH vette át. Persze van, aki szerint az első évben megizzadnak mind a pénztárak, mind a hivatal, mire minden befizetés megtalálja a maga számláját.

Épp a sok változás miatt a pénztárak ügyfelei az idén még nem válogathatnak majd a portfóliók között. A magánpénztáraknak 2009-től lesz kötelező három vagyonkezelési alternatívát kínálni. A klasszikus portfólió 10 százalék alatti részvényhányadot jelent, a kiegyensúlyozott 10-40 közöttit, a növekedési pedig 40 százalék feletti részvényarányt. Azokat, akik nem választanának - az önkéntes pénztárak tapasztalata szerint a tagok 90 százaléka ilyen -, életkoruk alapján sorolnák be. A fiatalabbakat a kockázatosabb, az idősebbeket a konzervatívabb vagyonkezelési kategóriába. Azok a pénzek, amelyeknél a jogosult tagok neve és a hozzájuk tartozó összegek átmenetileg nem azonosíthatóak, az egy negyedik, nagyon biztonságos portfólióba kerülnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00