9 °C Budapest

Nyugdíjpénztári változások - Most tényleg érdemes figyelni!

Pénzcentrum
2007. január 4. 15:00

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely többek között módosítja a magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallási és befizetési kötelezettségre vonatkozó szabályokat is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legfontosabb változás, hogy 2007. január 1-jétől kezdődő bevallási időszakokra a magánnyugdíjpénztári tagdíjat az adóhatósághoz (APEH) kell bevallani és megfizetni. Az új rendszerű bevallás és befizetés első alkalommal a 2007. januári bevallási időszakra 2007. február 12-én (meghatározott bevallói körben február 20-án) esedékes.

Fontos átmeneti rendelkezése az új törvénynek, hogy a 2007. január 1-jét megelőző bevallási időszakra vonatkozó magánnyugdíjpénztári tagdíj megfizetésére, a bevallás pótlására, a bevallás önellenőrzéssel történő helyesbítésére, valamint a tagdíjbevallás ellenőrzésére és a tagdíjtartozás végrehajtására irányuló adóhatósági megkeresésekre a 2006. december 31-én hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

A megállapított tárgyhavi járulékot (tagdíjat) a tárgyhónapot követő hónap 12-éig bevallani, illetőleg megfizetni az állami adóhatóságnak.

A tagdíjat és a tagdíjjal összefüggésben felszámított késedelmi pótlékot, önellenőrzési pótlékot az APEH nevén, a Magyar Államkincstárnál pénztáranként megnyitott tagdíjbeszedési, késedelmi pótlék és önellenőrzési pótlék számlákra kell megfizetni.

Az egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot és a tagdíjat az Art. 31. §-ának (2) bekezdésében és 2. számú mellékletében meghatározottak szerint a tárgyhónapot követő hónap 12-éig vallja be, illetőleg fizeti meg az állami adóhatóságnak. Az egyszerűsített vállalkozói adót (Eva) fizető egyéni vállalkozó a járulékot (tagdíjat) az Eva törvényben meghatározottak szerint fizeti meg és vallja be.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az általános szabályoktól eltérően, a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény szerint a magánnyugdíjpénztárral kötött megállapodás alapján fizetendő tagdíjat és a tagdíj-kiegészítést - továbbra is - közvetlenül az érintett magánnyugdíjpénztárnak kell megfizetni.

2007. január 1-jétől, ha a foglalkoztató, az egyéni vállalkozó a határidőben benyújtott vagy a pótolt bevallása alapján a tagdíjtartozást és a tartozás után felszámított késedelmi pótlékot az állami adóhatóság igazolása szerint elévülési időn túl fizeti meg az érintett magánnyugdíjpénztárnak, a befizetett összeget a pénztár a pénztártag egyéni számlájára számolja el az általános szabályok szerint. A tagdíjtartozás és a tagdíjtartozás után felszámított késedelmi pótlék elévülésére vonatkozó adóhatósági igazolást a foglalkoztató a befizetéssel egyidejűleg köteles megküldeni az érintett magánnyugdíjpénztárnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?