6 °C Budapest

Nyugdíjpénztári változások - Most tényleg érdemes figyelni!

Pénzcentrum
2007. január 4. 15:00

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely többek között módosítja a magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallási és befizetési kötelezettségre vonatkozó szabályokat is.

A legfontosabb változás, hogy 2007. január 1-jétől kezdődő bevallási időszakokra a magánnyugdíjpénztári tagdíjat az adóhatósághoz (APEH) kell bevallani és megfizetni. Az új rendszerű bevallás és befizetés első alkalommal a 2007. januári bevallási időszakra 2007. február 12-én (meghatározott bevallói körben február 20-án) esedékes.

Fontos átmeneti rendelkezése az új törvénynek, hogy a 2007. január 1-jét megelőző bevallási időszakra vonatkozó magánnyugdíjpénztári tagdíj megfizetésére, a bevallás pótlására, a bevallás önellenőrzéssel történő helyesbítésére, valamint a tagdíjbevallás ellenőrzésére és a tagdíjtartozás végrehajtására irányuló adóhatósági megkeresésekre a 2006. december 31-én hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

A megállapított tárgyhavi járulékot (tagdíjat) a tárgyhónapot követő hónap 12-éig bevallani, illetőleg megfizetni az állami adóhatóságnak.

A tagdíjat és a tagdíjjal összefüggésben felszámított késedelmi pótlékot, önellenőrzési pótlékot az APEH nevén, a Magyar Államkincstárnál pénztáranként megnyitott tagdíjbeszedési, késedelmi pótlék és önellenőrzési pótlék számlákra kell megfizetni.

Az egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot és a tagdíjat az Art. 31. §-ának (2) bekezdésében és 2. számú mellékletében meghatározottak szerint a tárgyhónapot követő hónap 12-éig vallja be, illetőleg fizeti meg az állami adóhatóságnak. Az egyszerűsített vállalkozói adót (Eva) fizető egyéni vállalkozó a járulékot (tagdíjat) az Eva törvényben meghatározottak szerint fizeti meg és vallja be.

Az általános szabályoktól eltérően, a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény szerint a magánnyugdíjpénztárral kötött megállapodás alapján fizetendő tagdíjat és a tagdíj-kiegészítést - továbbra is - közvetlenül az érintett magánnyugdíjpénztárnak kell megfizetni.

2007. január 1-jétől, ha a foglalkoztató, az egyéni vállalkozó a határidőben benyújtott vagy a pótolt bevallása alapján a tagdíjtartozást és a tartozás után felszámított késedelmi pótlékot az állami adóhatóság igazolása szerint elévülési időn túl fizeti meg az érintett magánnyugdíjpénztárnak, a befizetett összeget a pénztár a pénztártag egyéni számlájára számolja el az általános szabályok szerint. A tagdíjtartozás és a tagdíjtartozás után felszámított késedelmi pótlék elévülésére vonatkozó adóhatósági igazolást a foglalkoztató a befizetéssel egyidejűleg köteles megküldeni az érintett magánnyugdíjpénztárnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?