Akik ránk hallgattak: Sokat lehetett keresni az idén!

Pénzcentrum
2006. december 12. 08:00

A szabályok Elérkezett a tizenegyedik hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában. A cikk utolsó részében, az eddigiektől eltérően, megviszgáljuk, hogy mennyit kereshettek azok 2006-ban, akik a profik tanácsára hallgattak.

A szabályok

A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.

A Concorde tippjei

Móró Tamás, a Concorde munkatársa ebben a hónapban nem módosított a befektetéseken. Tamás továbbra is bízik a MOL, a ConocoPhillips, valamint az ázsiai indexkövető ETF papírokban.

A konzervatív befektetés havi hozama 0,4 százalék volt, a közepes kockázatú befektetés értéke 0,95 százalékkal növekedett, és a magas kockázatú termékekből összeállított portfolió is 0,77 százalékkal gyarapított a befektetők vagyonát.

Mit mond a HVB?

Az elmúlt egy hónapban a tőzsdéken kisebb nagyobb csökkenések és emelkedések után összességében emelkedés volt tapasztalható. Az Európai tőzsdéken, ezen belül a fejlödő piacokra friss tőke érkezett.

USA gazdaságának folyamatos lassulása egy kamat csökkenési hullámot idézhet elő, mely talán a jövő év elejétől kezdődhet el.

EUR/HUF árfolyam tovább erösődött, ezzel szemben az USD/EUR keresztárfolyam rég látott mélységekbe gyengült - mondta Mozol Péter.

Az OTP befektetései

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az utóbbi időben megoszlottak a vélemények annak kapcsán, hogy az USA-ban a növekedési vagy az inflációs félelmek kerülnek előtérbe a FED kamatdöntéseinél. A legutóbbi adatok alapján látszik, hogy a lakáspiac és a gépipari szektor lassulása mellett a szolgáltatószektor képe továbbra is pozitív. Úgy gondoljuk, hogy a bérinflációs nyomás lanyhulásával jövő év közepétől a FED-nek lehetősége lesz kamatot csökkenteni.

Európa növekedési kilátásai is vegyes képet mutatnak, jövő év első felében átmeneti lassulásra számítunk.

Hazánkban az elmúlt hetekben a hozamgörbe jelentősen lejjebb tolódott, mely jelentős részben a kedvező nemzetközi környezetnek, a várható amerikai kamatcsökkentéseknek és az európai és amerikai hozamok mérséklődésének tudható be.

A BUX az elmúlt hónapban alulteljesítette a régiós versenytársait. A hónap első felében tapasztalt optimizmus a hó második felében erősen negatív hangulatba csapott át, mely mögött elsősorban a kedvezőtlen amerikai makrogazdasági hírek és a dollár jelentős gyengülése húzódott meg - mondta Szűcs Gábor az OTP szakembere.


Mennyit kereshettünk egy év alatt?

Az év utolsó hónapjában érdemesnek tartjuk megvizsgálni, hogy a különböző befektetési típusok mekkora eredményt értek el 2006-ban.





Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az elért hozamok mögött különböző kockázati szintek húzódnak meg. Tehát sem a különböző befektetési stratégiákat, sem pedig a portfoliókat nem lehet egymással csak az elért összegek alapján összehasonlítani. Annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy hosszabb távon, a kockázatosabb befektetések nagyobb haszonnal kecsegtetnek.

Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen befektetések addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem