2 °C Budapest

Megijedtek az olasz bankok - újra vita a hordozhatóságról

Pénzcentrum
2006. december 4. 09:30

Az Európai Bizottság könnyíteni szeretné az ügyfelek számára a bankváltást, s ezáltal szorosabbá tenni a versenyt. A nemzeti versenyhivatali tisztviselők álláspontja szerint jótékony hatással bírna a versenyre, ha az EU előírná, hogy az ügyfél megtarthassa bankszámlaszámát, mikor bankot vált - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelenleg a bankváltással több kellemetlenség jár, mivel a régi bankszámlaszám megszüntetésével, s egy új létrehozásával számos olyan szolgáltatást meg kell változtatni, melyhez a bankszámlaszám is kapcsolódik, így például a hitelszerződések, vagy a közüzemi szolgáltatási szerződések.

A brit, a holland, a svéd, az olasz és az ír versenyhatóság szeretné újrakezdeni a bankszámla-hordozhatósággal kapcsolatos vitát, melyet egyszer már 2003-2004 során lezártak az uniós belső piacon nyújtott pénzügyi szolgáltatásokról szóló irányelv előkészületei során. Ekkor az a vélemény került többségbe, mely szerint a bankszámlaszám átvihetősége nem jó megoldás. Azzal érveltek, hogy a hordozhatóság megteremtése magas költségekkel jár, illetve a jelenlegi számlaszámokról könnyen megállapítható, hogy melyik hitelintézethez tartozik (az első 3 számjegy szolgál az azonosításra). Az okok között szerepelt az is, hogy az IBAN bankszámlaszámok bevezetéséhez kapcsolódó beruházások sem térültek még meg.

Ennek ellenére a versenyhatóságok úgy látják, hogy a versenyt a legjobban a hordozhatóság erősíteni, így azt be szeretnék emelni a 2008-tól induló egységes eurófizetési térség (Single Euro Payment Area, SEPA) készülő előírásai közé. Olaszországban például úgy megijedtek a bankok egy szektoriális versenyhivatali vizsgálattól, hogy megszüntették a számlazárási díjat. Alberto Heimler, az olasz versenyhivatal főosztályvezetője szerint a versenyhivatalok nyomására tavaszra visszakerülhet a számlahordozhatóság a készülő SEPA-direktívába.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57