5 °C Budapest

Tovább gyengül az amerikai fizetőeszköz

Pénzcentrum
2006. december 1. 09:34

Az elmúlt napokban a dollár az euróval szemben tovább gyengült, az amerikai fizetőeszközt 1,33 környékén is jegyezték. Utoljára 2005 első negyedévében volt ilyen gyenge szinteken a dollárt. A dollár egységesen a legfontosabb devizákkal szemben gyengült. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A dollár jelenlegi értékelése középtávon pozitívan hathat a világgazdasági folyamatokra, a globális egyensúlytalanságok leépülését segíti egy tartósan gyengébb dollár-árfolyam. Az amerikai gazdaság legnagyobb kihívása a folyó fizetési mérleg hiány, valamint a külkereskedelmi hiány. Ne feledjük, az amerikai folyó fizetési mérleg hiányát az ázsiai országok finanszírozzák. Továbbá problémát jelent, hogy Kína a dollárhoz köti a kínai yüan árfolyamát, a kínai fizetőeszköz felértékelődése így még várat magára. Kína devizatartalékai meghaladják az 1000 milliárd dollárt!

 

Az ázsiai országok számára valutáik felértékelődése a dollárral szemben jelentős mértékben csökkentené versenyképességüket. A dollárra nyomást okoz az a tény is, hogy a központi jegybankok az elmúlt időszakban leépítették dollár-devizatartalékaikat. A FED már korábban dönthet a kamatcsökkentés mellett, ez tovább gyengítheti az amerikai fizetőeszközt. Ezzel szemben az Európai Központi Bank további kamatemelésekre kényszerül az emelkedő inflációs kockázatok tükrében. A csökkenő kamatkülönbség középtávon az euró további erősödéséhez vezethet! A dollár az euróval szemben tartósan 1,30 felett látjuk! A dollárral szemben erősödő közös európai fizetőeszköz fékezi az Európai Unió exportorientált gazdaságait. Stratégiánk az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?