Csökken az alapok vagyona

Pénzcentrum
2006. november 13. 16:00

Októberben 3 új alap indult - két garantált alap, s egy származtatott alap. Az ingatlanalapok száma nem változott. A BAMOSZ-tagok által kezelt összvagyon októberben 0,3 százalékkal csökkent, 2.542 milliárd forintra - derül ki a BAMOSZ októberi jelentéséből.

Az alapokból összesen 25 milliárd forintot vontak ki, amit a 18 milliárd forintot kitevő hozamok ellensúlyoztak. Az alapok összvagyonának 64 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, vagyonuk 0,3 %-kal csökkent. A 14 milliárd forintos visszaváltás mellett 10 milliárd forint volt a hozamok vagyonnövelő hatása.

A 7 zártkörű értékpapíralap vagyona 2,6 %-kal nőtt (a hónap során a leggyorsabban), ennek oka elsősorban a 300 millió forint új befektetés mellett a zártkörű garantált és részvényalapok teljesítménye volt. A hónap végén az alapok vagyona 67 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,6 %-a. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)

Az ingatlanalapok száma sem változott, a 20 alap vagyona a hónap során 1,8 %-kal, október végére 596 milliárd forintra csökkent, arányuk azonban így is az összvagyon 23,5 %-a. A 14 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,2 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,9 százalékkal emelkedett, a kötvényalapok vagyona 3,1, az ingatlanalapok vagyona 1,8 százalékkal csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 35 részvényalap vagyona 0,7 %-kal nőtt, október végén meghaladta a 290 milliárd forintot. Bár a hónapban 900 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a hozamok viszont 2,9 milliárddal növelték a vagyont. A tiszta részvény alapok vagyona 1,7 %-kal, a részvényalapok vagyonának 85 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 0,5 %-kal nőtt.

Bár kisebb mértékben, de tovább csökkent a 29 kötvényalap vagyona októberben is, összvagyonuk a hónap végén 3,1 %-os csökkenés után 292 milliárd forint volt. Némileg lassult a tőkekivonás is, a kötvényalapokból közel 12 milliárd forintot vontak ki a hónapban, míg a hozamok összességében 2,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.


PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?