Csökken az alapok vagyona

Pénzcentrum
2006. november 13. 16:00

Októberben 3 új alap indult - két garantált alap, s egy származtatott alap. Az ingatlanalapok száma nem változott. A BAMOSZ-tagok által kezelt összvagyon októberben 0,3 százalékkal csökkent, 2.542 milliárd forintra - derül ki a BAMOSZ októberi jelentéséből.

Az alapokból összesen 25 milliárd forintot vontak ki, amit a 18 milliárd forintot kitevő hozamok ellensúlyoztak. Az alapok összvagyonának 64 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, vagyonuk 0,3 %-kal csökkent. A 14 milliárd forintos visszaváltás mellett 10 milliárd forint volt a hozamok vagyonnövelő hatása.

A 7 zártkörű értékpapíralap vagyona 2,6 %-kal nőtt (a hónap során a leggyorsabban), ennek oka elsősorban a 300 millió forint új befektetés mellett a zártkörű garantált és részvényalapok teljesítménye volt. A hónap végén az alapok vagyona 67 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,6 %-a. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)

Az ingatlanalapok száma sem változott, a 20 alap vagyona a hónap során 1,8 %-kal, október végére 596 milliárd forintra csökkent, arányuk azonban így is az összvagyon 23,5 %-a. A 14 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,2 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,9 százalékkal emelkedett, a kötvényalapok vagyona 3,1, az ingatlanalapok vagyona 1,8 százalékkal csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 35 részvényalap vagyona 0,7 %-kal nőtt, október végén meghaladta a 290 milliárd forintot. Bár a hónapban 900 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a hozamok viszont 2,9 milliárddal növelték a vagyont. A tiszta részvény alapok vagyona 1,7 %-kal, a részvényalapok vagyonának 85 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 0,5 %-kal nőtt.

Bár kisebb mértékben, de tovább csökkent a 29 kötvényalap vagyona októberben is, összvagyonuk a hónap végén 3,1 %-os csökkenés után 292 milliárd forint volt. Némileg lassult a tőkekivonás is, a kötvényalapokból közel 12 milliárd forintot vontak ki a hónapban, míg a hozamok összességében 2,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm