Biztos vagy benne, hogy megbízhatsz a brókeredben?

Pénzcentrum
2006. november 10. 15:00

Ha Te is befektetőként vagy jelen a piacon, s brókerek segítségét veszed igénybe, elengedhetetlenül fontos, hogy biztos legyél abban, hogy brókered teljes mértékben a te érdekeidet tartja szem előtt. Hogyan ellenőrizheted, hogy minden rendben - néhány tipp külföldi befektetőktől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Rendszeres kapcsolattartás

A jó brókerek egyik ismertetőjele, hogy rendszeresen kapcsolatban állnak ügyfeleikkel, mind a jó mind a rossz időszakok során. Releváns információkat bocsátanak klienseik rendelkezésére, ha úgy látják, hogy a portfolió-tartási stratégián módosítani szükséges.

Milyen gyakori legyen az információszolgáltatás? Erre nincs pontos recept, de elmondható, hogy évente legalább kétszer szükség van arra, hogy az ügyfél tényleges pénzügyi helyzetét áttekintsék, de javasolt legalább a havi érintkezés.

Szokatlan, illetve túlzott mértékű kereskedés

A céloknak megfelelő kereskedési stratégiát és portfoliót kell kialakítani. Így például, ha a cél a tőkenövelés, akkor a részvény vagy befektetési alap lehet megfelelő, ha a jövedelem fontos, akkor a jövedelemtermelő-eszközök túlsúlya a cél.

A jó bróker aktívan menedzseli befektetéseidet, de nem esik át a ló túlsó oldalára. A túlzott mértékű, gyakoriságú kereskedés csökkenti a nyereséget, és a brókert teszi gazdagabbá a különböző díjak révén.

Lógos vagy profi?

Akadnak olyan brókerek, akik tőzsdezáráskor lehúzzák a rolót. Mások még sokáig irodájukban maradnak, hogy konzultálni tudjanak később hazaérkező ügyfeleikkel. A profik pedig gondoskodnak saját továbbképzésükről, fejlődésükről.

Spekulatív befektetések

Előfordulhat, hogy a brókercégek utasítással, vagy egyéb juttatásokkal ráveszik brókereiket, hogy nem tökéletes papírokat "sózzanak" ügyfeleikre, amelyekről tudják, hogy ők maguk nem tudnák nyereségesen értékesíteni. Ne ugorj bele olyan ügyletekbe, amelyek kis részvényszámú cégek papírjairól szólnak, ezek részvényeik általában volatilisebbek.

Hogy ezeket elkerüld érdemes figyelemmel követni a piaci kommentárokat, elemzők véleményét az egyes papírokkal, cégekkel kapcsolatban.

Teljesítmény

Elengedhetetlen hogy befektetőként benchmarkhoz viszonyítva értékeld portfoliód, és brókered teljesítményét. Előfordulhat, hogy portfoliód 3 százalékos növekedést ért el, ugyanakkor esetleg a BUX 10 százalékot, a BUX-hoz mérten egészen más megvilágításba kerül a teljesítmény.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?