Megoldás a magyar foci problémájára? - Pénz az lenne bőven!

Pénzcentrum
2006. november 9. 12:00

Pénzhiány...ismerősen cseng ez a szó minden magyar focirajongónak, illetve szinte mindenkinek, aki legalább naponta egyszer bekapcsolja a tévét vagy kinyit egy újságot. A világhálót böngészve rátaláltunk egy érdekes megoldásra, amit a ködös Albionban, a foci őshazájában találtak ki, bármily hihetetlen ugyanis: ott sem kolbászból van a kerítés, a kisebb labdarúgó kluboknak bizony szűkös a költségvetése. A megoldás alapvetően itthon is adaptálható lenne, így a nagyobb szurkolóbázissal rendelkező csapatok kasszája kissé helyrebillenhetne, miközben a lakosság egy részének megtakarítási hajlandósága, pénzügyi tudatossága is fejlődne. Lássuk miről is van szó!

A szóban forgó pénzügyi termék gyakorlatilag nem más mint egy megtakarítási számla, néhány extra tulajdonsággal, szolgáltatással felruházva. Az "affinity savings account" néven ismert konstrukció segítségével a szurkolók támogathatják kedvenc csapatukat, miközben növelik megtakarításukat. (Megjegyezzük, hogy a megtakarítások ösztönzése a fejlettebb országokban is fontos feladat, hiszen a lakosság nagy része hajlamos komolyan eladósodni.)

A számla rendkívül egyszerűen működik: adott egy minimális befizetési összeg, a megtakarítás után kamatot kapunk, az éves átlagos egyenleg bizonyos százalékát pedig kedvenc csapatunk kapja meg. (Utóbbi tételt természetesen nem az ügyfél számlájáról vonják le, az a közreműködő pénzintézet ajándéka a csapatnak, amit ugyan alacsonyabb kamat formájában a szurkoló fizet meg.)

Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a kamat mértékéhez hozzávesszük a klub részére felajánlott százalékot, akkor a piacon lévő egyéb konstrukciókkal teljesen versenyképes rátához jutunk.

Angliában felismerték, hogy nem jut minden csapatra egy orosz milliárdos, az alsóbb osztályban szereplő kluboknak pedig egyenesen minden penny számít. Jelenleg 12 csapatnak vezeti a megtakarítási számláját a Britannia Building Society, mely mellett többek között a Premier Ligás Bolton Wanderer's konstrukcióját kidolgozó Furness Building Society van a piacon. (A Britanniánál több mint 70 ezer szurkoló vezet megtakarítási számlát, mely az elmúlt 18 hónap során 14%-os emelkedésnek felel meg. A megtakarítás összértéke elérte a 350 millió fontot.)

A Britannia vezetőjének elmondása szerint különösen a fiatalokat nehéz ránevelni a rendszeres megtakarításra, ehhez azonban sikeres eszköznek bizonyulnak a Save And Support számlák, melyekkel a szurkoló a csapat részének érezheti magát, miközben megtakarításai gyarapodnak.

A szigetországban ezek a megtakarítási számlák már mintegy 10 éve jelen vannak, és a fentiekben említettek szerint egy lakástakarék pénztár szerű "építési társaság" és egy sportklub közötti együttműködés nyomán jönnek létre. (A foci mellett Angliában rögbi és krikett klubok, valamint alapítványok is lehetnek partnerek...)

A megtakarító tehát kamatot kap, a klub pedig adományt, melyből kifolyólag a csapatoknak érdekükben áll ösztönözni szurkolóikat, hogy ezt a megtakarítási formát válasszák. Így jöhetett létre egy olyan számla, melynek választásakor az "elvesztett kamatrészt" a csapat jegyár engedménnyel vagy éppen kedvezményes ajándékvásárlási lehetőséggel kompenzálja. A lehetőségek meglehetősen sokrétűek, a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány Premier Ligás ajánlatot az alábbi táblázat segítségével:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


 

 


A fiatalokat egyéb konstrukciókkal is megcélozzák, ők akár 1 fonttal is megnyithatják számlájukat.

Mindent összevéve elmondható, hogy a hazai lakosságra vonatkozó eladósodottsági statisztikák valamint a magyar sportklubok pénzügyi helyzetének ismeretében talán lenne létjogosultsága Magyarországon is hasonló termékeknek, hiszen nálunk is a szurkolók adják fel utoljára, pénz tehát vélhetően lenne...

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?