Megoldás a magyar foci problémájára? - Pénz az lenne bőven!

Pénzcentrum
2006. november 9. 12:00

Pénzhiány...ismerősen cseng ez a szó minden magyar focirajongónak, illetve szinte mindenkinek, aki legalább naponta egyszer bekapcsolja a tévét vagy kinyit egy újságot. A világhálót böngészve rátaláltunk egy érdekes megoldásra, amit a ködös Albionban, a foci őshazájában találtak ki, bármily hihetetlen ugyanis: ott sem kolbászból van a kerítés, a kisebb labdarúgó kluboknak bizony szűkös a költségvetése. A megoldás alapvetően itthon is adaptálható lenne, így a nagyobb szurkolóbázissal rendelkező csapatok kasszája kissé helyrebillenhetne, miközben a lakosság egy részének megtakarítási hajlandósága, pénzügyi tudatossága is fejlődne. Lássuk miről is van szó!

A szóban forgó pénzügyi termék gyakorlatilag nem más mint egy megtakarítási számla, néhány extra tulajdonsággal, szolgáltatással felruházva. Az "affinity savings account" néven ismert konstrukció segítségével a szurkolók támogathatják kedvenc csapatukat, miközben növelik megtakarításukat. (Megjegyezzük, hogy a megtakarítások ösztönzése a fejlettebb országokban is fontos feladat, hiszen a lakosság nagy része hajlamos komolyan eladósodni.)

A számla rendkívül egyszerűen működik: adott egy minimális befizetési összeg, a megtakarítás után kamatot kapunk, az éves átlagos egyenleg bizonyos százalékát pedig kedvenc csapatunk kapja meg. (Utóbbi tételt természetesen nem az ügyfél számlájáról vonják le, az a közreműködő pénzintézet ajándéka a csapatnak, amit ugyan alacsonyabb kamat formájában a szurkoló fizet meg.)

Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a kamat mértékéhez hozzávesszük a klub részére felajánlott százalékot, akkor a piacon lévő egyéb konstrukciókkal teljesen versenyképes rátához jutunk.

Angliában felismerték, hogy nem jut minden csapatra egy orosz milliárdos, az alsóbb osztályban szereplő kluboknak pedig egyenesen minden penny számít. Jelenleg 12 csapatnak vezeti a megtakarítási számláját a Britannia Building Society, mely mellett többek között a Premier Ligás Bolton Wanderer's konstrukcióját kidolgozó Furness Building Society van a piacon. (A Britanniánál több mint 70 ezer szurkoló vezet megtakarítási számlát, mely az elmúlt 18 hónap során 14%-os emelkedésnek felel meg. A megtakarítás összértéke elérte a 350 millió fontot.)

A Britannia vezetőjének elmondása szerint különösen a fiatalokat nehéz ránevelni a rendszeres megtakarításra, ehhez azonban sikeres eszköznek bizonyulnak a Save And Support számlák, melyekkel a szurkoló a csapat részének érezheti magát, miközben megtakarításai gyarapodnak.

A szigetországban ezek a megtakarítási számlák már mintegy 10 éve jelen vannak, és a fentiekben említettek szerint egy lakástakarék pénztár szerű "építési társaság" és egy sportklub közötti együttműködés nyomán jönnek létre. (A foci mellett Angliában rögbi és krikett klubok, valamint alapítványok is lehetnek partnerek...)

A megtakarító tehát kamatot kap, a klub pedig adományt, melyből kifolyólag a csapatoknak érdekükben áll ösztönözni szurkolóikat, hogy ezt a megtakarítási formát válasszák. Így jöhetett létre egy olyan számla, melynek választásakor az "elvesztett kamatrészt" a csapat jegyár engedménnyel vagy éppen kedvezményes ajándékvásárlási lehetőséggel kompenzálja. A lehetőségek meglehetősen sokrétűek, a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány Premier Ligás ajánlatot az alábbi táblázat segítségével:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


 

 


A fiatalokat egyéb konstrukciókkal is megcélozzák, ők akár 1 fonttal is megnyithatják számlájukat.

Mindent összevéve elmondható, hogy a hazai lakosságra vonatkozó eladósodottsági statisztikák valamint a magyar sportklubok pénzügyi helyzetének ismeretében talán lenne létjogosultsága Magyarországon is hasonló termékeknek, hiszen nálunk is a szurkolók adják fel utoljára, pénz tehát vélhetően lenne...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm