Kereskedj gázzal!

Pénzcentrum
2006. október 27. 13:00

Szén-dioxid tőzsde? Ne a BÁT-on keresd, ez az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kvóta-kereskedelmi lehetőséget jelenti, ezek közül az egyik internetes alapú kibocsátási-egység tőzsde az euets.com.

Szén-dioxid tőzsde? Ne a BÁT-on keresd, ez az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kvóta-kereskedelmi lehetőséget jelenti, ezek közül az egyik internetes alapú kibocsátási-egység tőzsde az euets.com.

Hogyan lehet kereskedni?

Szabó Gergely, az euets.com CO2 tőzsde ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az euets.com-on a kereskedés ugyanúgy zajlik, mint bármely más tőzsdén: az összes vételi és eladási ajánlat az ajánlati könyvben szerepel, ezek tartalmazzák a vételi (eladási) árat, és az értékesíteni kívánt egységmennyiséget. Az ajánlati könyvhöz minden felhasználó hozzáférhet, s kereskedési időszakon belül elfogadhat bármely az ajánlati könyvben bent lévő ajánlatot, illetve új ajánlatot tehet be. Az euets.com-on a kereskedési idő minden hétköznap 9 és 17 óra között tart.
Az elszámolóház szerepét az APX (korábbi nevén Amszterdami Áramtőzsde) látja el, amely a Holland Energiaszabályozási Hivatal felügyelete alá tartozik. Minden egyes tranzakcióban ő lesz a központi szerződő fél, tehát a vétel, illetve eladás mindig az ügyfél és az APX között fog teljesülni, így kiküszöbölve a partnerkockázatot.

Kereskedni nem csupán a kibocsátási egységekkel rendelkező, vagy rendelkezni akaró vállalatok tudnak, hanem természetes személyek vagy más vállalatok is. Természetesen ekkor, ugyanúgy, mint a BÉT esetében, brókercéget kell megkeresni a kereskedéshez.

Mint azt Szabó Gergely elmondta, nagy előnye ennek a kereskedési formának, hogy az euets.com-on a holland és spanyol partnertőzsdék résztvevőinek köszönhetően jelentős kereslet van a közép-kelet-európai kínálattal szemben, egyre nő a likviditás, így a közép-kelet-európai résztvevők a lehető legmagasabb piaci áron értékesíthetik egységeiket.


A legtöbb tőzsdén azonban elborítanak a különböző díjak. Az euets.com-on nincsen éves díj, regisztrációs díj, szoftverköltség, klíring díj. Egyedül a tranzakciós díjat kell megfizetni, melynek mértéke az éves kereskedett mennyiségtől függ. A regisztrált tagok heti jelentést kapnak a tőzsdei árváltozásról és a heti volumen nagyságáról.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A piaci helyzet

Szabó Gergely elmondta, hogy a kibocsátási-egységek ára a május előtti 30 eurós csúcs után zuhanásnak indult. Nyáron 15-16 euró között mozgott az árfolyam. Az elmúlt hónapban pedig mintegy 25 százalékkal csökkent az árfolyam. Mindez három alapvető tényezőnek köszönhető. Az első fundamentum az áram-, és energia-, nyersanyagárakban bekövetkezett csökkenés. Második az a tény, hogy több nagyüzem, vagy erőmű előre megvásárolta magának 2007-ig a szükséges kvótákat. A harmadik - egy -"prózai" - ok a nyári szabadságolások utáni élénkülés, illetve a lengyel piac ébredése. A várakozások szerint egyre többen kapcsolódnak majd be a kereskedésbe. Mivel jóval több a többletben lévő létesítmény, mint amennyi a hiányban lévő, az újabb aktív résztvevők még inkább lejjebb vihetik az árakat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04