Kereskedj gázzal!

Pénzcentrum
2006. október 27. 13:00

Szén-dioxid tőzsde? Ne a BÁT-on keresd, ez az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kvóta-kereskedelmi lehetőséget jelenti, ezek közül az egyik internetes alapú kibocsátási-egység tőzsde az euets.com.

Szén-dioxid tőzsde? Ne a BÁT-on keresd, ez az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kvóta-kereskedelmi lehetőséget jelenti, ezek közül az egyik internetes alapú kibocsátási-egység tőzsde az euets.com.

Hogyan lehet kereskedni?

Szabó Gergely, az euets.com CO2 tőzsde ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az euets.com-on a kereskedés ugyanúgy zajlik, mint bármely más tőzsdén: az összes vételi és eladási ajánlat az ajánlati könyvben szerepel, ezek tartalmazzák a vételi (eladási) árat, és az értékesíteni kívánt egységmennyiséget. Az ajánlati könyvhöz minden felhasználó hozzáférhet, s kereskedési időszakon belül elfogadhat bármely az ajánlati könyvben bent lévő ajánlatot, illetve új ajánlatot tehet be. Az euets.com-on a kereskedési idő minden hétköznap 9 és 17 óra között tart.
Az elszámolóház szerepét az APX (korábbi nevén Amszterdami Áramtőzsde) látja el, amely a Holland Energiaszabályozási Hivatal felügyelete alá tartozik. Minden egyes tranzakcióban ő lesz a központi szerződő fél, tehát a vétel, illetve eladás mindig az ügyfél és az APX között fog teljesülni, így kiküszöbölve a partnerkockázatot.

Kereskedni nem csupán a kibocsátási egységekkel rendelkező, vagy rendelkezni akaró vállalatok tudnak, hanem természetes személyek vagy más vállalatok is. Természetesen ekkor, ugyanúgy, mint a BÉT esetében, brókercéget kell megkeresni a kereskedéshez.

Mint azt Szabó Gergely elmondta, nagy előnye ennek a kereskedési formának, hogy az euets.com-on a holland és spanyol partnertőzsdék résztvevőinek köszönhetően jelentős kereslet van a közép-kelet-európai kínálattal szemben, egyre nő a likviditás, így a közép-kelet-európai résztvevők a lehető legmagasabb piaci áron értékesíthetik egységeiket.


A legtöbb tőzsdén azonban elborítanak a különböző díjak. Az euets.com-on nincsen éves díj, regisztrációs díj, szoftverköltség, klíring díj. Egyedül a tranzakciós díjat kell megfizetni, melynek mértéke az éves kereskedett mennyiségtől függ. A regisztrált tagok heti jelentést kapnak a tőzsdei árváltozásról és a heti volumen nagyságáról.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A piaci helyzet

Szabó Gergely elmondta, hogy a kibocsátási-egységek ára a május előtti 30 eurós csúcs után zuhanásnak indult. Nyáron 15-16 euró között mozgott az árfolyam. Az elmúlt hónapban pedig mintegy 25 százalékkal csökkent az árfolyam. Mindez három alapvető tényezőnek köszönhető. Az első fundamentum az áram-, és energia-, nyersanyagárakban bekövetkezett csökkenés. Második az a tény, hogy több nagyüzem, vagy erőmű előre megvásárolta magának 2007-ig a szükséges kvótákat. A harmadik - egy -"prózai" - ok a nyári szabadságolások utáni élénkülés, illetve a lengyel piac ébredése. A várakozások szerint egyre többen kapcsolódnak majd be a kereskedésbe. Mivel jóval több a többletben lévő létesítmény, mint amennyi a hiányban lévő, az újabb aktív résztvevők még inkább lejjebb vihetik az árakat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem