Kereskedj gázzal!

Pénzcentrum
2006. október 27. 13:00

Szén-dioxid tőzsde? Ne a BÁT-on keresd, ez az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kvóta-kereskedelmi lehetőséget jelenti, ezek közül az egyik internetes alapú kibocsátási-egység tőzsde az euets.com.

Szén-dioxid tőzsde? Ne a BÁT-on keresd, ez az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kvóta-kereskedelmi lehetőséget jelenti, ezek közül az egyik internetes alapú kibocsátási-egység tőzsde az euets.com.

Hogyan lehet kereskedni?

Szabó Gergely, az euets.com CO2 tőzsde ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az euets.com-on a kereskedés ugyanúgy zajlik, mint bármely más tőzsdén: az összes vételi és eladási ajánlat az ajánlati könyvben szerepel, ezek tartalmazzák a vételi (eladási) árat, és az értékesíteni kívánt egységmennyiséget. Az ajánlati könyvhöz minden felhasználó hozzáférhet, s kereskedési időszakon belül elfogadhat bármely az ajánlati könyvben bent lévő ajánlatot, illetve új ajánlatot tehet be. Az euets.com-on a kereskedési idő minden hétköznap 9 és 17 óra között tart.
Az elszámolóház szerepét az APX (korábbi nevén Amszterdami Áramtőzsde) látja el, amely a Holland Energiaszabályozási Hivatal felügyelete alá tartozik. Minden egyes tranzakcióban ő lesz a központi szerződő fél, tehát a vétel, illetve eladás mindig az ügyfél és az APX között fog teljesülni, így kiküszöbölve a partnerkockázatot.

Kereskedni nem csupán a kibocsátási egységekkel rendelkező, vagy rendelkezni akaró vállalatok tudnak, hanem természetes személyek vagy más vállalatok is. Természetesen ekkor, ugyanúgy, mint a BÉT esetében, brókercéget kell megkeresni a kereskedéshez.

Mint azt Szabó Gergely elmondta, nagy előnye ennek a kereskedési formának, hogy az euets.com-on a holland és spanyol partnertőzsdék résztvevőinek köszönhetően jelentős kereslet van a közép-kelet-európai kínálattal szemben, egyre nő a likviditás, így a közép-kelet-európai résztvevők a lehető legmagasabb piaci áron értékesíthetik egységeiket.


A legtöbb tőzsdén azonban elborítanak a különböző díjak. Az euets.com-on nincsen éves díj, regisztrációs díj, szoftverköltség, klíring díj. Egyedül a tranzakciós díjat kell megfizetni, melynek mértéke az éves kereskedett mennyiségtől függ. A regisztrált tagok heti jelentést kapnak a tőzsdei árváltozásról és a heti volumen nagyságáról.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A piaci helyzet

Szabó Gergely elmondta, hogy a kibocsátási-egységek ára a május előtti 30 eurós csúcs után zuhanásnak indult. Nyáron 15-16 euró között mozgott az árfolyam. Az elmúlt hónapban pedig mintegy 25 százalékkal csökkent az árfolyam. Mindez három alapvető tényezőnek köszönhető. Az első fundamentum az áram-, és energia-, nyersanyagárakban bekövetkezett csökkenés. Második az a tény, hogy több nagyüzem, vagy erőmű előre megvásárolta magának 2007-ig a szükséges kvótákat. A harmadik - egy -"prózai" - ok a nyári szabadságolások utáni élénkülés, illetve a lengyel piac ébredése. A várakozások szerint egyre többen kapcsolódnak majd be a kereskedésbe. Mivel jóval több a többletben lévő létesítmény, mint amennyi a hiányban lévő, az újabb aktív résztvevők még inkább lejjebb vihetik az árakat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 23. 21:06
Az Otthonfelújítási Program részletei, feltételei az elmút hetekben többször módosultak. De végre me...
MEDIA1  |  2024. június 23. 18:02
A Media1 podcastjának vendége volt M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető elnöke. A beszé...
Kiszámoló  |  2024. június 23. 13:56
A magas kamatok dacára az Egyesült Államokban 5,8%-kal 419 ezer dollárra nőtt a használt ingatlanok...
Holdblog  |  2024. június 23. 07:28
Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik rész...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm