Kereskedj gázzal!

Pénzcentrum
2006. október 27. 13:00

Szén-dioxid tőzsde? Ne a BÁT-on keresd, ez az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kvóta-kereskedelmi lehetőséget jelenti, ezek közül az egyik internetes alapú kibocsátási-egység tőzsde az euets.com.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szén-dioxid tőzsde? Ne a BÁT-on keresd, ez az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kvóta-kereskedelmi lehetőséget jelenti, ezek közül az egyik internetes alapú kibocsátási-egység tőzsde az euets.com.

Hogyan lehet kereskedni?

Szabó Gergely, az euets.com CO2 tőzsde ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az euets.com-on a kereskedés ugyanúgy zajlik, mint bármely más tőzsdén: az összes vételi és eladási ajánlat az ajánlati könyvben szerepel, ezek tartalmazzák a vételi (eladási) árat, és az értékesíteni kívánt egységmennyiséget. Az ajánlati könyvhöz minden felhasználó hozzáférhet, s kereskedési időszakon belül elfogadhat bármely az ajánlati könyvben bent lévő ajánlatot, illetve új ajánlatot tehet be. Az euets.com-on a kereskedési idő minden hétköznap 9 és 17 óra között tart.
Az elszámolóház szerepét az APX (korábbi nevén Amszterdami Áramtőzsde) látja el, amely a Holland Energiaszabályozási Hivatal felügyelete alá tartozik. Minden egyes tranzakcióban ő lesz a központi szerződő fél, tehát a vétel, illetve eladás mindig az ügyfél és az APX között fog teljesülni, így kiküszöbölve a partnerkockázatot.

Kereskedni nem csupán a kibocsátási egységekkel rendelkező, vagy rendelkezni akaró vállalatok tudnak, hanem természetes személyek vagy más vállalatok is. Természetesen ekkor, ugyanúgy, mint a BÉT esetében, brókercéget kell megkeresni a kereskedéshez.

Mint azt Szabó Gergely elmondta, nagy előnye ennek a kereskedési formának, hogy az euets.com-on a holland és spanyol partnertőzsdék résztvevőinek köszönhetően jelentős kereslet van a közép-kelet-európai kínálattal szemben, egyre nő a likviditás, így a közép-kelet-európai résztvevők a lehető legmagasabb piaci áron értékesíthetik egységeiket.


A legtöbb tőzsdén azonban elborítanak a különböző díjak. Az euets.com-on nincsen éves díj, regisztrációs díj, szoftverköltség, klíring díj. Egyedül a tranzakciós díjat kell megfizetni, melynek mértéke az éves kereskedett mennyiségtől függ. A regisztrált tagok heti jelentést kapnak a tőzsdei árváltozásról és a heti volumen nagyságáról.

 

A piaci helyzet

Szabó Gergely elmondta, hogy a kibocsátási-egységek ára a május előtti 30 eurós csúcs után zuhanásnak indult. Nyáron 15-16 euró között mozgott az árfolyam. Az elmúlt hónapban pedig mintegy 25 százalékkal csökkent az árfolyam. Mindez három alapvető tényezőnek köszönhető. Az első fundamentum az áram-, és energia-, nyersanyagárakban bekövetkezett csökkenés. Második az a tény, hogy több nagyüzem, vagy erőmű előre megvásárolta magának 2007-ig a szükséges kvótákat. A harmadik - egy -"prózai" - ok a nyári szabadságolások utáni élénkülés, illetve a lengyel piac ébredése. A várakozások szerint egyre többen kapcsolódnak majd be a kereskedésbe. Mivel jóval több a többletben lévő létesítmény, mint amennyi a hiányban lévő, az újabb aktív résztvevők még inkább lejjebb vihetik az árakat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?