Cégek egymás közt: résen van az APEH

Pénzcentrum
2006. október 3. 10:30

A kapcsolt vállalkozások között alkalmazott elszámolóárak szabályozásának célja, hogy megakadályozza a cégcsoporton belüli jövedelmek átcsoportosítását - írja a Napi Gazdaság

A több országban jelen lévő vállalatok ugyanis arra törekszenek, hogy a legnagyobb eredményt ott mutassák ki, ahol a legkisebb az adóteher, illetve a legnagyobb az adókedvezmény. Nemzetközi viszonylatban a 16 százalékos magyar társasági adókulcs nem számított túl magasnak, a 4 százalékos szolidaritási adó bevezetésének hatására azonban tőlünk is megpróbálhatják "elvinni" a profitot. Az adóhatóság ellenőrzési tervében évek óta kiemelt helyen szerepel a transzferárak vizsgálata. A revizorok eddig főként az árak megállapításával kapcsolatos dokumentációk meglétét ellenőrizték, és inkább a szembeötlő hibákat tárták fel, de az adótanácsadó cégek szerint a közeljövőben fokozódó szigorra lehet számítani, mivel az APEH munkatársai egyre felkészültebbek a témában.

A transzferárakkal kapcsolatos kockázatok minimalizálásában sokat segíthet a cégeknek a 2007 januárjától kérhető előzetes árképzési megállapodás (APA), melynek keretében a pénzügyi tárca a feltételes adómegállapítás logikájához hasonlóan meghatározza a szokásos piaci árat - hangsúlyozta László Csaba, a KPMG adópartnere.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18