Milliárdok sorsa kérdéses

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 15:00

Csaknem hatvanmilliárd forint gyűlt fel mostanra az Országos Betétbiztosítási Alapban (OBA). Elvileg a becsődölt hitelintézetek befagyott betéteinek biztosítására halmozódik a pénz a kasszában, hozzányúlni azonban 2000 óta nem kellett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Csaknem hatvanmilliárd forint gyűlt fel mostanra az Országos Betétbiztosítási Alapban (OBA). Elvileg a becsődölt hitelintézetek befagyott betéteinek biztosítására halmozódik a pénz a kasszában, hozzányúlni azonban 2000 óta nem kellett - írja a Magyar Hírlap.

Magyarországon a betétek biztonságát az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja, amelynek kötelezően tagja minden hazai bank, lakáskassza, takarék- és hitelszövetkezet. Az uniós előírás szerint egyébként húszezer euróig kell biztosítania a bankbetéteket, a OBA azonban ennél bőkezűbb, hatmillió forintig vállalja a garanciát. A kártalanítás egymillió forintig a betétek száz százalékára, egy- és hatmillió forint között pedig az összeg kilencven százalékára jár. Ha valaki ennél több pénzt akar biztonságban tudni, több bankban vagy egy bankon belül több családtag nevére kell betétszámlát nyitnia.

"Bankcsődök középtávon egyáltalán nem, sőt hosszabb távon sem igazán fenyegetik a magyar bankrendszert" - állítja Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára. Való igaz, az OBA-nak utoljára 2000-ben kellett a zsebébe nyúlnia, a hevesi Rákóczi Hitelszövetkezet bedőlésekor. A befagyott betétállomány nagysága akkor 330 millió forint volt, a kártalanítás összege pedig 290 millió forintot tett ki. Azóta azonban csak gyűlik az alap állampapírokba fektetett vagyona, 2005 végén már 56 milliárd forint volt. Ezt az idén várhatóan másfél milliárd forinttal szaporítják a hitelintézetek, emellett az állampapírok hozamával is gyarapodik a vagyon.

A tetemes summa azonban nem lenne mindenre elég. "Ebből a pénzből csak kisebb hitelintézetek csődjét lehet fedezni, egy nagyobb bank bedőlésénél az államnak is be kellene avatkoznia" - állítja Nyers. Ez azonban más országokban is így van, az OBA 1,1 százalékos fedezeti mutatója pedig nemzetközi összehasonlításban is megfelelőnek számít. Ráadásul, ha ez a pénz nem lenne elegendő, az alap hitelt is vehet fel állami garanciával. A Bankszövetség szerint, ha az OBA-nak továbbra sem kell a zsebébe nyúlnia, el kellene dönteni, miként kezeljék a vagyont.

Az OBA-tagdíj viszonylag kis tételnek számít a bankok büdzséjében, ráadásul az elmúlt években drasztikusan csökkent: 2001-2002-ben az átlagos díjkulcs még a biztosított betétek értékének 0,6 ezreléke volt, ma már csak 0,2 ezreléke (ezt a pénzintézetek ráterhelik az ügyfélre). Időközben az OBA mérete is csökkent, az idén már csak heten dolgoznak az alapnál, az éves büdzsé a tavalyi háromszázmillió forintról 255 millióra mérséklődött.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?