17 °C Budapest

Feltörnek az Alkuszok

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 11:49

Tovább folytatódik az online alkuszok térnyerése. A 2006-os évben az online alkuszok által megkötött szerződések száma megkétszereződött az előző évhez képest. Az összes biztosítási szerződés darabszáma mintegy 200 ezer darabra emelkedett. Az online megkötött biztosításokat döntően az online alkuszokon keresztül kötötték az idei évben is.

Az elmúlt években megkötött online szerződések több mint 90%-a a gépjármű-biztosítás területére koncentrálódott. Az alkuszi piac szereplőinél ma már a biztosítási paletta számos területe fellelhető az Interneten is. A nyári hónapokban egyre jelentősebb szerepet játszanak az utas és lakásbiztosítások, amely biztosítások jellegüknél fogva könnyen elérhetővé váltak az interneten keresztül is.

Utasbiztosítások

A magyarok mindössze 35 százaléka köt utasbiztosítást, mielőtt külföldre menne, ami a nemzetközi gyakorlatban jellemző 65-90 százalékhoz képest igencsak alacsonynak tűnik.

A teljes körű biztonság napi 300-500 forintos ellenértéke aligha tekinthető túlságosan soknak. A hazai magánszemélyek azonban - hasonlóan az összes biztosítási szegmenshez - utasbiztosítások esetében is árérzékenységet mutatnak. A szolgáltatások körét és értékét ma még elsősorban azok tekintik választási szempontnak, akik síelni, a tengerentúlra vagy a Távol-Keletre utaznak. Jóllehet a biztosítók által jellemzően kínált három kategória között komoly árdifferenciák nincsenek: Európába egy hétre az olcsó kategóriás biztosítás díja 2000-2500, a középárasé 2800-3600, míg az emelt szintűé 4000-5900 forint között mozog.

Az ár mellett a szolgáltatások között is komoly eltérések lehetnek. Egy rövid európai kiruccanás esetén akár egy alapszintű utasbiztosítási változat is megteszi, ahol a kórházi kezelés felső határa jellemzően 2 millió forint. Egy tengerentúli, vagy egy dél-amerikai utazásnál a középáras kategória ajánlott, ahol az orvosi költségek felső határánál 8-10 millió forintot is lehet találni, de 20 millió forintosat is. Amennyiben a prémium kategóriákra vetünk egy pillantást, úgy vannak, akik 20-30 millió forintig fedezik a baleseti ellátás összegét, de van, ahol nem állapítottak meg felső határt.

A legtöbb vitás helyzet a poggyászkárok terén tapasztalható, hiszen meglehetősen gyakoriak a lopások. A poggyászlimit a legolcsóbb módozatnál általában 50-60 ezer forint, a prémium kategóriánál 220-280 ezer forint között mozog, ám a kiutazónak azt is szem előtt kell tartania, hogy az egyes társaságoknál milyen tárgyankénti limitet állapítottak meg, hiszen esetleg meglepve tapasztalhatja, hogy a legfelső kategóriánál is - egyes biztosítóknál - 50 ezer forintnál húzták meg a határt. A külföldre utazónak ráadásul érdemes azt is mérlegelnie, hogy a sportfelszerelésre is kiterjed-e az utasbiztosítás, s ha igen, milyen limitet határoztak meg, hiszen ez eltérhet a poggyászbiztosítás összegétől.

Bár az utasbiztosításnál aligha vetünk egy pillantást a hazaszállítás költségére, adott esetben ez igen fontos tényezővé válhat. Az olcsóbb változatoknál jellemzően 1-5 millió forint között szóródnak a biztosítási összegek, de több biztosító már ezen a szinteken is limit nélkül térít.

Az utasbiztosítások feltételeit is érdemes részletesen megvizsgálni, erre ad lehetőséget a www.utasbiztosítás.clb.hu tematikus oldal, amelyen az utazás alapvető paramétereinek - utazás időpontja, időtartama, célország - megadása illetve a fontosabb adatok megadását követően az utasok megtekinthetik a feltételeknek megfelelő biztosításokat, a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat, és a biztosítások árát is.

A kalkulátor jelenleg 7 biztosító 24 féle utasbiztosítási termékét számolja. A termékskálából az ügyfelek minden esetben találhatnak az igényeiknek és pénztárcájuknak megfelelő szolgáltatású terméket.

Az online utasbiztosítás további előnye abban rejlik, hogy az elutazás előtt szinte az utolsó pillanatban is megköthető, bankkártyával ki lehet fizetni a díjat (http://utasbiztositas.clb.hu/kartyak.htm), ezt követően a rendszer azonnal megküldi az utasbiztosítási kötvényeket a megadott e-mail címre, így akár az indulás előtt egy órával elegendő ellátogatni a CLB weboldalára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lakásbiztosítások

A lakásbiztosítások körében az utóbbi 2-3 évben láthatóan a szolgáltatás területén zajlik verseny a hazai lakásbiztosítási piacon, ám a tapasztalatok szerint még mindig szűk az a réteg, amely tudatosan választ biztosítót.

Az ügyfeleknek nincs speciális kockázati igényük, hagyományosan a tűz, az elemi károk, a csőrepedés, az üvegtörés és a betöréses lopás, rablás kockázatok fedezetét kérik, s a milliós nagyságrendű fedezet megnyugtató a számukra. A díj pedig sok esetben még mindig alapkérdés.

Az ügyfelek pedig az esetek többségében spórolnak is: a biztosított vagyontárgyak a lakáshitelt felvevőknél gyakorta csak az épületvagyon-csoportokra korlátozódnak, az ingóságok sok esetben nincsenek biztosítva. Emellett negatív tényezőként említhető, hogy a legtöbben a vagyongyarapodás időszakos felülvizsgálatára sem fordítanak időt, mint ahogy a vagyonvédelem terén is elmaradás tapasztalható. A mechanikai és elektronikai teljes körű védelem csak ritkán fordul elő, s sokszor csak az első betörés után kerülnek felszerelésre a nyílászárókra a javasolt biztonságtechnikai eszközök.

Az elmúlt öt év alatt összesen 13 százalékkal bővült a biztosított ingatlanok száma Magyarországon - 2000-ben 2,540, 2005-ben 2,880 millió szerződés -, a dinamikus emelkedés hátterében elsősorban az új és használt lakások hitelből történő vásárlásának köszönhető. A lefedettség 67 százalékra tehető, amely még mindig elmarad az EU-tagállamok mutatószámától, ahol nem ritka a 90 százalék feletti biztosítási arány sem.. A lakásbiztosítási piac a 2004. évi közel 58 milliárdos állománydíjról 2005. végére 66,2 milliárdra nőtt, azaz mintegy 14 százalékkal bővült.

Mestyán András elmondta: "A lakásbiztosítás kiválasztásakor ajánlatos alaposan tájékozódni a biztosítás által fedezett kockázatok pontos köréről és limitjeiről, hogy a biztosítás megfelelő kártérítést nyújtson például az idei nyár viharaihoz hasonló esetekben is. Az első féléves Mabisz adatok szerint a tűz és elemi kockázatok terén a kárráfordítás 14,8 milliárd forint volt, szemben a tavaly első félévi 8,2 milliárddal, azaz a zord időjárás, áradások következményei tükröződnek a számokban is."

A leggyakoribb káreseménynek a csőtörés tekinthető, bár az elmúlt években rekordmennyiségű lakásbiztosítási kártérítést fizettek ki a hazai biztosítók a viszontagságos időjárás miatt: a vihar, a felhőszakadás, a jégverés, a hónyomás és a villámcsapás okozta károk aránya az elmúlt 3-4 évben 20 százalékkal nőtt az összes káreseten belül.

A www.lakasbiztositas.clb.hu tematikus oldalon megtalálható kalkulátor jelenleg 8 biztosító lakásbiztosítási termékét számolja. A biztosítók alapcsomagja mellé a rendszeren keresztül további kiegészítő biztosítások, szolgáltatások is online megvásárolhatóak, mint pl. ebtartói felelősségbiztosítás, családi baleset- és jogvédelem-biztosítás, különleges üvegbiztosítás, 24 órás szervízszolgáltatás, mezőgazdasági biztosítást, stb. A kalkulátor program javaslatot tesz a megfelelő nm2 ár és az ingóságérték megadására, melyek legjobban befolyásolják a biztosítás díját, így ezek meghatározása könnyebbé teszi a felhasználók dolgát. Számos esetben olcsóbb az online lakásbiztosítás megrendelése, hiszen van olyan biztosító, amelynél a CLB jogosult akár 35% kedvezményt adni az ügyfélnek. Az oldal kialakítása során az összehasonlíthatóság érdekében elsődleges szempont volt az érthető tájékoztatás, egyértelmű és a felhasználót segítő tartalom kialakítása.

Mestyán András a CLB igazgatója szerint: "Egyre többen kattintanak honlapjaikra, mivel az lehetőséget nyújt a különböző biztosítóintézetek által kínált termékek összehasonlítására, mind a szolgáltatásra vonatkozó információk és díjak összehasonlítása tekintetében. Ennek a keresői igénynek szeretnénk eleget tenni, ezért a CLB is újított, létrehozta külön utas- és lakásbiztosítási portálját."

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem