16 °C Budapest

Bizonytalan helyzet Kubában: ugrásra kész amerikai befektetők

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 16:03

Miután Fidel Castro a hét elején bejelentette, hogy egészségügyi problémái miatt átengedi az irányítást öccsének, Raúl Castronak, megélénkült az érdeklődés a karibi térségben működő vállalatok iránt. Az esetlegesen küszöbön álló változások, és a kereskedelmi embargó lehetséges későbbi feloldása páratlan üzleti lehetőség elé állítaná a Karib-tenger térségében működő amerikai, jellemzően

Miután Fidel Castro a hét elején bejelentette, hogy egészségügyi problémái miatt átengedi az irányítást öccsének, Raúl Castronak, megélénkült az érdeklődés a karibi térségben működő vállalatok iránt.

Az esetlegesen küszöbön álló változások, és a kereskedelmi embargó lehetséges későbbi feloldása páratlan üzleti lehetőség elé állítaná a Karib-tenger térségében működő amerikai, jellemzően olajipari, és turisztikai vállalatokat. Habár ennek az esélye jelenleg még csekély, a fokozódó várakozások már éreztetik hatásukat.

A változás legmarkánsabban a zártvégű Herzfeld Caribbean Basin Fund (a tickerjelzése árulkodóan "CUBA") értékében következett be: jegyei nemrég még 7%-os nettó eszközértékhez viszonyított diszkonton forogtak, de a kubai hírek hatására kedden és szerdán 10 illetve 9%-os növekedést produkáltak.

"A portfoliónk 75%-ban olyan vállalatok papírjaiból áll, amelyek a helyzet változatlansága mellett is pozitív kilátásokkal rendelkeznek, de az embargó esetleges eltörlése esetén élvezhetnék az új piac jelentette előnyöket"- mondta Thomas Herzfeld a Marketwatch tájékoztatása szerint.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?