4 °C Budapest

85 milliárd dolláros növekedés: hedge fundok Európában

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 16:21

Az Eurekahedge európai hedge fundokról készített legfrisseb elemzése szerint az európai hedge fund piac jelenleg körülbelül 350 milliárd dollárt tesz ki, de a piac az év végére elérheti a 390 milliárd dollárt is, ami 85 milliárd dolláros növekedést jelent 2005 végéhez képest. Az elemzés feltárja a piacot mozgató legfontosabb trendeket. Az alapok nagyság szerinti elsozlásának vizsgálatából

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Eurekahedge európai hedge fundokról készített legfrisseb elemzése szerint az európai hedge fund piac jelenleg körülbelül 350 milliárd dollárt tesz ki, de a piac az év végére elérheti a 390 milliárd dollárt is, ami 85 milliárd dolláros növekedést jelent 2005 végéhez képest. Az elemzés feltárja a piacot mozgató legfontosabb trendeket.

Az alapok nagyság szerinti elsozlásának vizsgálatából kiderül, hogy a piac növekedését elsősorban a kisebb, 20 és 200 millió dollár közötti eszközértékkel rendelkező alapok adják, amelyek a korábbi a 38% helyett ma majdnem a piac felét teszik ki. Ez a számuk jelentős növekedésével párosulva azt eredményezte, hogy az átlagos alap mérete a tíz évvel ezelőtti 27 millió dollárról 196 millió dollárra nőtt.

Az alapok mérete és telejesítménye közötti összefüggés vizsgálata rávilágít, hogy az optimális alapnagyság 500 és 1000 millió dollár között van, az ennél nagyobb alapok már relatíve gyengébb teljesítménnyel, és magasabb volatilitással szembesültek a vizsgált öt éves periódus során. Az elemzésből az is kiderül, hogy a régebben létrehozott alapok átlagosan jobban teljesítenek, mint az elmúlt néhány évben piacra lépett társaik.

Az európai hedge fundok összehasonlítása az amerikai, illetve ázsiai hedge fundokkal, és "long-only" alapokkal három eredményt hozott:
a) az európai hedge fundok jellemzően alulteljesítették az amerikai, és ázsiai alapokat,
b) ugyanakkor az európai hedge fundok hozamai stabilabbnak mutatkoztak sok esetben még az alapok alapja struktúrájú tengerentúli hedge fundoknál is,
c) a fejlődő piacokba fektető hedge fundok sokkal rugalmasabbak voltak a vizsgált időszakban, kedvezőtlen piaci környezetben is képesek voltak pozitív eredményt termelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35