2006: a fordulat éve!

Pénzcentrum
2006. augusztus 8. 11:26

Érezhető közelségbe került az amerikai kötvénypiacok hanyatlásának vége - mutat rá a világ egyik legnagyobb kötvényalap-kezelője rövid elemzésében, amelyben a kamatemelések és a gazdasági növekedés közötti időbeli összefüggéseket keresi. Lassan itt a piaci fordulat ideje, a kötvénypiacok elérték lokális minimumukat - jelenti ki Bill Gross a PIMCO honlapján. A bővebb magyarázat előtt fontos

Érezhető közelségbe került az amerikai kötvénypiacok hanyatlásának vége - mutat rá a világ egyik legnagyobb kötvényalap-kezelője rövid elemzésében, amelyben a kamatemelések és a gazdasági növekedés közötti időbeli összefüggéseket keresi.

Lassan itt a piaci fordulat ideje, a kötvénypiacok elérték lokális minimumukat - jelenti ki Bill Gross a PIMCO honlapján.

A bővebb magyarázat előtt fontos megállapítani, hogy a kötvénypiaci fordulópont a legtöbb esetben nem esik egybe a Fed kamatemeléseinek végével, általában kb. 7 hónappal megelőzi azt, mivel a piac szereplői már a kamatemelés beszüntetése előtt megfogalmazza erre vonatkozó várakozásait.

Bill Gross és munkatársai véleménye szerint a 425 bázispontos emelkedés a rövidlejáratú állampapírok hozamában, és az ezzel együttjáró szűkülés a hozamgörbén már elegendő a gazdasági növekedés, és az infláció fékentartásához, annak ellenére, hogy az aktuális adatok még ezt nem mutatják.

A tapasztalatok szerint a Fed kamatdöntései, és a gazdasági reakciói között 12-18 hónap telik el, így a 24 hónappal ezelőtt elkezdődött kamatemelési folyamat már érezteti a hatását a fogyasztás, munkanélküliség és a tőkebefektetések adataiban, fokozatos lassulást mutatva a gazdaság növekedésében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kamatemelések és a kötvénypiacok ciklikus változásaival szoros kapcsolatban állnak az ingatlanpiacok, ahol már fokozatos árcsökkenés figyelhető meg. A Federal Reserve 2005 végén publikált tanulmányában (House Prices and Monetary Policy: A Cross-Country Study) rámutat, hogy az ingatlanpiaci árak pro-ciklikusan mozognak, az üzleti növekedési ciklusok csúcsai közelében tetőzve. Mindez gyakran a kibocsátást a potenciális szint fölé emelő élénk gazdasági növekedés, és az ezt követő erősödő inflációs nyomás jellemezte környezetben történik, amit az ingatlanárak kb. öt éves csökkenése követ. Az ingatlanárak tetőzése utáni évben a GDP növekedés és a fogyasztás, illetve a beruházások bővülése lelassul, ugyanakkor az ingatlanpiaci csúcs előtti három évet monetáris expanzió, és alacsony kamatláb jellemez.

Mindezek valóban a kötvénypiacok fordulóját vetítik előre, hiszen a Fed kamatláb 2003 közepén érte el lokális minimumát, éppen három évvel az ingatlanpiacok mostani esetleges csúcsa előtt, ugyanakkor 2006 első felét felgyorsult gazdasági növekedés, és növekvő inflációs nyomás jellemezte. Ezek a tényezők együttesen a kamatemelések végét jelzik előre 2007 első felére. Az előrejelzést megerősítik más tanulmányok is, kiemelve 2006 nyarát, mint a kötvénypiaci trendek lehetséges fordulópontját.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MEDIA1  |  2022. június 29. 18:04
A kormánypárti médiaholding lapjai holnap jelennek meg utoljára. Elbocsátásokra is sor kerül a Media...
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?