13 °C Budapest

2006: a fordulat éve!

Pénzcentrum
2006. augusztus 8. 11:26

Érezhető közelségbe került az amerikai kötvénypiacok hanyatlásának vége - mutat rá a világ egyik legnagyobb kötvényalap-kezelője rövid elemzésében, amelyben a kamatemelések és a gazdasági növekedés közötti időbeli összefüggéseket keresi. Lassan itt a piaci fordulat ideje, a kötvénypiacok elérték lokális minimumukat - jelenti ki Bill Gross a PIMCO honlapján. A bővebb magyarázat előtt fontos

Érezhető közelségbe került az amerikai kötvénypiacok hanyatlásának vége - mutat rá a világ egyik legnagyobb kötvényalap-kezelője rövid elemzésében, amelyben a kamatemelések és a gazdasági növekedés közötti időbeli összefüggéseket keresi.

Lassan itt a piaci fordulat ideje, a kötvénypiacok elérték lokális minimumukat - jelenti ki Bill Gross a PIMCO honlapján.

A bővebb magyarázat előtt fontos megállapítani, hogy a kötvénypiaci fordulópont a legtöbb esetben nem esik egybe a Fed kamatemeléseinek végével, általában kb. 7 hónappal megelőzi azt, mivel a piac szereplői már a kamatemelés beszüntetése előtt megfogalmazza erre vonatkozó várakozásait.

Bill Gross és munkatársai véleménye szerint a 425 bázispontos emelkedés a rövidlejáratú állampapírok hozamában, és az ezzel együttjáró szűkülés a hozamgörbén már elegendő a gazdasági növekedés, és az infláció fékentartásához, annak ellenére, hogy az aktuális adatok még ezt nem mutatják.

A tapasztalatok szerint a Fed kamatdöntései, és a gazdasági reakciói között 12-18 hónap telik el, így a 24 hónappal ezelőtt elkezdődött kamatemelési folyamat már érezteti a hatását a fogyasztás, munkanélküliség és a tőkebefektetések adataiban, fokozatos lassulást mutatva a gazdaság növekedésében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kamatemelések és a kötvénypiacok ciklikus változásaival szoros kapcsolatban állnak az ingatlanpiacok, ahol már fokozatos árcsökkenés figyelhető meg. A Federal Reserve 2005 végén publikált tanulmányában (House Prices and Monetary Policy: A Cross-Country Study) rámutat, hogy az ingatlanpiaci árak pro-ciklikusan mozognak, az üzleti növekedési ciklusok csúcsai közelében tetőzve. Mindez gyakran a kibocsátást a potenciális szint fölé emelő élénk gazdasági növekedés, és az ezt követő erősödő inflációs nyomás jellemezte környezetben történik, amit az ingatlanárak kb. öt éves csökkenése követ. Az ingatlanárak tetőzése utáni évben a GDP növekedés és a fogyasztás, illetve a beruházások bővülése lelassul, ugyanakkor az ingatlanpiaci csúcs előtti három évet monetáris expanzió, és alacsony kamatláb jellemez.

Mindezek valóban a kötvénypiacok fordulóját vetítik előre, hiszen a Fed kamatláb 2003 közepén érte el lokális minimumát, éppen három évvel az ingatlanpiacok mostani esetleges csúcsa előtt, ugyanakkor 2006 első felét felgyorsult gazdasági növekedés, és növekvő inflációs nyomás jellemezte. Ezek a tényezők együttesen a kamatemelések végét jelzik előre 2007 első felére. Az előrejelzést megerősítik más tanulmányok is, kiemelve 2006 nyarát, mint a kötvénypiaci trendek lehetséges fordulópontját.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20