2 °C Budapest

Készülj fel a legrosszabbra! - Te túlélnéd?

Pénzcentrum
2006. július 24. 08:30

Elegendő megtakarítással rendelkezel, hogy túlélj egy esetleges váratlan pénzügyi katasztrófát? Gondoltál már arra, mi lesz ha elveszíted a munkahelyed, esetleg drága kórházi kezelésre szorulsz? Miből fogsz élni a nehéz időkben? A legfrissebb felmérések adatai arra utalnak, ez a terület még a hazánknál jóval fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban is kényes kérdéseket feszeget. Lássuk, mit érdemes tudni és mit tanulhatunk mások hibáiból!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Bankrate.com felméréséből kiderül, az emberek többsége az Egyesült Államokban is csak adósságból tudná átvészelni az ínséges heteket, hónapokat, a legtöbben ugyanis hónapról-hónapra, fizetésről-fizetésre élnek. A legtöbbször persze nem az a helyzet, hogy képtelenek félretenni valamennyi pénzt (egy a legegyszerűbb kifogás), sokkal inkább arról, hogy a többség nem tud bánni a pénzzel és nem is érzi fontosnak, hogy biztonsági tartalékot építsen fel.

A józanész (és a legtöbb pénzügyi tanácsadó) azt diktálja, hogy legalább 3 havi megélhetési költséggel kell rendelkeznünk likvid eszközökben (folyószámla, pénzpiaci alap...), ahhoz hogy minimálisan biztonságban érezhessük magunkat, az ideális azonban 6 havi "készlet" felhalmozása lenne. (Az ezen felüli megtakarítás részt értelemszerűen befektethetjük hosszabbtávú, kockázatosabb eszközökbe, magasabb hozam reményében.)

Ki a kicsit nem becsüli...

A Bankrate adataiból kiderül, hogy a válaszadók 70%-a rendelkezik ugyan valamennyi megtakarítással, mindössze 39%-nak van azonban elegendő félretett pénze, hogy 3 hónapot túléljen.

Talán ennél is aggasztóbb, hogy ez utóbbi 39% többsége is olyan eszközökben tartja a pénzét, ami szinte semmi hozamot nem termel. A számokból összességében az látszik, hogy azon kisebbségen belül, akik egyáltalán igyekeznek vésztartalékot képezni, többségben vannak azok, akiknek reálértelemben évről-évre leértékelődik a megtakarításuk, azaz az inflációnál alacsonyabb nominális hozamot érnek el.

Ennek nem kellene így lennie, ugyanis még a hazai piacon is akadnak lehetőségek, melyek ösztönzik a folyamatos megtakarítást azáltal, hogy a mindenkori kamatkörnyezethez viszonyítva kiemelkedő kamatot kínálnak. A megtakarítási számlákkal alábbi írásunkban foglalkoztunk részletesebben:

Lekötni sem kell a magas kamatért! - Nézzünk körül!

Aki valami okból idegenkedik ettől a megtakarítási formától (például nem szeretne havonta rendszeresen félretenni, vagy korlátlan számban szeretne tranzakciókat végrehajtani "büntetés nélkül"), annak még mindig ott van a lekötött betét, vagy a sokkal likvidebb pénzpiaci alap.

A felmérés fő tanulságai 

- A férfi válaszadóknál nagyobb arányban vannak azok, akik rendelkeznek három havi megtakarítással. A férfiak esetében 42%-os az arány, míg a nőknél 36%-os. 
- A magasabb jövedelműek értelemszerűen többet takarítanak meg, ezért nagyobb arányban rendelkeznek vésztartalékkal is. 
- Az idősebbek inkább gondolnak a nehéz időkre, ezért nekik jellemzően inkább vannak készleteik, mint a fiatalabbaknak.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?