A hónap sztárja a garantált alap

Pénzcentrum
2006. július 11. 15:00

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,1 %-kal nőtt júniusban, a félév végén 2.084 milliárd forintot tett ki. A hónap során nyolc új alap indult, kettő pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 196 alapot kezeltek.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,1 %-kal nőtt júniusban, a félév végén 2.084 milliárd forintot tett ki. A hónap során nyolc új alap indult, kettő pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 196 alapot kezeltek.

Az alapok júniusban összesen mintegy 4 milliárd forint tőkekivonást szenvedtek el, a hozamok viszont 7 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az alapok összvagyonának 69 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma egyel nőtt, vagyonuk viszont 1,9 %-kal csökkent. Júniusban közel 34 milliárd forintot vontak ki ezen alapokból, a hozamok viszont közel 7 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona 1 %-kal nőtt, ennek oka a részvény (és kisebb részben a pénzpiaci) alapok 640 millió forintos tőkevonzása, míg az alapok 160 millió forint negatív hozamot értek el. A hónap végi 47 milliárd forintos vagyon az alapok összvagyonának 2,2 %-a.


Az ingatlanalapok száma nem változott, miután egy zártvégű alap végelszámolása befejeződött, egy új zártkörű alap pedig indult. A 20 alap vagyona a hó végén 425 milliárd forint volt, arányuk az összvagyon 20 %-a. Az ingatlanalapok bővülése és a kötvényalapok fokozatos csökkenése eredményeként a hónap végére már az ingatlanalapok alkotják a második legnagyobb csoportot a pénzpiaci alapok után. Az új befektetés a 2,2 %-os havi bővülésből közel 6 milliárd forint volt, az alapok teljesítménye pedig 3,2 milliárd forintot tett ki. A hazai ingatlan alapok alapjai e hónapban ismét gyorsabban, 5,8 %-kal nőttek, és vagyonuk már megközelíti a 85 milliárd forintot.

E hónapban hét új garantált alap indult, egy futamideje pedig lejárt, így június végén 54 alap létezett. Ezek összvagyona a hónap végén meghaladta a 176 milliárd forintot, ami az összvagyon 8,4 %-a. A garantált alapok 13 %-os havi növekménye a hónapban a legdinamikusabb volt, ez a 23 milliárd forint új befektetésnek köszönhető, míg a piaci teljesítmények 2,9 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Az 5 származtatott alap vagyona 4,6 %-os bővülést követően meghaladta a 7,6 milliárd forintot. A növekmény az új befektetések eredménye, a hozamok csekély mértékben ismét csökkentették a vagyont.

A 29 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona 0,8 %-kal nőtt júniusban, és 677 milliárd forintot tett ki a hónap végén. Az előző hónap tőkekivonása után közel 3 milliárd forint friss tőke áramlott a pénzpiaci alapokba, a hozamok pedig 2,2 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategórián belül 54 %-ot kitevő "klasszikus" pénzpiaci alapokból továbbra is több mint 10 milliárd forintot vontak ki a befektetők, így ezek vagyona 2,7 %-kal csökkent, míg az alapok hozama 400 millió forint volt. A likviditási alapok vagyona ezzel szemben 5,2 %-kal nőtt, a 13,5 milliárd forint új befektetés mellett a hozamok 1,7 milliárd forintot tettek ki. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona a tőkekivonás ellenére is gyorsabban nőtt a hazai alapokénál, elsősorban a forint leértékelődése miatt (4,1 %-kal).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tovább csökkent a 29 kötvényalap vagyona júniusban, összvagyonuk a hónap végén 9,8 %-os csökkenés után 401 milliárd forint volt. Folytatódott a jelentős tőkekivonás is, több mint 39 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a piaci teljesítmények hatására összességében az alapok vagyona 4,5 milliárd forinttal csökkent. A kötvényalapok 79 %-át jelentő rövid kötvényalapok 9,6 %-kal, a hosszú kötvényalapok 10,5 %-kal csökkentek. Május után júniusban is minden alaptípusból (hazai, dollár- és euróövezeti, globális) tőkét vontak ki.

A 33 részvényalap vagyona 6,8 %-kal nőtt, és a hónap végén 228 milliárd forint volt. Az új befektetések 5,5 milliárd forinttal, a hozamok 9 milliárddal növelték a vagyont. A tiszta részvény alapok vagyona 16 %-kal, a részvényalapok vagyonának 92 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 6 %-kal nőtt. Az új befektetéseknek köszönhetően a leggyorsabban a hazai tiszta részvény alapok nőttek, míg a globális alapokból tőkét vontak ki. A 15 vegyes alap vagyona első ízben csökkent idén - június végén az alapok vagyona 4,2 %-os csökkenés után 101 milliárd forint volt. Ugyancsak első alkalommal vontak ki tőkét az alapokból: 4,9 milliárd forintot, a hozamok viszont 436 millió forinttal növelték a vagyont. Júniusban egy új be nem sorolt alap indult, az első nyersanyagalapok alapja, a 6 egyéb alap vagyona a hónap végére 6,8 %-kal, közel 22 milliárd forintra bővült. Az alapok 1,7 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, míg a teljesítmények 323 millió forinttal csökkentették a vagyont.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem