5 °C Budapest

A hónap sztárja a garantált alap

Pénzcentrum
2006. július 11. 15:00

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,1 %-kal nőtt júniusban, a félév végén 2.084 milliárd forintot tett ki. A hónap során nyolc új alap indult, kettő pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 196 alapot kezeltek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,1 %-kal nőtt júniusban, a félév végén 2.084 milliárd forintot tett ki. A hónap során nyolc új alap indult, kettő pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 196 alapot kezeltek.

Az alapok júniusban összesen mintegy 4 milliárd forint tőkekivonást szenvedtek el, a hozamok viszont 7 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az alapok összvagyonának 69 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma egyel nőtt, vagyonuk viszont 1,9 %-kal csökkent. Júniusban közel 34 milliárd forintot vontak ki ezen alapokból, a hozamok viszont közel 7 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona 1 %-kal nőtt, ennek oka a részvény (és kisebb részben a pénzpiaci) alapok 640 millió forintos tőkevonzása, míg az alapok 160 millió forint negatív hozamot értek el. A hónap végi 47 milliárd forintos vagyon az alapok összvagyonának 2,2 %-a.


Az ingatlanalapok száma nem változott, miután egy zártvégű alap végelszámolása befejeződött, egy új zártkörű alap pedig indult. A 20 alap vagyona a hó végén 425 milliárd forint volt, arányuk az összvagyon 20 %-a. Az ingatlanalapok bővülése és a kötvényalapok fokozatos csökkenése eredményeként a hónap végére már az ingatlanalapok alkotják a második legnagyobb csoportot a pénzpiaci alapok után. Az új befektetés a 2,2 %-os havi bővülésből közel 6 milliárd forint volt, az alapok teljesítménye pedig 3,2 milliárd forintot tett ki. A hazai ingatlan alapok alapjai e hónapban ismét gyorsabban, 5,8 %-kal nőttek, és vagyonuk már megközelíti a 85 milliárd forintot.

E hónapban hét új garantált alap indult, egy futamideje pedig lejárt, így június végén 54 alap létezett. Ezek összvagyona a hónap végén meghaladta a 176 milliárd forintot, ami az összvagyon 8,4 %-a. A garantált alapok 13 %-os havi növekménye a hónapban a legdinamikusabb volt, ez a 23 milliárd forint új befektetésnek köszönhető, míg a piaci teljesítmények 2,9 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Az 5 származtatott alap vagyona 4,6 %-os bővülést követően meghaladta a 7,6 milliárd forintot. A növekmény az új befektetések eredménye, a hozamok csekély mértékben ismét csökkentették a vagyont.

A 29 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona 0,8 %-kal nőtt júniusban, és 677 milliárd forintot tett ki a hónap végén. Az előző hónap tőkekivonása után közel 3 milliárd forint friss tőke áramlott a pénzpiaci alapokba, a hozamok pedig 2,2 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategórián belül 54 %-ot kitevő "klasszikus" pénzpiaci alapokból továbbra is több mint 10 milliárd forintot vontak ki a befektetők, így ezek vagyona 2,7 %-kal csökkent, míg az alapok hozama 400 millió forint volt. A likviditási alapok vagyona ezzel szemben 5,2 %-kal nőtt, a 13,5 milliárd forint új befektetés mellett a hozamok 1,7 milliárd forintot tettek ki. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona a tőkekivonás ellenére is gyorsabban nőtt a hazai alapokénál, elsősorban a forint leértékelődése miatt (4,1 %-kal).

Tovább csökkent a 29 kötvényalap vagyona júniusban, összvagyonuk a hónap végén 9,8 %-os csökkenés után 401 milliárd forint volt. Folytatódott a jelentős tőkekivonás is, több mint 39 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a piaci teljesítmények hatására összességében az alapok vagyona 4,5 milliárd forinttal csökkent. A kötvényalapok 79 %-át jelentő rövid kötvényalapok 9,6 %-kal, a hosszú kötvényalapok 10,5 %-kal csökkentek. Május után júniusban is minden alaptípusból (hazai, dollár- és euróövezeti, globális) tőkét vontak ki.

A 33 részvényalap vagyona 6,8 %-kal nőtt, és a hónap végén 228 milliárd forint volt. Az új befektetések 5,5 milliárd forinttal, a hozamok 9 milliárddal növelték a vagyont. A tiszta részvény alapok vagyona 16 %-kal, a részvényalapok vagyonának 92 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 6 %-kal nőtt. Az új befektetéseknek köszönhetően a leggyorsabban a hazai tiszta részvény alapok nőttek, míg a globális alapokból tőkét vontak ki. A 15 vegyes alap vagyona első ízben csökkent idén - június végén az alapok vagyona 4,2 %-os csökkenés után 101 milliárd forint volt. Ugyancsak első alkalommal vontak ki tőkét az alapokból: 4,9 milliárd forintot, a hozamok viszont 436 millió forinttal növelték a vagyont. Júniusban egy új be nem sorolt alap indult, az első nyersanyagalapok alapja, a 6 egyéb alap vagyona a hónap végére 6,8 %-kal, közel 22 milliárd forintra bővült. Az alapok 1,7 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, míg a teljesítmények 323 millió forinttal csökkentették a vagyont.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?