32 °C Budapest

Kötvényalap: Rövid távon öngyilkosság?

Pénzcentrum
2006. július 10. 09:30

Emelkedő állampapír-piaci hozamok, illetve a jegybanki kamatemelési ciklus egyre kézzelfoghatóbb beindulása - az ilyen piaci környezetben felvetődhet a kérdés: érdemes lehet kötvényalapokat vásárolni? A szakértők véleménye megoszlik a témában. Azonban, abban mindenki egyetért, hogy hosszú távon sikerekkel kecsegtet a befektetés.

Emelkedő állampapír-piaci hozamok, illetve a jegybanki kamatemelési ciklus egyre kézzelfoghatóbb beindulása - az ilyen piaci környezetben felvetődhet a kérdés: érdemes lehet kötvényalapokat vásárolni? A szakértők véleménye megoszlik a témában. Azonban, abban mindenki egyetért, hogy hosszú távon sikerekkel kecsegtet a befektetés - írja a Világgzadaság.

Sokak szerint a bizonytalanság nem múlt el, sőt az egyik legkockázatosabbnak a kötvényalapok tekinthetők. Bár kedvezőek a jelenlegi árszinteken az állampapírok, korántsem lehet azt mondani, hogy a hozamok ne emelkednének feljebb. Az elmúlt időszak jelentős hozamemelkedése ellenére az államkötvények árfolyamkockázata változatlanul magas, a további árfolyamgyengülés esélye pedig nem elhanyagolható. A globális piaci környezet és a befektetők kockázatvállalási hajlandósága kedvezőtlen irányban mozog, a bejelentett költségvetési intézkedések hitelessége pedig egyelőre csekélynek tűnik.

Érdemes-e kötvényalapba beszállni a jelenlegi piaci helyzetben? Az alapkezelők véleménye megoszlik. A K&H Alapkezelőnél rövid távra még mindig a pénzpiaci, rövid kötvény típusú befektetéseket ajánlják. A hosszú, 3-5 éves távban gondolkodóknak viszont kétségtelenül rendkívül kedvező beszállási szinteket kínálnak a jelenlegi hozamszintek, s ezért érdemes lehet már hosszú kötvényalapokat vásárolni. Aki rövid távon gondolkodik, annak pénzpiacit érdemes vásárolnia, hosszú távon azonban már ajánlják a hosszú kötvényalapokat.

S mit tegyen az a befektető, aki mindeddig megtartotta kötvényalapját? Aki a jelenlegi hozamszintekig "kihúzta", azaz nem vált meg kötvényalapjától, annak már nem is érdemes - hangzik a piaci szereplők egybecsengő tanácsa azoknak, akik esetleg a nem túl fényes visszamenőleges hozamok láttán most válnának meg befektetési jegyeiktől.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22