16 °C Budapest

Kötvényalap: Rövid távon öngyilkosság?

Pénzcentrum
2006. július 10. 09:30

Emelkedő állampapír-piaci hozamok, illetve a jegybanki kamatemelési ciklus egyre kézzelfoghatóbb beindulása - az ilyen piaci környezetben felvetődhet a kérdés: érdemes lehet kötvényalapokat vásárolni? A szakértők véleménye megoszlik a témában. Azonban, abban mindenki egyetért, hogy hosszú távon sikerekkel kecsegtet a befektetés.

Emelkedő állampapír-piaci hozamok, illetve a jegybanki kamatemelési ciklus egyre kézzelfoghatóbb beindulása - az ilyen piaci környezetben felvetődhet a kérdés: érdemes lehet kötvényalapokat vásárolni? A szakértők véleménye megoszlik a témában. Azonban, abban mindenki egyetért, hogy hosszú távon sikerekkel kecsegtet a befektetés - írja a Világgzadaság.

Sokak szerint a bizonytalanság nem múlt el, sőt az egyik legkockázatosabbnak a kötvényalapok tekinthetők. Bár kedvezőek a jelenlegi árszinteken az állampapírok, korántsem lehet azt mondani, hogy a hozamok ne emelkednének feljebb. Az elmúlt időszak jelentős hozamemelkedése ellenére az államkötvények árfolyamkockázata változatlanul magas, a további árfolyamgyengülés esélye pedig nem elhanyagolható. A globális piaci környezet és a befektetők kockázatvállalási hajlandósága kedvezőtlen irányban mozog, a bejelentett költségvetési intézkedések hitelessége pedig egyelőre csekélynek tűnik.

Érdemes-e kötvényalapba beszállni a jelenlegi piaci helyzetben? Az alapkezelők véleménye megoszlik. A K&H Alapkezelőnél rövid távra még mindig a pénzpiaci, rövid kötvény típusú befektetéseket ajánlják. A hosszú, 3-5 éves távban gondolkodóknak viszont kétségtelenül rendkívül kedvező beszállási szinteket kínálnak a jelenlegi hozamszintek, s ezért érdemes lehet már hosszú kötvényalapokat vásárolni. Aki rövid távon gondolkodik, annak pénzpiacit érdemes vásárolnia, hosszú távon azonban már ajánlják a hosszú kötvényalapokat.

S mit tegyen az a befektető, aki mindeddig megtartotta kötvényalapját? Aki a jelenlegi hozamszintekig "kihúzta", azaz nem vált meg kötvényalapjától, annak már nem is érdemes - hangzik a piaci szereplők egybecsengő tanácsa azoknak, akik esetleg a nem túl fényes visszamenőleges hozamok láttán most válnának meg befektetési jegyeiktől.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?