5 °C Budapest

Játékból műtárgy?

Pénzcentrum
2006. július 10. 11:10

Antik babák, és mackók kínálata Magyarországon korán sem olyan gazdag, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban, pedig sok műtárgyszámba menő darab készült az évszázadok során.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
- írja a Világgazdaság.

A játékgyártás felvirágzása a polgárosodáshoz köthető és hagyományosan három csoportba sorolható: lány-, fiú és társasjátékok. A babák eredeti funkciójuk szerint az üzleti világot szolgálták, ugyanis Franciaország az új megrendelhető ruhadarabokat mutatta be rajtuk.

A játékok egyik legnépszerűbb kategóriáját a plüssállatok alkotját, amelyek közül kiemelt szerep jut a mackóknak. A kultuszuk 1902-re tekint vissza, de több gyárhoz is köthető Európában és a tengerentúlon egyaránt. Népszerűségét kifejezi, hogy a Christie's aukciós háznál közel 100 000 fontért adtak el egy mackót, amelyet 1912-ben gyártottak.

Magyarországon ritka a játékárverés - legutóbb áprilisban a Polgár Galéria 60 -61. árverésén szerepelt egy fél méter magas plüssjáték, ami 25 000 forintért kelt el - , ennek okai, hogy egyrészt kevés az anyag és általában a kukában végzi még manapság is. A megmaradt antik játékok jelentős része külföldre vándorol, mert ott jóval magasabb áron értékesíthető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?