17 °C Budapest

Nem jött be a tőzsde? - Szállj tengerre! (új befektetési forma)

Pénzcentrum
2006. június 8. 11:00

A HCI Capital AG, európai terjeszkedési stratégiája keretében, hajórészesedésekbe való befektetést kínál a közeljövőben magyarországi befektetők számára. Az aktuális Tőkesúly XVII alap mellett a Navigátor V termék is bevezetésre kerül a magyar piacon.



"A hajózási ágazat az elmúlt években komoly fellendülésnek indult. Ez többek közt a közép és távol-keleti régiók erős gazdasági növekedésének köszönhető." - mondja Dr. Ralf Friedrichs, a HCI Capital AG elnöke.

A HCI hazánkat potenciális növekedési lehetőségként értékeli, de idén még Svájcban is meg kívánnak jelenni. A cég portfoliójának túlnyomó részét a hajóbefektetések teszik ki, így logikusan ezzel az alaptevékenységgel kívánnak megjelenni a magyar piacon.

A Tőkesúly XVII termék esetén a befektetők már 5,000 eurótól négy különböző hajózási piacról származó 5 hajóból álló flottába (többek között konténerhajókba és tankhajókba) fektethetnek be. A tervezett kifizetés kezdetben évente 7 százalék lesz, majd évi 12 százalékra növekszik. Összesen 227.5%-os teljes kifizetés prognosztizálható 2007 és 2022 között.

Emellett a magyar befektetők a Navigátor V segítségével már havi 50 euró összegtől fektethetnek be HCI hajórészesedésekbe. A befektetés teljes futamideje legfeljebb 20 év, melynek első 8 évében megtakarítási terv formájában tehetnek szert hajórészesedésekre. A befektetőnek ilyen módon megvan a lehetősége, hogy a hajórészesedések széles portfoliójából részesedjen anélkül, hogy egyszeri nagy összegű befizetést kellene teljesítenie. (8 éven keresztül havi 50 eurót kell befizetni, hogy részesedést szerezzünk, majd a kilencedik évtől kezdve indul a kifizetés.)

A befektetések tervezett cash-flowjába beletartozik a hajók értékesítése a futamidő végén, hiszen a komoly maradványértéknek köszönhetően ez igen jelentős bevételt jelent. Egészen eddig a hajókkal végzett tevékenység hasznaibó részesednek a befektetők, de természetesen számolni kell a fenntartási költségekkel és az idegen tőke költségeivel is.

A nyereségünk ebben az esetben Németországban keletkezik, mely esetben a releváns jogszabály kimondja, hogy külföldön adózunk. A német adójog szerint a hajózási eredményre átalány eredményt határoznak meg a hajó mérete szerint, mely független a valós eredménytől. (A gyakorlatban ez hatalmas adóelőnyt jelent!)

Németországban a HCI Capital AG piacvezető a zárt hajóalapok területén, és több mint 20 éves tevékenysége során széleskörű tapasztalatokra tett szert az alapok kidolgozásában, kezelésében és értékesítésben.

"A HCI eddig több mint 363 hajóalap kibocsátásával és 8.9 milliárd eurót meghaladó teljes befektetési volumenével Németország legnagyobb hajórészesedést kínáló cége. A befektetőknek hozamerős alapokat kínálunk, amelyek a lehető legnagyobb mértékben élnek a pénzügyi és adózási keretfeltételek által biztosított lehetőségekkel" - mondta Dr. Friedrichs.

2003 óta a HCI csoport Ausztriában is sikeresen értékesít zárt körű alapokat. 2006. július 1-től a magyar befektetők is jegyezhetnek HCI hajórészesedéseket. A HCI Csoport zárt végű befektetési alapokat hoz létre és kezel az alábbi területeken: hajórészesedések, ingatlan, private equity, vagyonfelépítési tervek és másodlagos piaci kötvények.

A HCI Csoport így több mint 410 kibocsátással és több mint 77 000 befektető 10.4 milliárd eurót meghaladó teljes befektetési volumenével (2006. 03. 31-i állapot) rendelkezik. 1985-ös alapítása óta Németország egyik vezető, bankoktól független kibocsátója.

Magyarországon, a termékek bankokon és takarékszövetkezeteken, valamint független pénzügyi szolgáltatókon keresztül kaphatóak. Jogi tekintetben nem befektetési jegyről, hanem egy betéti társaság kültagi részesedéséről van szó, a hozamok nem garantáltak, vállalkozóként osztozunk a kockázatokon is, a hajózási piac azonban a tavalyi csúcs után további növekedést mutat.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem