7 °C Budapest

Nem jött be a tőzsde? - Szállj tengerre! (új befektetési forma)

Pénzcentrum
2006. június 8. 11:00

A HCI Capital AG, európai terjeszkedési stratégiája keretében, hajórészesedésekbe való befektetést kínál a közeljövőben magyarországi befektetők számára. Az aktuális Tőkesúly XVII alap mellett a Navigátor V termék is bevezetésre kerül a magyar piacon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


"A hajózási ágazat az elmúlt években komoly fellendülésnek indult. Ez többek közt a közép és távol-keleti régiók erős gazdasági növekedésének köszönhető." - mondja Dr. Ralf Friedrichs, a HCI Capital AG elnöke.

A HCI hazánkat potenciális növekedési lehetőségként értékeli, de idén még Svájcban is meg kívánnak jelenni. A cég portfoliójának túlnyomó részét a hajóbefektetések teszik ki, így logikusan ezzel az alaptevékenységgel kívánnak megjelenni a magyar piacon.

A Tőkesúly XVII termék esetén a befektetők már 5,000 eurótól négy különböző hajózási piacról származó 5 hajóból álló flottába (többek között konténerhajókba és tankhajókba) fektethetnek be. A tervezett kifizetés kezdetben évente 7 százalék lesz, majd évi 12 százalékra növekszik. Összesen 227.5%-os teljes kifizetés prognosztizálható 2007 és 2022 között.

Emellett a magyar befektetők a Navigátor V segítségével már havi 50 euró összegtől fektethetnek be HCI hajórészesedésekbe. A befektetés teljes futamideje legfeljebb 20 év, melynek első 8 évében megtakarítási terv formájában tehetnek szert hajórészesedésekre. A befektetőnek ilyen módon megvan a lehetősége, hogy a hajórészesedések széles portfoliójából részesedjen anélkül, hogy egyszeri nagy összegű befizetést kellene teljesítenie. (8 éven keresztül havi 50 eurót kell befizetni, hogy részesedést szerezzünk, majd a kilencedik évtől kezdve indul a kifizetés.)

A befektetések tervezett cash-flowjába beletartozik a hajók értékesítése a futamidő végén, hiszen a komoly maradványértéknek köszönhetően ez igen jelentős bevételt jelent. Egészen eddig a hajókkal végzett tevékenység hasznaibó részesednek a befektetők, de természetesen számolni kell a fenntartási költségekkel és az idegen tőke költségeivel is.

A nyereségünk ebben az esetben Németországban keletkezik, mely esetben a releváns jogszabály kimondja, hogy külföldön adózunk. A német adójog szerint a hajózási eredményre átalány eredményt határoznak meg a hajó mérete szerint, mely független a valós eredménytől. (A gyakorlatban ez hatalmas adóelőnyt jelent!)

Németországban a HCI Capital AG piacvezető a zárt hajóalapok területén, és több mint 20 éves tevékenysége során széleskörű tapasztalatokra tett szert az alapok kidolgozásában, kezelésében és értékesítésben.

"A HCI eddig több mint 363 hajóalap kibocsátásával és 8.9 milliárd eurót meghaladó teljes befektetési volumenével Németország legnagyobb hajórészesedést kínáló cége. A befektetőknek hozamerős alapokat kínálunk, amelyek a lehető legnagyobb mértékben élnek a pénzügyi és adózási keretfeltételek által biztosított lehetőségekkel" - mondta Dr. Friedrichs.

2003 óta a HCI csoport Ausztriában is sikeresen értékesít zárt körű alapokat. 2006. július 1-től a magyar befektetők is jegyezhetnek HCI hajórészesedéseket. A HCI Csoport zárt végű befektetési alapokat hoz létre és kezel az alábbi területeken: hajórészesedések, ingatlan, private equity, vagyonfelépítési tervek és másodlagos piaci kötvények.

A HCI Csoport így több mint 410 kibocsátással és több mint 77 000 befektető 10.4 milliárd eurót meghaladó teljes befektetési volumenével (2006. 03. 31-i állapot) rendelkezik. 1985-ös alapítása óta Németország egyik vezető, bankoktól független kibocsátója.

Magyarországon, a termékek bankokon és takarékszövetkezeteken, valamint független pénzügyi szolgáltatókon keresztül kaphatóak. Jogi tekintetben nem befektetési jegyről, hanem egy betéti társaság kültagi részesedéséről van szó, a hozamok nem garantáltak, vállalkozóként osztozunk a kockázatokon is, a hajózási piac azonban a tavalyi csúcs után további növekedést mutat.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?