4 °C Budapest

Kevesebb pénz áramlik az ingatlanalapokba

Pénzcentrum
2006. március 3. 09:30

2005 az ingatlanalapok éve volt és még az idén januárban is igen dinamikus növekedésről tanúskodtak a számok, hiszen 27 milliárd forinttal bővült nettó eszközértékük, s ezzel a vagyonuk megközelítette a 390 milliárdot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
2005 az ingatlanalapok éve volt és még az idén januárban is igen dinamikus növekedésről tanúskodtak a számok, hiszen 27 milliárd forinttal bővült nettó eszközértékük, s ezzel a vagyonuk megközelítette a 390 milliárdot – írja mai számában a Világgazdaság.
Az elmúlt hónapok azonban ennél kisebb tőkebeáramlásról tanúskodnak, a növekedés mértéke a nagyobb konstrukcióknál sem haladta meg a 5,5 százalékot.
Egyes piaci vélemények szerint ez azzal is összefüggésben van, hogy az alapkezelők már nem ajánlják olyan lelkesen termékeiket mint korábban, hiszen a túlzott vagyongyarapodás nem igazán jó. A beérkezett tőkét ugyanis nem tudják olyan gyorsan elkölteni az alapkezelők, ezt az is mutatja, hogy az ingatlanhányad összességében továbbra sem lépi át az 50 százalékot.
Érdekes megfigyelni, hogy a hazai piacon fellelhető ingatlanalapok közül a vagyon immáron 20 százaléka ingatlanalapok alapja konstrukcióban található. Ez pedig sok esetben az ingatlanalapok vagyonának duplikációjához vezethet, hiszen egy ilyen típusú instrumentumba érkező pénzmennyiség – ha azt utána egy hazai alapba fektetik be – kétszer számítódik az összvagyonban.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20