7 °C Budapest

Ingatlanalap a TUTI!

Pénzcentrum
2006. február 6. 13:00

A tavalyi esztendő az ingatlanalapok éve volt, ugyanis a legtöbb nettó tőke ezen alaptípusba áramlott, s úgy tűnik ez a folyamat ebben az évben is folytatódni fog.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A tavalyi esztendő az ingatlanalapok éve volt, ugyanis a legtöbb nettó tőke ezen alaptípusba áramlott, s úgy tűnik ez a folyamat ebben az évben is folytatódni fog – írja mai számában a Világgazdaság.
A piac legnagyobb szereplői 4-7 százalékos vagyonbővülést tudnak elkönyvelni, ám a kisebb alapok között voltak olyanok is akiknél ez a szám a 9 százalékot is meghaladta. Ennek köszönhetően pedig már mintegy 380 milliárd forint található ebben az alaptípusban.
Érdekes tendencia azonban, hogy a hazai piacon fellelhető ingatlanalapok közül a vagyon közel 23 százaléka ingatlanalapok alapja típusú konstrukciókban található. Ez pedig sok esetben az ingatlanalapok vagyonának duplikációjához vezethet. Tavaly ilyenkor még csak négy ilyen típusú alap volt a hazai piacon, jelenleg azonban mára ez a szám hétre növekedett. Ám meglehetősen szerény kínálatból válogathatnak befektetéseik alkalmával ezek az alapok. Ugyanis a nagy ingatlanalapok közzé mindössze négy társaság (Erste, OTP, Európa, Raiffeisen) konstrukciója sorolható.

Érdemes figyelni az európai ingatlanalapok alapjai konstrukciókra is, amelyekből kettő található a hazai kínálatban. Az elmúlt évben 510 százalékkal nőtt a vagyonuk, miközben a hozamuk 7,8 százalék volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?