7 °C Budapest

Ugyanannyit fizetsz, de kevesebbet kapsz

Pénzcentrum
2006. január 11. 12:00

2006-tól szigorodott az egészségpénztárak szabályozása: januártól már csak akkora összeg használható fel sporteszközök és üdülés finanszírozására, amennyi már tavaly év végén is a tag számláján volt.

 
Változott az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárak által finanszírozható szolgáltatásokról szóló kormányrendelet, ennek keretében tovább szigorodtak a sporteszköz vásárlására és az üdülési szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szabályok. A pénztárak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) várják a jogszabály értelmezését.
 
A tavaly decemberben módosított, ez év január 1-jén életbe lépett jogszabály szerint sporteszközvásárlást és üdülési szolgáltatást „a pénztártag abban az esetben vehet igénybe, ha a szolgáltatás ellenértékének megfelelő összeg a tárgyévet megelőző év utolsó napján egyéni egészségszámláján a rendelkezésre áll".
Ez tovább szigorítja az eddigi előírásokat, hiszen sporteszközre és üdülésre korábban is csak limitált összeget költhettek a tagok. Mint ismeretes, aktív testmozgást segítő sporteszköz vásárlásának, illetve bérlésének támogatására legfeljebb évi 75 ezer forintot fizethetnek számlájukról a tagok, ha pedig több szolgáltatásra jogosult veszi igénybe a pénzt, akkor legfeljebb 113 ezer forint költhető egy számláról. Üdülési célú felhasználás esetén 160 ezer forint, illetve több felhasználónál 240 ezer forint a költés éves felső határa.
A pénztárak május 31-éig kaptak haladékot arra, hogy alapszabályukat és szolgáltatásaikat ennek megfelelően módosítsák.
Adó
Szigorítást jelent az is, hogy januártól az adótörvények változása miatt 400 ezer forintban korlátozták az adómentesen adható béren kívüli juttatásokat, és ebbe a körbe sorolták az önkéntes kölcsönös egészség- és az önkéntes kölcsönös önsegélyező pénztárakat is.
Míg tavaly egy pénztártípusba a minimálbérnek megfelelő összeget, azaz havi 57 ezer forintot fizethettek a munkáltatók (de legfeljebb 74 100 forintot az összes önkéntes pénztárba), az idén ez legfeljebb 33 300 forint lehet havonta az egészség- vagy önsegélyező pénztárak esetében, ha a teljes 400 ezer forintot egy helyre utalják. Az egyéni befizetések után pedig az adókedvezményt már nem kapja kézhez az adózó, hanem – akárcsak a többi önkéntes pénztár vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla esetében – azt a pénztári egyéni számláján írja jóvá a hatóság.
Tagdíjak
Az idén szinte semmit nem változik a pénztárak tagjait terhelő elvonás mértéke. Véget ért tehát a díjcsökkentések időszaka. Azonban most is akadnak a piacon kivétlek, a Patika pénztár 0,5 százalékponttal többet ad a tagjainak. Az egyéni számlákra ugyanis a nyolcezer forint alatti befizetéseknél januártól a korábbi 86 helyett már 86,5 százalék jut.
A jövőben a pénztáraknak a belépési költségek (ami nem ritka esetben akár a kezdeti befizetés harmadára is rúghat) jelenthetnek némi gazdálkodási tartalékot. Ezek a díjak vannak ugyanis legkevésbé szem előtt, tehát az új tagok fizethetik meg az alacsonyabb díjak költségeit.
 
Kapcsolódó cikkek:
 

Ki számíthat jövőre APEH-ellenőrzésre? - változások az adómentes juttatásokban

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem