5 °C Budapest

Ugyanannyit fizetsz, de kevesebbet kapsz

Pénzcentrum
2006. január 11. 12:00

2006-tól szigorodott az egészségpénztárak szabályozása: januártól már csak akkora összeg használható fel sporteszközök és üdülés finanszírozására, amennyi már tavaly év végén is a tag számláján volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Változott az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárak által finanszírozható szolgáltatásokról szóló kormányrendelet, ennek keretében tovább szigorodtak a sporteszköz vásárlására és az üdülési szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szabályok. A pénztárak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) várják a jogszabály értelmezését.
 
A tavaly decemberben módosított, ez év január 1-jén életbe lépett jogszabály szerint sporteszközvásárlást és üdülési szolgáltatást „a pénztártag abban az esetben vehet igénybe, ha a szolgáltatás ellenértékének megfelelő összeg a tárgyévet megelőző év utolsó napján egyéni egészségszámláján a rendelkezésre áll".
Ez tovább szigorítja az eddigi előírásokat, hiszen sporteszközre és üdülésre korábban is csak limitált összeget költhettek a tagok. Mint ismeretes, aktív testmozgást segítő sporteszköz vásárlásának, illetve bérlésének támogatására legfeljebb évi 75 ezer forintot fizethetnek számlájukról a tagok, ha pedig több szolgáltatásra jogosult veszi igénybe a pénzt, akkor legfeljebb 113 ezer forint költhető egy számláról. Üdülési célú felhasználás esetén 160 ezer forint, illetve több felhasználónál 240 ezer forint a költés éves felső határa.
A pénztárak május 31-éig kaptak haladékot arra, hogy alapszabályukat és szolgáltatásaikat ennek megfelelően módosítsák.
Adó
Szigorítást jelent az is, hogy januártól az adótörvények változása miatt 400 ezer forintban korlátozták az adómentesen adható béren kívüli juttatásokat, és ebbe a körbe sorolták az önkéntes kölcsönös egészség- és az önkéntes kölcsönös önsegélyező pénztárakat is.
Míg tavaly egy pénztártípusba a minimálbérnek megfelelő összeget, azaz havi 57 ezer forintot fizethettek a munkáltatók (de legfeljebb 74 100 forintot az összes önkéntes pénztárba), az idén ez legfeljebb 33 300 forint lehet havonta az egészség- vagy önsegélyező pénztárak esetében, ha a teljes 400 ezer forintot egy helyre utalják. Az egyéni befizetések után pedig az adókedvezményt már nem kapja kézhez az adózó, hanem – akárcsak a többi önkéntes pénztár vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla esetében – azt a pénztári egyéni számláján írja jóvá a hatóság.
Tagdíjak
Az idén szinte semmit nem változik a pénztárak tagjait terhelő elvonás mértéke. Véget ért tehát a díjcsökkentések időszaka. Azonban most is akadnak a piacon kivétlek, a Patika pénztár 0,5 százalékponttal többet ad a tagjainak. Az egyéni számlákra ugyanis a nyolcezer forint alatti befizetéseknél januártól a korábbi 86 helyett már 86,5 százalék jut.
A jövőben a pénztáraknak a belépési költségek (ami nem ritka esetben akár a kezdeti befizetés harmadára is rúghat) jelenthetnek némi gazdálkodási tartalékot. Ezek a díjak vannak ugyanis legkevésbé szem előtt, tehát az új tagok fizethetik meg az alacsonyabb díjak költségeit.
 
Kapcsolódó cikkek:
 

Ki számíthat jövőre APEH-ellenőrzésre? - változások az adómentes juttatásokban

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?