2 °C Budapest

Kellemetlen meglepetések miatt rágjuk körmünket!

Pénzcentrum
2006. január 10. 13:43

A Generali Vienna Holding AG elkészítette az osztrákok pénzköltési szokásait vizsgáló fogyasztói felmérését. A reprezentatív, a 2006-os évre tervezett kiadások preferenciáját vizsgáló kutatás és a Magyarországon múlt év végén készült hasonló - a GfK Hungária honlapján közölt - felmérések eredményeit vizsgálva jelentős különbségek mutathatók ki a két ország fogyasztói szokásai között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Generali Vienna Holding AG elkészítette az osztrákok pénzköltési szokásait vizsgáló fogyasztói felmérését. A reprezentatív, a 2006-os évre tervezett kiadások preferenciáját vizsgáló kutatás és a Magyarországon múlt év végén készült hasonló – a GfK Hungária honlapján közölt - felmérések eredményeit vizsgálva jelentős különbségek mutathatók ki a két ország fogyasztói szokásai között.

Míg az osztrákoknál a megkérdezettek a legnagyobb arányban, 26%-kal, a sport és wellness-re költetének többet 2006-ban , addig a magyaroknál a váratlan kiadások fedezése a listavezető, 19%-kal. A sport és wellness szolgáltatások nem szerepelnek az első 10-es – legfőbb megtakarítási célokat összegző - honi listán.

Ausztriában a polgárok a második leggyakrabban (21%) az oktatást és továbbképzést említették, amire a jövőben többet szeretnének áldozni. Hazánkban a gyermekek jövőjének biztosítása a második megtakarítási cél, 18%-kal. Azon magyar polgárok, akik félre tudnak tenni, az oktatásra fordítandó kiadásokat nem említették az első 10 között.

A nyugdíj-előtakarékosság Ausztriában a negyedik helyen szerepel a költési preferencialistán, 14%-kal. Az osztrákok 19%-ánál már 29 éves kortól megjelenik az idős évek pénzügyi megalapozásának igénye. Ezzel szemben a magyaroknál, bár az 5. helyre sorolható az idős korról való gondoskodás, a megtakarítással rendelkezőknek csak 8%-a kíván félretenni e célra a jövőben.

Papp-Váry Borbála, a Generali-Providencia Biztosító Rt. kommunikációs vezetője rámutatott, hogy Magyarországon, hasonlóan a többi kelet-közép-európai országhoz még nem alakult ki a biztosítottsági, illetve előgondoskodási kultúra. Ugyanakkor a következő évtizedekben hazánkban az élettartam növekedésével és a keresőképes korúak arányának csökkenésével kell számolnunk. Így az ország gazdaságának stabilitása szempontjából is lényeges lenne a fiatal generáció szerepvállalása, saját időskori éveik elő-biztosítása. A Generali kifejezetten erre a célra fejlesztette ki a 2005 végén piacra vitt Nyugdíjprogramját. Tanácsadásuk első állomása egy nyugdíj-számítás, mely az eddigi tapasztalatok szerint nem-várt eredményeket hoz. A Generali szerint az aktív lakosság 90%-a nincs tisztában azzal, hogy idős korára milyen összegű nyugdíjra számíthat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?