37 °C Budapest

Startszámla újszülötteknek

Pénzcentrum
2005. december 28. 12:54

"A legnagyobb hazai hitelintézet 2006. januárjától készen áll arra, hogy a "baba-kötvény" összegét az újszülött nevére megnyitandó OTP Start-betétszámlán fogadja a szülők vagy a gondviselők rendelkezése szerint. A legalább havi 5000 forintos betételhelyezésre 5,5%-os kamatot fizet a hitelintézet, miközben a számlavezetés 2006-ban díjmentes" - tájékoztatott Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

„A legnagyobb hazai hitelintézet 2006. januárjától készen áll arra, hogy a „baba-kötvény” összegét az újszülött nevére megnyitandó OTP Start-betétszámlán fogadja a szülők vagy a gondviselők rendelkezése szerint. A legalább havi 5000 forintos betételhelyezésre 5,5%-os kamatot fizet a hitelintézet, miközben a számlavezetés 2006-ban díjmentes” – tájékoztatott Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.
Mint ismeretes minden 2005. december 31-e után megszülető csecsemő állami támogatást kap, amelyet 18 éves kora után életkezdéséhez használhat fel.
Életkezdési támogatásként az állam valamennyi 2006-ban születő gyermek részére 40 ezer forintot helyez el az államkincstárnál vezetett „baba-kötvény” számlára, amelyet az arra rászorulók - rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők - esetében a születést követő 7. és 14. évben 42-42 ezer forinttal egészít ki.
„Tekintettel arra, hogy az életkezdési támogatás kiegészítésére, a megtakarítás magánszemélyek és önkormányzatok általi bővítésére a Start-számla nyújt lehetőséget, az OTP Bank előnyös konstrukciót ajánl mindazoknak, akik rendszeresen kívánnak megtakarítást elhelyezni a gyermek javára” – közölte a vezérigazgató-helyettes.
A jogszabály megtakarításra ösztönöz, hiszen a szülők, gondviselők megtakarítását az állam annak 10 százalékával kiegészíti, legfeljebb évi hatezer forintig. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekeknél az állami kiegészítés 20 százalék, legfeljebb évi 12 ezer forint. Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekeket évi 12 ezer forint állami támogatás illeti meg.
Az OTP Start-betétszámlán elhelyezett megtakarításra fizetendő kamat mértéke a jóváírt összegtől függően változik. Havi 1.000 forintnál kisebb megtakarítás esetén az aktuális látra szóló kamat kerül jóváírásra. Havi 1.000 és 5.000 forint közötti megtakarításnál a mindenkori jegybanki alapkamatnál egy százalékkal alacsonyabb (jelenleg 5%), míg 5000 forint vagy azt meghaladó összegű megtakarításnál a mindenkori jegybanki alapkamatnál fél százalékkal kevesebb (jelenleg 5,5%) a kamat. A gyermek 18. életévének betöltését követően az OTP Start-betétszámlán a mindenkori lakossági megtakarítási számla kondíciói kerülnek elszámolásra. A számlavezetési díj az OTP Start-betétszámla éves átlag egyenlegének maximum 1 százaléka, 2006-ban 0 forint. A számlára történő jóváírás díjmentes.

„Az OTP Start-betétszámlát a szülő vagy a gondviselő nyitóösszeg befizetése nélkül, költségmentesen bármelyik lakossági betéttel foglalkozó OTP bankfiókban megnyithatja a gyermek részére a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával” – mondta Lantos Csaba.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 14:05
 Az orosz versenyfelügyelet pár napja egy újabb, ezúttal kétmilliárd rubeles (mintegy 13,4 milliárd...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?