21 °C Budapest

Startszámla újszülötteknek

Pénzcentrum
2005. december 28. 12:54

"A legnagyobb hazai hitelintézet 2006. januárjától készen áll arra, hogy a "baba-kötvény" összegét az újszülött nevére megnyitandó OTP Start-betétszámlán fogadja a szülők vagy a gondviselők rendelkezése szerint. A legalább havi 5000 forintos betételhelyezésre 5,5%-os kamatot fizet a hitelintézet, miközben a számlavezetés 2006-ban díjmentes" - tájékoztatott Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

„A legnagyobb hazai hitelintézet 2006. januárjától készen áll arra, hogy a „baba-kötvény” összegét az újszülött nevére megnyitandó OTP Start-betétszámlán fogadja a szülők vagy a gondviselők rendelkezése szerint. A legalább havi 5000 forintos betételhelyezésre 5,5%-os kamatot fizet a hitelintézet, miközben a számlavezetés 2006-ban díjmentes” – tájékoztatott Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.
Mint ismeretes minden 2005. december 31-e után megszülető csecsemő állami támogatást kap, amelyet 18 éves kora után életkezdéséhez használhat fel.
Életkezdési támogatásként az állam valamennyi 2006-ban születő gyermek részére 40 ezer forintot helyez el az államkincstárnál vezetett „baba-kötvény” számlára, amelyet az arra rászorulók - rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők - esetében a születést követő 7. és 14. évben 42-42 ezer forinttal egészít ki.
„Tekintettel arra, hogy az életkezdési támogatás kiegészítésére, a megtakarítás magánszemélyek és önkormányzatok általi bővítésére a Start-számla nyújt lehetőséget, az OTP Bank előnyös konstrukciót ajánl mindazoknak, akik rendszeresen kívánnak megtakarítást elhelyezni a gyermek javára” – közölte a vezérigazgató-helyettes.
A jogszabály megtakarításra ösztönöz, hiszen a szülők, gondviselők megtakarítását az állam annak 10 százalékával kiegészíti, legfeljebb évi hatezer forintig. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekeknél az állami kiegészítés 20 százalék, legfeljebb évi 12 ezer forint. Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekeket évi 12 ezer forint állami támogatás illeti meg.
Az OTP Start-betétszámlán elhelyezett megtakarításra fizetendő kamat mértéke a jóváírt összegtől függően változik. Havi 1.000 forintnál kisebb megtakarítás esetén az aktuális látra szóló kamat kerül jóváírásra. Havi 1.000 és 5.000 forint közötti megtakarításnál a mindenkori jegybanki alapkamatnál egy százalékkal alacsonyabb (jelenleg 5%), míg 5000 forint vagy azt meghaladó összegű megtakarításnál a mindenkori jegybanki alapkamatnál fél százalékkal kevesebb (jelenleg 5,5%) a kamat. A gyermek 18. életévének betöltését követően az OTP Start-betétszámlán a mindenkori lakossági megtakarítási számla kondíciói kerülnek elszámolásra. A számlavezetési díj az OTP Start-betétszámla éves átlag egyenlegének maximum 1 százaléka, 2006-ban 0 forint. A számlára történő jóváírás díjmentes.

„Az OTP Start-betétszámlát a szülő vagy a gondviselő nyitóösszeg befizetése nélkül, költségmentesen bármelyik lakossági betéttel foglalkozó OTP bankfiókban megnyithatja a gyermek részére a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával” – mondta Lantos Csaba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35