Üdvözlik a döntést

Pénzcentrum
2005. december 19. 06:20

A Fundamenta-Lakáskassza, mint a hazai lakás-takarékpénztári piac meghatározó szereplője, üdvözli a jogalkotó döntését. A jogszabály-módosítások egy részét a magyarországi lakás-takarékpénztárak szorgalmazták, míg mások a jogalkotó kezdeményezésére kerültek felülvizsgálatra.

A módosítások azért váltak szükségessé, mivel törvényi szabályozás tekintetében Magyarországon a termék lényegesen kötöttebb, mint más országokban. Bár a lakás-előtakarékosság a számos változó lakásfinanszírozási konstrukció közül az egyik legstabilabb, - hiszen a feltételei előre rögzítettek, minden bank elfogadja hitelfelvételnél saját erőnek és biztonságos, magas hozamú, befektetés, mely előre kalkulálható, - hazánkban mégsem terjedt még olyan mértékben el, mint északi szomszédainknál.
A lakás-takarékpénztárak magyarországi történetének első 8 éve során egyszer – 3 évvel ezelőtt – került sor átfogó szabályozási változtatásra. Az intézmények a piaci körülményeket, az ügyfelek elvárásait és a pénztárak eddigi működési tapasztalatait tekintve úgy érezték, hogy megérett az idő az újabb módosításra. A javaslatok részben stratégiai, részben technikai jellegűek.
A módosítások az öngondoskodás eszméjének a lakosság még szélesebb körében való elterjedését, illetve a lakás-takarékpénztárak finanszírozási lehetőségeinek jobb kihasználását szolgálják.
A most elfogadott törvénymódosítás az alábbi pontokat tartalmazza:
  • Lehetővé válik azonnali kölcsön nyújtása, amely a hatályba lépést megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződésekre is igényelhető.
  • A társasházak és a lakásszövetkezetek finanszírozási lehetőségeinek javítása érdekében a jogalkotók lakásszámtól függően három új állami támogatási kategóriát fogadtak el, amely változás a hatályba lépést követően kötött szerződésekre érvényes:
  • 252.000 Ft 121-180 lakásos épület esetén
  • 288.000 Ft 181-240 lakásos épület esetén
  • 324.000 Ft 241-nél több lakásos épület esetén
  • Állami támogatásra jogosító szerződést köthet a Magyarországon EGT tartózkodási kártyát kapott EU-polgár is, mely 2004. május 01. után kötött szerződéseket érinti.
  • A rendszeres megtakarítás elősegítése érdekében a hatályba lépést megelőzően kötött szerződésekre is vonatkozik az a módosítás, melynek értelmében az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében betétként elhelyezett összegre járó állami támogatás nem haladhatja meg a jelenlegi szabályok szerint számított állami támogatás 25-25%-át. Ezt a szabályt első alkalommal a 2007. január 1-jét követően indult megtakarítási években kell alkalmazni.

    PC BLOGGER & PODCASTER
    MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
    79 éves korában érte őt a halál.
    Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
    Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
    Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
    Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
    MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
    Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
    Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

    Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

    Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

    Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

    Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

    Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

    Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

    Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

    Erről ne maradj le!
    NAPTÁR
    Tovább
    2024. április 25. csütörtök
    Márk
    17. hét
    Április 25.
    Malária világnap
    Ajánlatunk
    KONFERENCIA
    Tovább
    GEN Z Fest 2024
    Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
    Retail Day 2024
    Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
    EZT OLVASTAD MÁR?
    Itt a Pénzcentrum App!
    Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
    Most nem
    Letöltöm