Üdvözlik a döntést

Pénzcentrum
2005. december 19. 06:20

A Fundamenta-Lakáskassza, mint a hazai lakás-takarékpénztári piac meghatározó szereplője, üdvözli a jogalkotó döntését. A jogszabály-módosítások egy részét a magyarországi lakás-takarékpénztárak szorgalmazták, míg mások a jogalkotó kezdeményezésére kerültek felülvizsgálatra.

A módosítások azért váltak szükségessé, mivel törvényi szabályozás tekintetében Magyarországon a termék lényegesen kötöttebb, mint más országokban. Bár a lakás-előtakarékosság a számos változó lakásfinanszírozási konstrukció közül az egyik legstabilabb, - hiszen a feltételei előre rögzítettek, minden bank elfogadja hitelfelvételnél saját erőnek és biztonságos, magas hozamú, befektetés, mely előre kalkulálható, - hazánkban mégsem terjedt még olyan mértékben el, mint északi szomszédainknál.
A lakás-takarékpénztárak magyarországi történetének első 8 éve során egyszer – 3 évvel ezelőtt – került sor átfogó szabályozási változtatásra. Az intézmények a piaci körülményeket, az ügyfelek elvárásait és a pénztárak eddigi működési tapasztalatait tekintve úgy érezték, hogy megérett az idő az újabb módosításra. A javaslatok részben stratégiai, részben technikai jellegűek.
A módosítások az öngondoskodás eszméjének a lakosság még szélesebb körében való elterjedését, illetve a lakás-takarékpénztárak finanszírozási lehetőségeinek jobb kihasználását szolgálják.
A most elfogadott törvénymódosítás az alábbi pontokat tartalmazza:
 • Lehetővé válik azonnali kölcsön nyújtása, amely a hatályba lépést megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződésekre is igényelhető.
 • A társasházak és a lakásszövetkezetek finanszírozási lehetőségeinek javítása érdekében a jogalkotók lakásszámtól függően három új állami támogatási kategóriát fogadtak el, amely változás a hatályba lépést követően kötött szerződésekre érvényes:
 • 252.000 Ft 121-180 lakásos épület esetén
 • 288.000 Ft 181-240 lakásos épület esetén
 • 324.000 Ft 241-nél több lakásos épület esetén
 • Állami támogatásra jogosító szerződést köthet a Magyarországon EGT tartózkodási kártyát kapott EU-polgár is, mely 2004. május 01. után kötött szerződéseket érinti.
 • A rendszeres megtakarítás elősegítése érdekében a hatályba lépést megelőzően kötött szerződésekre is vonatkozik az a módosítás, melynek értelmében az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében betétként elhelyezett összegre járó állami támogatás nem haladhatja meg a jelenlegi szabályok szerint számított állami támogatás 25-25%-át. Ezt a szabályt első alkalommal a 2007. január 1-jét követően indult megtakarítási években kell alkalmazni.

  PC BLOGGER & PODCASTER
  MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
  Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
  Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
  Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
  Holdblog  |  2022. augusztus 6. 06:56
  Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a...
  FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
  Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
  Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

  Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

  Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

  Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

  Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

  A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

  Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

  Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

  NAPTÁR
  Tovább
  2022. augusztus 8. hétfő
  László
  32. hét
  Augusztus 8.
  Nemzetközi Macska Nap
  KONFERENCIA
  Tovább
  Külföldi piacra lépés 2022
  Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
  EZT OLVASTAD MÁR?
  Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08