22 °C Budapest

Üdvözlik a döntést

Pénzcentrum
2005. december 19. 06:20

A Fundamenta-Lakáskassza, mint a hazai lakás-takarékpénztári piac meghatározó szereplője, üdvözli a jogalkotó döntését. A jogszabály-módosítások egy részét a magyarországi lakás-takarékpénztárak szorgalmazták, míg mások a jogalkotó kezdeményezésére kerültek felülvizsgálatra.

A módosítások azért váltak szükségessé, mivel törvényi szabályozás tekintetében Magyarországon a termék lényegesen kötöttebb, mint más országokban. Bár a lakás-előtakarékosság a számos változó lakásfinanszírozási konstrukció közül az egyik legstabilabb, - hiszen a feltételei előre rögzítettek, minden bank elfogadja hitelfelvételnél saját erőnek és biztonságos, magas hozamú, befektetés, mely előre kalkulálható, - hazánkban mégsem terjedt még olyan mértékben el, mint északi szomszédainknál.
A lakás-takarékpénztárak magyarországi történetének első 8 éve során egyszer – 3 évvel ezelőtt – került sor átfogó szabályozási változtatásra. Az intézmények a piaci körülményeket, az ügyfelek elvárásait és a pénztárak eddigi működési tapasztalatait tekintve úgy érezték, hogy megérett az idő az újabb módosításra. A javaslatok részben stratégiai, részben technikai jellegűek.
A módosítások az öngondoskodás eszméjének a lakosság még szélesebb körében való elterjedését, illetve a lakás-takarékpénztárak finanszírozási lehetőségeinek jobb kihasználását szolgálják.
A most elfogadott törvénymódosítás az alábbi pontokat tartalmazza:
 • Lehetővé válik azonnali kölcsön nyújtása, amely a hatályba lépést megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződésekre is igényelhető.
 • A társasházak és a lakásszövetkezetek finanszírozási lehetőségeinek javítása érdekében a jogalkotók lakásszámtól függően három új állami támogatási kategóriát fogadtak el, amely változás a hatályba lépést követően kötött szerződésekre érvényes:
 • 252.000 Ft 121-180 lakásos épület esetén
 • 288.000 Ft 181-240 lakásos épület esetén
 • 324.000 Ft 241-nél több lakásos épület esetén
 • Állami támogatásra jogosító szerződést köthet a Magyarországon EGT tartózkodási kártyát kapott EU-polgár is, mely 2004. május 01. után kötött szerződéseket érinti.
 • A rendszeres megtakarítás elősegítése érdekében a hatályba lépést megelőzően kötött szerződésekre is vonatkozik az a módosítás, melynek értelmében az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében betétként elhelyezett összegre járó állami támogatás nem haladhatja meg a jelenlegi szabályok szerint számított állami támogatás 25-25%-át. Ezt a szabályt első alkalommal a 2007. január 1-jét követően indult megtakarítási években kell alkalmazni.

  PC BLOGGER & PODCASTER
  Bankmonitor  |  2023. október 3. 08:20
  Mind többen fizetnek be készpénzt a számlájukra ATM-en keresztül, amit az is jelez, hogy 2023 első f...
  Holdblog  |  2023. október 3. 05:52
  Betegeskedik az éppen ma harmincnégy évessé lett egységes Németország. 2003. Megkezdem tudósítói mun...
  MEDIA1  |  2023. október 3. 00:36
  Az elmúlt 12 hónapban kiemelkedő nézettségi eredményeket ért el a TV2. Ez többek között annak köszön...
  Kiszámoló  |  2023. október 2. 14:47
  Most olvastam egy cikket egy fagylaltgyártó vállalkozásról, amelyik beleesett abba a hibába, amibe s...
  A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

  Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

  Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

  Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

  Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

  Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

  Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

  A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

  Erről ne maradj le!
  NAPTÁR
  Tovább
  2023. október 3. kedd
  Helga
  40. hét
  Ajánlatunk
  KONFERENCIA
  Tovább
  Agrárszektor Konferencia 2023
  Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
  Sustainable World 2023
  A jövő vállalatai szeptember 12-én!
  Mi lesz veled magyar élelmiszer?
  Ingyenes Signature rendezvény
  EZT OLVASTAD MÁR?
  Új Pénzcentrum app
  A legfrissebb hírek és árfolyamok
  MOST NEM
  LETÖLTÖM