Üdvözlik a döntést

Pénzcentrum
2005. december 19. 06:20

A Fundamenta-Lakáskassza, mint a hazai lakás-takarékpénztári piac meghatározó szereplője, üdvözli a jogalkotó döntését. A jogszabály-módosítások egy részét a magyarországi lakás-takarékpénztárak szorgalmazták, míg mások a jogalkotó kezdeményezésére kerültek felülvizsgálatra.

A módosítások azért váltak szükségessé, mivel törvényi szabályozás tekintetében Magyarországon a termék lényegesen kötöttebb, mint más országokban. Bár a lakás-előtakarékosság a számos változó lakásfinanszírozási konstrukció közül az egyik legstabilabb, - hiszen a feltételei előre rögzítettek, minden bank elfogadja hitelfelvételnél saját erőnek és biztonságos, magas hozamú, befektetés, mely előre kalkulálható, - hazánkban mégsem terjedt még olyan mértékben el, mint északi szomszédainknál.
A lakás-takarékpénztárak magyarországi történetének első 8 éve során egyszer – 3 évvel ezelőtt – került sor átfogó szabályozási változtatásra. Az intézmények a piaci körülményeket, az ügyfelek elvárásait és a pénztárak eddigi működési tapasztalatait tekintve úgy érezték, hogy megérett az idő az újabb módosításra. A javaslatok részben stratégiai, részben technikai jellegűek.
A módosítások az öngondoskodás eszméjének a lakosság még szélesebb körében való elterjedését, illetve a lakás-takarékpénztárak finanszírozási lehetőségeinek jobb kihasználását szolgálják.
A most elfogadott törvénymódosítás az alábbi pontokat tartalmazza:
 • Lehetővé válik azonnali kölcsön nyújtása, amely a hatályba lépést megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződésekre is igényelhető.
 • A társasházak és a lakásszövetkezetek finanszírozási lehetőségeinek javítása érdekében a jogalkotók lakásszámtól függően három új állami támogatási kategóriát fogadtak el, amely változás a hatályba lépést követően kötött szerződésekre érvényes:
 • 252.000 Ft 121-180 lakásos épület esetén
 • 288.000 Ft 181-240 lakásos épület esetén
 • 324.000 Ft 241-nél több lakásos épület esetén
 • Állami támogatásra jogosító szerződést köthet a Magyarországon EGT tartózkodási kártyát kapott EU-polgár is, mely 2004. május 01. után kötött szerződéseket érinti.
 • A rendszeres megtakarítás elősegítése érdekében a hatályba lépést megelőzően kötött szerződésekre is vonatkozik az a módosítás, melynek értelmében az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében betétként elhelyezett összegre járó állami támogatás nem haladhatja meg a jelenlegi szabályok szerint számított állami támogatás 25-25%-át. Ezt a szabályt első alkalommal a 2007. január 1-jét követően indult megtakarítási években kell alkalmazni.

  Erről ne maradj le!
  NAPTÁR
  Tovább
  2021. augusztus 3. kedd
  Hermina
  31. hét
  KONFERENCIA
  Tovább
  Sustainable World 2021
  Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
  EZT OLVASTAD MÁR?