28 °C Budapest

Pénztárak: ötéves hozamok, nagyobb transzparencia

Pénzcentrum
2005. december 19. 11:40

Ötéves hozamokat is közölni kell a januártól az önkéntes és a magánnyugdíjpénztárak számára. A számítások elvégzését azonos metodika alapján végzik majd az intézmények. Az előírás következtében a pénztári teljesítmények összehasonlíthatósága lényegesen könnyebb lesz.

A kormányrendeletek várható módosítása miatt az önkéntes és a magánnyugdíjpénztárak 2006-tól a hirdetésekben az ötéves hozamokat is kénytelenek lesznek közölni. A tervezett módosítás szerint pénztári szintű nettó hozamrátát kell közzétenni, az ötéves átlaghozam esetében pedig mértani átlagot kell számítani - tudta meg a Világgazdaság Gaál Attilától, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főosztályvezető-helyettesétől.

Módosul a hozamráta-számítás is a napi eszközértékelésre kötelezett pénztárak esetében. Januártól a pénzforgalomtól megtisztított, napi idősúlyos hozamrátát kell kiszámolni az eddigi negyedéves, tőkesúlyos helyett. Az így számolt napi hozamok összeszorzásával kell megállapítani az időszakos hozamokat.

A PSZÁF március 15-éig közzéteszi az összes magán- és önkéntes nyugdíjpénztár nemcsak az elmúlt évi, hanem az elmúlt ötévi éves hozamát és az ötéves átlaghozamát. Nem kell tehát arra várni a tagoknak, hogy június 30-ig megjelenjenek az adatok a Pénzügyi Közlönyben.

Gaál Attila szerint az évek óta hangoztatott kritika - miszerint drága a pénztári rendszer - alaposabb vizsgálatot igényel. Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a 2004. évi átlagos vagyonarányos díjterhelés 1.35 százalék volt. A befektetési alapok jellemző díjazása évi 1-2 százalék között szóródik, míg a befektetési egységhez kötött életbiztosítások évi 1.5-1.75 díja százalékot tesz ki. A magánnyugdíjpénztáraknál felmerülő 2.37 százalékos díjterhelés a jelenlegi korai szakaszban nem minősíthető drágábbnak a hasonló életciklusban levő külföldi intézményekhez képest.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?