5 °C Budapest

Pénztárak: ötéves hozamok, nagyobb transzparencia

Pénzcentrum
2005. december 19. 11:40

Ötéves hozamokat is közölni kell a januártól az önkéntes és a magánnyugdíjpénztárak számára. A számítások elvégzését azonos metodika alapján végzik majd az intézmények. Az előírás következtében a pénztári teljesítmények összehasonlíthatósága lényegesen könnyebb lesz.

A kormányrendeletek várható módosítása miatt az önkéntes és a magánnyugdíjpénztárak 2006-tól a hirdetésekben az ötéves hozamokat is kénytelenek lesznek közölni. A tervezett módosítás szerint pénztári szintű nettó hozamrátát kell közzétenni, az ötéves átlaghozam esetében pedig mértani átlagot kell számítani - tudta meg a Világgazdaság Gaál Attilától, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főosztályvezető-helyettesétől.

Módosul a hozamráta-számítás is a napi eszközértékelésre kötelezett pénztárak esetében. Januártól a pénzforgalomtól megtisztított, napi idősúlyos hozamrátát kell kiszámolni az eddigi negyedéves, tőkesúlyos helyett. Az így számolt napi hozamok összeszorzásával kell megállapítani az időszakos hozamokat.

A PSZÁF március 15-éig közzéteszi az összes magán- és önkéntes nyugdíjpénztár nemcsak az elmúlt évi, hanem az elmúlt ötévi éves hozamát és az ötéves átlaghozamát. Nem kell tehát arra várni a tagoknak, hogy június 30-ig megjelenjenek az adatok a Pénzügyi Közlönyben.

Gaál Attila szerint az évek óta hangoztatott kritika - miszerint drága a pénztári rendszer - alaposabb vizsgálatot igényel. Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a 2004. évi átlagos vagyonarányos díjterhelés 1.35 százalék volt. A befektetési alapok jellemző díjazása évi 1-2 százalék között szóródik, míg a befektetési egységhez kötött életbiztosítások évi 1.5-1.75 díja százalékot tesz ki. A magánnyugdíjpénztáraknál felmerülő 2.37 százalékos díjterhelés a jelenlegi korai szakaszban nem minősíthető drágábbnak a hasonló életciklusban levő külföldi intézményekhez képest.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
MEDIA1  |  2023. november 28. 09:50
A kormánypárti médiaholdinghoz tartozó bulvárlap közleményben ismerte el, hogy egy családon belüli e...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Holdblog  |  2023. november 28. 06:44
Pont két éve ajánlottuk olvasóink figyelmébe Morgan Housel A pénz pszichológiája című könyvét. Úgy l...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm