21 °C Budapest

Ez az utolsó év, amikor kereshetsz az államon - lépj gyorsan, még nem késő !

Pénzcentrum
2005. december 12. 11:46

Az idén utoljára van lehetősége a magánszemélyeknek arra, hogy az önkéntes pénztárakba befizetett összeg után jövő tavasszal visszaigényeljék, az akár 130 ezer forintos adóvisszatérítést. - írja a Világgazdaság

 
Az idén utoljára van lehetősége a magánszemélyeknek arra, hogy az önkéntes pénztárakba befizetett összeg után jövő tavasszal visszaigényeljék, az akár 130 ezer forintos adóvisszatérítést. – írja a Világgazdaság.
 
A 2006-ra elfogadott adótörvények értelmében ugyanis az adókedvezmény a magánszemély egyéni számláján jóváírt támogatássá alakul át. Éppen ezért aki szeretne némi „potyapénzt” keresni, annak érdemes lehet még ebben az évben akár nagyobb összeget is ezekbe a pénztárakba (egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár) befizetni.
Önkéntes nyugdíjpénztár esetében a magánszemély által befizetett tagdíj, valamint a támogatói adomány után is jár adókedvezmény. Ugyancsak kedvezménye jogosít a munkáltató által fizettet hozzájárulásnak az a része amely adóköteles, vagyis munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül. Erről abban az esetbe van szó, ha a munkáltató havonta minimálbért meghaladó összeget fizet a munkavállalója számára a pénztárba. Ugyanakkor nem jár kedvezmény a munkáltatói hozzájárulása azon része után, amely adómentes.
Az adókedvezmény mértéke legfeljebb 100 ezer forint lehet, kivéve azoknak akik a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt 2020. január elseje előtt töltik be: estükben ugyanis130 ezer forint lehet a kedvezmény legmagasabb összege.
Azonban ha a magánszemély az önkéntes nyugdíjpénztár mellett egészség- vagy önsegélyező pénztárnak is tagjai, azok a két pénztár után együtt 120 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnek, illetve akik 2020 előtt betöltik a nyugdíjkorhatárt, azoknál az együttes kedvezmények összege 150 ezer forint.
Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba vagy önsegélyező pénztárakba befizetett összeg után is hasonló mértékű adókedvezményt érvényesíthet a magánszemély. Egészségpénztárnál még egy plusz kedvezményre is szert tehetünk, ugyanis az egyéni számlán legalább 24 hónapra lekötött összeg után is jár még 10 százalék kedvezmény. Valamint a prevenció céllal igénybevett szolgáltatások után is jár további 10 százalék.
Arra mindenképpen fontos figyelnünk, hogy a pénztárakba befizetett összeg még ebben az évben megérkezzen a pénztár számlájára, mert ellenkező esetben nem számítható hozzá az idei befizetéshez, azaz nem vehető igénybe az utána járó adókedvezmény. Ehhez arra van szükség, hogy a postai befizetéseket december közepéig, a banki átutalásokat pedig legkésőbb karácsonyig hajtsuk végre.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm