Ez az utolsó év, amikor kereshetsz az államon - lépj gyorsan, még nem késő !

Pénzcentrum
2005. december 12. 11:46

Az idén utoljára van lehetősége a magánszemélyeknek arra, hogy az önkéntes pénztárakba befizetett összeg után jövő tavasszal visszaigényeljék, az akár 130 ezer forintos adóvisszatérítést. - írja a Világgazdaság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Az idén utoljára van lehetősége a magánszemélyeknek arra, hogy az önkéntes pénztárakba befizetett összeg után jövő tavasszal visszaigényeljék, az akár 130 ezer forintos adóvisszatérítést. – írja a Világgazdaság.
 
A 2006-ra elfogadott adótörvények értelmében ugyanis az adókedvezmény a magánszemély egyéni számláján jóváírt támogatássá alakul át. Éppen ezért aki szeretne némi „potyapénzt” keresni, annak érdemes lehet még ebben az évben akár nagyobb összeget is ezekbe a pénztárakba (egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár) befizetni.
Önkéntes nyugdíjpénztár esetében a magánszemély által befizetett tagdíj, valamint a támogatói adomány után is jár adókedvezmény. Ugyancsak kedvezménye jogosít a munkáltató által fizettet hozzájárulásnak az a része amely adóköteles, vagyis munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül. Erről abban az esetbe van szó, ha a munkáltató havonta minimálbért meghaladó összeget fizet a munkavállalója számára a pénztárba. Ugyanakkor nem jár kedvezmény a munkáltatói hozzájárulása azon része után, amely adómentes.
Az adókedvezmény mértéke legfeljebb 100 ezer forint lehet, kivéve azoknak akik a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt 2020. január elseje előtt töltik be: estükben ugyanis130 ezer forint lehet a kedvezmény legmagasabb összege.
Azonban ha a magánszemély az önkéntes nyugdíjpénztár mellett egészség- vagy önsegélyező pénztárnak is tagjai, azok a két pénztár után együtt 120 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnek, illetve akik 2020 előtt betöltik a nyugdíjkorhatárt, azoknál az együttes kedvezmények összege 150 ezer forint.
Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba vagy önsegélyező pénztárakba befizetett összeg után is hasonló mértékű adókedvezményt érvényesíthet a magánszemély. Egészségpénztárnál még egy plusz kedvezményre is szert tehetünk, ugyanis az egyéni számlán legalább 24 hónapra lekötött összeg után is jár még 10 százalék kedvezmény. Valamint a prevenció céllal igénybevett szolgáltatások után is jár további 10 százalék.
Arra mindenképpen fontos figyelnünk, hogy a pénztárakba befizetett összeg még ebben az évben megérkezzen a pénztár számlájára, mert ellenkező esetben nem számítható hozzá az idei befizetéshez, azaz nem vehető igénybe az utána járó adókedvezmény. Ehhez arra van szükség, hogy a postai befizetéseket december közepéig, a banki átutalásokat pedig legkésőbb karácsonyig hajtsuk végre.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?