26 °C Budapest

Ez az utolsó év, amikor kereshetsz az államon - lépj gyorsan, még nem késő !

Pénzcentrum
2005. december 12. 11:46

Az idén utoljára van lehetősége a magánszemélyeknek arra, hogy az önkéntes pénztárakba befizetett összeg után jövő tavasszal visszaigényeljék, az akár 130 ezer forintos adóvisszatérítést. - írja a Világgazdaság

 
Az idén utoljára van lehetősége a magánszemélyeknek arra, hogy az önkéntes pénztárakba befizetett összeg után jövő tavasszal visszaigényeljék, az akár 130 ezer forintos adóvisszatérítést. – írja a Világgazdaság.
 
A 2006-ra elfogadott adótörvények értelmében ugyanis az adókedvezmény a magánszemély egyéni számláján jóváírt támogatássá alakul át. Éppen ezért aki szeretne némi „potyapénzt” keresni, annak érdemes lehet még ebben az évben akár nagyobb összeget is ezekbe a pénztárakba (egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár) befizetni.
Önkéntes nyugdíjpénztár esetében a magánszemély által befizetett tagdíj, valamint a támogatói adomány után is jár adókedvezmény. Ugyancsak kedvezménye jogosít a munkáltató által fizettet hozzájárulásnak az a része amely adóköteles, vagyis munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül. Erről abban az esetbe van szó, ha a munkáltató havonta minimálbért meghaladó összeget fizet a munkavállalója számára a pénztárba. Ugyanakkor nem jár kedvezmény a munkáltatói hozzájárulása azon része után, amely adómentes.
Az adókedvezmény mértéke legfeljebb 100 ezer forint lehet, kivéve azoknak akik a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt 2020. január elseje előtt töltik be: estükben ugyanis130 ezer forint lehet a kedvezmény legmagasabb összege.
Azonban ha a magánszemély az önkéntes nyugdíjpénztár mellett egészség- vagy önsegélyező pénztárnak is tagjai, azok a két pénztár után együtt 120 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnek, illetve akik 2020 előtt betöltik a nyugdíjkorhatárt, azoknál az együttes kedvezmények összege 150 ezer forint.
Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba vagy önsegélyező pénztárakba befizetett összeg után is hasonló mértékű adókedvezményt érvényesíthet a magánszemély. Egészségpénztárnál még egy plusz kedvezményre is szert tehetünk, ugyanis az egyéni számlán legalább 24 hónapra lekötött összeg után is jár még 10 százalék kedvezmény. Valamint a prevenció céllal igénybevett szolgáltatások után is jár további 10 százalék.
Arra mindenképpen fontos figyelnünk, hogy a pénztárakba befizetett összeg még ebben az évben megérkezzen a pénztár számlájára, mert ellenkező esetben nem számítható hozzá az idei befizetéshez, azaz nem vehető igénybe az utána járó adókedvezmény. Ehhez arra van szükség, hogy a postai befizetéseket december közepéig, a banki átutalásokat pedig legkésőbb karácsonyig hajtsuk végre.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 25. 10:28
A Momentum elnöke és EP-listavezetője nem hajlandó írásban lemondani a szólás- és véleménynyilvánítá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem