15 °C Budapest

Ez az utolsó év, amikor kereshetsz az államon - lépj gyorsan, még nem késő !

Pénzcentrum
2005. december 12. 11:46

Az idén utoljára van lehetősége a magánszemélyeknek arra, hogy az önkéntes pénztárakba befizetett összeg után jövő tavasszal visszaigényeljék, az akár 130 ezer forintos adóvisszatérítést. - írja a Világgazdaság

 
Az idén utoljára van lehetősége a magánszemélyeknek arra, hogy az önkéntes pénztárakba befizetett összeg után jövő tavasszal visszaigényeljék, az akár 130 ezer forintos adóvisszatérítést. – írja a Világgazdaság.
 
A 2006-ra elfogadott adótörvények értelmében ugyanis az adókedvezmény a magánszemély egyéni számláján jóváírt támogatássá alakul át. Éppen ezért aki szeretne némi „potyapénzt” keresni, annak érdemes lehet még ebben az évben akár nagyobb összeget is ezekbe a pénztárakba (egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár) befizetni.
Önkéntes nyugdíjpénztár esetében a magánszemély által befizetett tagdíj, valamint a támogatói adomány után is jár adókedvezmény. Ugyancsak kedvezménye jogosít a munkáltató által fizettet hozzájárulásnak az a része amely adóköteles, vagyis munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül. Erről abban az esetbe van szó, ha a munkáltató havonta minimálbért meghaladó összeget fizet a munkavállalója számára a pénztárba. Ugyanakkor nem jár kedvezmény a munkáltatói hozzájárulása azon része után, amely adómentes.
Az adókedvezmény mértéke legfeljebb 100 ezer forint lehet, kivéve azoknak akik a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt 2020. január elseje előtt töltik be: estükben ugyanis130 ezer forint lehet a kedvezmény legmagasabb összege.
Azonban ha a magánszemély az önkéntes nyugdíjpénztár mellett egészség- vagy önsegélyező pénztárnak is tagjai, azok a két pénztár után együtt 120 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnek, illetve akik 2020 előtt betöltik a nyugdíjkorhatárt, azoknál az együttes kedvezmények összege 150 ezer forint.
Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba vagy önsegélyező pénztárakba befizetett összeg után is hasonló mértékű adókedvezményt érvényesíthet a magánszemély. Egészségpénztárnál még egy plusz kedvezményre is szert tehetünk, ugyanis az egyéni számlán legalább 24 hónapra lekötött összeg után is jár még 10 százalék kedvezmény. Valamint a prevenció céllal igénybevett szolgáltatások után is jár további 10 százalék.
Arra mindenképpen fontos figyelnünk, hogy a pénztárakba befizetett összeg még ebben az évben megérkezzen a pénztár számlájára, mert ellenkező esetben nem számítható hozzá az idei befizetéshez, azaz nem vehető igénybe az utána járó adókedvezmény. Ehhez arra van szükség, hogy a postai befizetéseket december közepéig, a banki átutalásokat pedig legkésőbb karácsonyig hajtsuk végre.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?