5 °C Budapest

Az OTP Alapkezelő Rt. megfelel az európai alapkezelőkre vonatkozó szabályoknak

Pénzcentrum
2005. december 12. 09:00

A PSZÁF határozatot hozott, amiben megállapította, hogy az OTP Alapkezelő Rt. megfelel az európai alapkezelőkre vonatkozó szabályoknak.Az OTP Alapkezelő a tevékenység végzésére székhelyén, valamint esetlegesen a jövőben létesített és a felügyeletnek bejelentett új székhelyén, illetve telephelyein (fióktelepein) is jogosult.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A határozat egyrészről lehetőséget jelent európai befektetési alapok kezelésére, másrészről igazolás, hogy az OTP Alapkezelő rendelkezik mindazokkal a szigorú személyi, tárgyi és biztonsági feltételekkel, amelyek elengedhetetlenek e tevékenység végzéséhez.

A törvény az alapkezelők tevékenységi körét bővíti az értékpapírok letéti őrzésével és az értékpapír letétkezeléssel. E tevékenységek, továbbá a portfoliókezelési tevékenység, pénztári vagyonkezelés és befektetési tanácsadás végzése esetén a homogén szabályozás biztosítása érdekében az alapkezelőknek alkalmazniuk kell a befektetési szolgáltatókra vonatkozó szabályok meghatározott körét.

Amennyiben az európai befektetési alap befektetési jegyei az alap kezelési szabályzata alapján nem forgalmazhatóak Magyarországon, vagyis feltehetően a szigorúbb szabályok megkerülése érdekében kívánja az Alapkezelő az alapot Magyarországon létrehozni, a Felügyelet nem engedélyezheti a befektetési jegyre vonatkozó tájékoztatót.

A törvény az Alapkezelőnél bevezette a kiegészítő tőke intézményét 60 milliárd forintot meghaladó nettó eszközértékű alapok kezelése esetén. Ezen kívül az Alapkezelőknek is rendelkezniük kell a tevékenységük kockázatára fedezetet biztosító szavatoló tőkével.

Az alapkezelőnek a vállalt pozíciók kockázatának folyamatos mérésére és figyelésére alkalmas kockázatkezelő eljárást kell kidolgoznia. Ezekről az eljárásokról a befektetők kérésére tájékoztatást kell adni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?