Az OTP Alapkezelő Rt. megfelel az európai alapkezelőkre vonatkozó szabályoknak

Pénzcentrum
2005. december 12. 09:00

A PSZÁF határozatot hozott, amiben megállapította, hogy az OTP Alapkezelő Rt. megfelel az európai alapkezelőkre vonatkozó szabályoknak.Az OTP Alapkezelő a tevékenység végzésére székhelyén, valamint esetlegesen a jövőben létesített és a felügyeletnek bejelentett új székhelyén, illetve telephelyein (fióktelepein) is jogosult.

A határozat egyrészről lehetőséget jelent európai befektetési alapok kezelésére, másrészről igazolás, hogy az OTP Alapkezelő rendelkezik mindazokkal a szigorú személyi, tárgyi és biztonsági feltételekkel, amelyek elengedhetetlenek e tevékenység végzéséhez.

A törvény az alapkezelők tevékenységi körét bővíti az értékpapírok letéti őrzésével és az értékpapír letétkezeléssel. E tevékenységek, továbbá a portfoliókezelési tevékenység, pénztári vagyonkezelés és befektetési tanácsadás végzése esetén a homogén szabályozás biztosítása érdekében az alapkezelőknek alkalmazniuk kell a befektetési szolgáltatókra vonatkozó szabályok meghatározott körét.

Amennyiben az európai befektetési alap befektetési jegyei az alap kezelési szabályzata alapján nem forgalmazhatóak Magyarországon, vagyis feltehetően a szigorúbb szabályok megkerülése érdekében kívánja az Alapkezelő az alapot Magyarországon létrehozni, a Felügyelet nem engedélyezheti a befektetési jegyre vonatkozó tájékoztatót.

A törvény az Alapkezelőnél bevezette a kiegészítő tőke intézményét 60 milliárd forintot meghaladó nettó eszközértékű alapok kezelése esetén. Ezen kívül az Alapkezelőknek is rendelkezniük kell a tevékenységük kockázatára fedezetet biztosító szavatoló tőkével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alapkezelőnek a vállalt pozíciók kockázatának folyamatos mérésére és figyelésére alkalmas kockázatkezelő eljárást kell kidolgoznia. Ezekről az eljárásokról a befektetők kérésére tájékoztatást kell adni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?