3 °C Budapest

520 dollár felett az arany, meddig mehet még?

Pénzcentrum
2005. december 9. 09:58

1981 áprilisa óta először lépte át az arany unciánkénti árfolyama az 520 dollárt, az újabb vételi hullámot az alapok generálták, melyek az elmúlt hetekben igen aktív szereplői lettek ennek a piacnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alapok mellett a Japánból érkező kereslet is nagyban hozzájárult az árfolyam emelkedéséhez, az inflációtól való aggodalmak, a véges aranykészletek miatti aggályok, valamint a globális növekedés lassulásától való félelmek látszanak meghúzódni a vételi szándékok mögött.

Az említett aggodalmak ugyanakkor nem újkeletűek, így egyeses vélemények szerint az arany árfolyamának szárnyalása nagymértékben a spekulációnak tulajdonítható, így könnyen elképzelhető, hogy a meredek emelkedést hasonlóan meredek esés fogja követni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az arany fókuszba kerülésével a piacon új szereplők is megjelennek, akik nagy szerepet játszanak a pánikszerű emelkedésben, majd ugyanolyan szerepet játszanak a hasonló mértékű esésben.

A relatív erősségi indikátorok lassan az extrém túlvásárolt állapotot tükröző régiókba kerülnek, így egy korrekció időszerűvé vállhat. Az első jelentősebb támasz csak 480 dollár közelében húzódik, amennyiben az árfolyamnak sikerül e fölött maradnia, abban az esetben viszont technikailag az emelkedő trend tovább érvényben maradna.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?