Mitől félnek az európaiak ?

Pénzcentrum
2005. december 7. 11:04

A GfK Befektetési barométer őszi felmérésének eredményei szerint a tengerentúlon nőtt azoknak az aránya, akik megtakarításaikat valamilyen befektetési eszközbe invesztálták. Míg az Egyesült Államokban a tőzsdei értékpapírok a legkedveltebbek, addig Európa befektetési kérdésekben továbbra is megfontolt - állapítja meg a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe legfrissebb tanulmánya.

A GfK Befektetési barométer őszi felmérésének eredményei szerint a tengerentúlon nőtt azoknak az aránya, akik megtakarításaikat valamilyen befektetési eszközbe invesztálták. Míg az Egyesült Államokban a tőzsdei értékpapírok a legkedveltebbek, addig Európa befektetési kérdésekben továbbra is megfontolt – állapítja meg a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe legfrissebb tanulmánya.
 
A GfK Custom Research Worldwide és a neves pénzügyi napilap, a Wall Street Journal együttműködésében félévente elkészülő Befektetési barométer a magánszemélyek vagyoni helyzetét elemzi; rákérdez arra, hogyan fektetne be egy-egy magánember 50.000 eurót (az Egyesült Államokban 50.000 dollárt, Közép- és Kelet-Európában 25.000 eurót) és, hogy mely befektetési formák pozíciói erősödtek, melyek gyengültek. A tanulmány készítése során, 2005. őszén összességében 16 országban – 13 európai országban, továbbá az Egyesült Államokban, Oroszországban, és az Európa Unióba igyekvő Törökországban – folytak megkérdezések.
Az Egyesült Államok továbbra is vezet a háztartások aktuális anyagi helyzetének tekintetében, hiszen a válaszadóknak – a tavaszi felméréshez képest 4 százalékkal alacsonyabb arányban – 40 százaléka rendelkezik saját bevallása szerint 50°000 dollárnál nagyobb vagyonnal. Európa gazdagabb, nyugati felében ennél mérsékeltebb – mintegy 13 százalék – az 50°000 eurónál nagyobb vagyonnal rendelkező családok aránya. Hazánkban a közép-európai 2 százalékos átlagnál 1 százalékkal magasabb az e térség számára mérceként megjelölt 25°000 eurót meghaladó vagyonnal rendelkezők aránya. Ez a magyarországi arány egyébként a legutóbbi felmérés eredményéhez képest csökkent, bár nem érte el 2002 őszén mért legalacsonyabb, 2 százalékos arányt.
A meglévő befektetéseket firtató kérdésekre adott válaszokból kiindulva megállapítható, hogy nem változott az Egyesült Államok és Európa között fennálló eltérés a biztonság tekintetében. Az európaiak többsége továbbra is a kevésbé kockázatos befektetési formák mellett tette le voksát. A megtakarítási kedve viszont továbbra is Nyugat-Európának a legnagyobb, hiszen ebben a régióban a legalacsonyabb – 33 százalék – a befektetést nem eszközlők aránya. A nyugat-európai magánbefektetők változatlanul óvatosnak bizonyultak: 32 százalékuk fektette pénzét kockázatmentes rövid lejáratú betétekbe – tavasszal arányuk elérte a 37 százalékot –, és 10 százalékuk életbiztosításba.
Az Egyesült Államokban mintegy öt százalékkal nőtt a valamilyen befektetést eszközlők aránya. Az egyes befektetési formák közül továbbra is a részvényalapokat és részvényeket részesítik előnyben, ám két százalékkal nőtt az alacsony hozamot ígérő, ám kockázatmentes betétekbe fektetők aránya is az előző időszakhoz képest.
A közép- és kelet-európai térségben mintegy stagnál – 68 százalékos – azoknak az aránya, akik megtakarításaikat nem bízzák valamely befektetési megoldásokat kínáló intézményre. A közép-európai befektetők többsége, 17 százaléka itt is rövid lejáratú betétekbe invesztált.
Magyarországon a helyzet némiképp romlott a tavaszi felmérés óta, hiszen a befektetést nem eszközlők aránya 72 százalékról 78 százalékra emelkedett. A lakosság másik 22 százaléka legnagyobb arányban rövid lejáratú betétekbe fektette megtakarításait (10 százalék), 4 százalék az életbiztosításba invesztálók aránya, 2-2 százalék fektetett részvényekbe, illetve kötvényekbe, 1 százalék valamely nyugdíjalapba, további 3 százalék pedig egyéb befektetési eszközt vett igénybe.
A legkedveltebb, kívánt befektetési formák nem sokban mások, mint amit a gyakorlat is mutat. Az Egyesült Államokban tíz megkérdezett közül továbbra is mintegy három preferálná a tőzsdei értékpapírokat (részvényeket, részvényalapú befektetési alapokat), amennyiben „lehetősége lenne 50°000 dollárt a különböző befektetési típusok között felosztani”. Nyugat-Európában ezeknek a tőzsdei értékpapíroknak a kedveltsége ettől messze elmarad, csupán 12 százalékot tesz ki. Itt változatlanul a biztonságos, rövid lejáratú betétekbe fektetnének leginkább a válaszadók. Közép- és Kelet-Európában a tőzsdei értékpapírokat elméletileg előnyben részesítők aránya 1 százalékkal meghaladja a nyugat-európait. A kötvények kedveltsége 2 százalékkal ugyan csökkent ebben a régióban, ám némiképp még így is magasabb a többi vizsgált régióhoz képest.
A megtakarításokra vonatkozó várakozásokról elmondható, hogy a többség mindhárom régióban az elmúlt 6 hónapra jellemző megtakarításainak összegét kívánja fenntartani. Az Egyesült Államok háztartásai bizonyultak most is a legbizakodóbbnak: itt ugyanis a legmagasabb azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy valamivel többet (23 százalék), illetve sokkal többet fognak megtakarítani (12 százalék), mint az előző 6 hónapban.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem