Trichet: nem döntünk idő előtt egy kamatemelési sorozatról

Pénzcentrum
2005. december 1. 14:40

Fél 3-tól tart tájékoztatót az EKB elnöke a bank kamatemeléséről. A piac érdeklődésének fókuszában nem is annyira a kamatemelés, mint a tájékoztató, az EKB kommentje áll. Az EKB 25 bp-tal emelte ma irányadó rátáját 2.25%-ra. Az EKB továbbra is alkalmazkodó politikát kíván folytatni, a mostani lépés is ebben a szemléletben született - mondta Trichet. Az EKB lépésével az árvárakozásokat kívánta

Fél 3-tól tart tájékoztatót az EKB elnöke a bank kamatemeléséről. A piac érdeklődésének fókuszában nem is annyira a kamatemelés, mint a tájékoztató, az EKB kommentje áll. Az EKB 25 bp-tal emelte ma irányadó rátáját 2.25%-ra.

Az EKB továbbra is alkalmazkodó politikát kíván folytatni, a mostani lépés is ebben a szemléletben született - mondta Trichet. Az EKB lépésével az árvárakozásokat kívánta kordában tartani közép- és hosszú távon, és ezzel hozzájárulni a gazdasági növekedéshez.

Az EKB kedvezően értékelte az export alakulását a beruházásokkal együtt az euró-zónában. Kockázat az olajárak alakulásában van, illetve aggasztó a fogyasztói bizalom alacsony szintje.

Az EKB prognózisa szerint az idei GDP növekedés 1.2-1.6% között lehet az euró-zónában, mely hajszálnyival magasabb a szeptemberi becslésnél. 2006-ra ez EKB 1.4-2.4% közötti növekedést jósol. Ezzel párhuzamosan az inflációs prognózisok is feljebb tolódtak a korábbiaknál. 2005-re 2.1-2.3%, 2006-ra 1.6-2.6%, 2007-re 1.4-2.6%.

Trichet elmondta, hogy a mostani kamatszint hozzájárul az EKB céljainak megvalósításához. Hogy lesz-e több kamatemelés, arról előre nem döntenek, az a makrogazdasági és pénzügyi folyamatok függvénye lesz.

A tájékoztató közben a kötvénypiaci hozamok csökkentek, az Euribor futures jegyzések emelkedtek (az ezekben foglalt kamat csökkent), mely azt mutatja, hogy a piac egyelőre nem számít gyors kamatemelési sorozatra. Jövő év végére az irányadó ráta 3% körül lehet majd.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?