Mit vegyünk az állampapírpiacon?

Pénzcentrum
2005. november 21. 12:50

Aggasztó jeleket látnak a magyar piacon a HVB Group bécsi elemzői: Tóth Gyula és Martin Blum. A szakértők a múlt héten jártak Magyarországon, hogy az MNB, a PM és az ÁKK vezetőivel találkozzanak. Rövid távon pánikra okot adó fejlemények nincsenek, hosszabb távon azonban intézkedésekre van szükség a stabilitás megtartásához.

Az elemzők nem látnak arra utaló jeleket, hogy a kormány az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően érdemi lépéseket tenne a költségvetési hiány csökkentésére, pedig erre szükség lenne. A két vezető párt már erős kampánytevékenységet kezdett, folyik az ígérgetés a szociális kiadások növelésére. Jövőre a deficit emelkedésével és a nagy törlesztések miatt a forintkibocsátás kb. 50%-kal nő, mely az aukciós mennyiségek lényeges növekedését jelenti majd. A hosszú kötvényaukciókon a meghirdetett mennyiségek elérhetik a 70 mrd Ft-ot.

Az aggodalmak mellett vannak bizakodásra késztető okok is. Az infláció alacsony és csökken. Az adminisztratív intézkedések miatt csökkenő infláció miatt (2006-ban ÁFA csökkentés) az inflációs várakozások tovább javulhatnak. A jelentős külföldi eladósodottság és ez a tendencia egyrészt kockázatokat rejt, de egyben folyamatos vételi tényező a forintpiacon. Ha a forint gyengül is, ennek inflatorikus hatása a korábbiaknál mérsékeltebb lehet. A jegybank az elemzők szerint egyelőre nem kíván érdemi lépéseket tenni, hogy a devizaeladósodást fékezze. A veszélyekre figyelmeztet, de ezen túl konkrét lépések nincsenek.

A szakértők összehasonlítják a mostani és a 2003 eleji helyzetet. A fő különbséget abban vélik, hogy akkor az inflációs félelmek ösztönözték a jegybank viselkedését, most erre nincs indok. Emiatt indokolt, hogy az MNB nem siet a kamatszint emelésével.

Piaci stratégiák szintjén arra számítanak, hogy a hozamgörbe meredeksége emelkedni fog. Jelentősebb kockázatok a közép- és hosszú lejáratú papíroknál vannak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?