26 °C Budapest

Mit vegyünk az állampapírpiacon?

Pénzcentrum
2005. november 21. 12:50

Aggasztó jeleket látnak a magyar piacon a HVB Group bécsi elemzői: Tóth Gyula és Martin Blum. A szakértők a múlt héten jártak Magyarországon, hogy az MNB, a PM és az ÁKK vezetőivel találkozzanak. Rövid távon pánikra okot adó fejlemények nincsenek, hosszabb távon azonban intézkedésekre van szükség a stabilitás megtartásához.

Az elemzők nem látnak arra utaló jeleket, hogy a kormány az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően érdemi lépéseket tenne a költségvetési hiány csökkentésére, pedig erre szükség lenne. A két vezető párt már erős kampánytevékenységet kezdett, folyik az ígérgetés a szociális kiadások növelésére. Jövőre a deficit emelkedésével és a nagy törlesztések miatt a forintkibocsátás kb. 50%-kal nő, mely az aukciós mennyiségek lényeges növekedését jelenti majd. A hosszú kötvényaukciókon a meghirdetett mennyiségek elérhetik a 70 mrd Ft-ot.

Az aggodalmak mellett vannak bizakodásra késztető okok is. Az infláció alacsony és csökken. Az adminisztratív intézkedések miatt csökkenő infláció miatt (2006-ban ÁFA csökkentés) az inflációs várakozások tovább javulhatnak. A jelentős külföldi eladósodottság és ez a tendencia egyrészt kockázatokat rejt, de egyben folyamatos vételi tényező a forintpiacon. Ha a forint gyengül is, ennek inflatorikus hatása a korábbiaknál mérsékeltebb lehet. A jegybank az elemzők szerint egyelőre nem kíván érdemi lépéseket tenni, hogy a devizaeladósodást fékezze. A veszélyekre figyelmeztet, de ezen túl konkrét lépések nincsenek.

A szakértők összehasonlítják a mostani és a 2003 eleji helyzetet. A fő különbséget abban vélik, hogy akkor az inflációs félelmek ösztönözték a jegybank viselkedését, most erre nincs indok. Emiatt indokolt, hogy az MNB nem siet a kamatszint emelésével.

Piaci stratégiák szintjén arra számítanak, hogy a hozamgörbe meredeksége emelkedni fog. Jelentősebb kockázatok a közép- és hosszú lejáratú papíroknál vannak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?