1 °C Budapest

Mit vegyünk az állampapírpiacon?

Pénzcentrum
2005. november 21. 12:50

Aggasztó jeleket látnak a magyar piacon a HVB Group bécsi elemzői: Tóth Gyula és Martin Blum. A szakértők a múlt héten jártak Magyarországon, hogy az MNB, a PM és az ÁKK vezetőivel találkozzanak. Rövid távon pánikra okot adó fejlemények nincsenek, hosszabb távon azonban intézkedésekre van szükség a stabilitás megtartásához.

Az elemzők nem látnak arra utaló jeleket, hogy a kormány az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően érdemi lépéseket tenne a költségvetési hiány csökkentésére, pedig erre szükség lenne. A két vezető párt már erős kampánytevékenységet kezdett, folyik az ígérgetés a szociális kiadások növelésére. Jövőre a deficit emelkedésével és a nagy törlesztések miatt a forintkibocsátás kb. 50%-kal nő, mely az aukciós mennyiségek lényeges növekedését jelenti majd. A hosszú kötvényaukciókon a meghirdetett mennyiségek elérhetik a 70 mrd Ft-ot.

Az aggodalmak mellett vannak bizakodásra késztető okok is. Az infláció alacsony és csökken. Az adminisztratív intézkedések miatt csökkenő infláció miatt (2006-ban ÁFA csökkentés) az inflációs várakozások tovább javulhatnak. A jelentős külföldi eladósodottság és ez a tendencia egyrészt kockázatokat rejt, de egyben folyamatos vételi tényező a forintpiacon. Ha a forint gyengül is, ennek inflatorikus hatása a korábbiaknál mérsékeltebb lehet. A jegybank az elemzők szerint egyelőre nem kíván érdemi lépéseket tenni, hogy a devizaeladósodást fékezze. A veszélyekre figyelmeztet, de ezen túl konkrét lépések nincsenek.

A szakértők összehasonlítják a mostani és a 2003 eleji helyzetet. A fő különbséget abban vélik, hogy akkor az inflációs félelmek ösztönözték a jegybank viselkedését, most erre nincs indok. Emiatt indokolt, hogy az MNB nem siet a kamatszint emelésével.

Piaci stratégiák szintjén arra számítanak, hogy a hozamgörbe meredeksége emelkedni fog. Jelentősebb kockázatok a közép- és hosszú lejáratú papíroknál vannak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem