25 °C Budapest

Minél többet költesz annál több kerül a számládra

Pénzcentrum
2005. november 17. 11:23

Vásárlás közben lehet megtakarítani a Bank of America és az American Express új hitelkártya-konstrukcióival. - íja mai számában a Világgazdaság.

 
Vásárlás közben lehet megtakarítani a Bank of America és az American Express új hitelkártya-konstrukcióival. – íja mai számában a Világgazdaság.
Az ellentmondásosnak tűnő ötlet nagy népszerűségnek örven az USA-ban. A kezdeményezés lényeg, hogy a kártyatulajdonosoknak elég csak vásárolniuk ahhoz, hogy megtakarítsanak. A két cég újításait valószínűleg átveszi a piac, és széles körben elterjed majd.
A Bank of America termékének a lényege, hogy ha az ügyfél vásárol és a végösszeg nem egész dollárra jön ki, akkor felkerekítik az összeget és a többletet pedig megtakarításként írják jóvá egy külön számlán. Az így félretett összeget a bank az első három hónapban ugyanennyivel kiegészíti, ezt követően pedig 5 százalékkal, de maximum 250 dollárral. A befolyt pénzösszegtől függően 0,5-1,3 százalék kamatot fizet a pénzintézet a megtakarítási számlára.
Az American Express is hasonló konstrukciót eszelt ki, náluk az összes vásárlás értékének egy százalékát írják jóvá egy magasabb – 3,12 százalékos – hozamú megtakarítási számlán, amely online hozzáférhető. Továbbá 25 dollárt ad ajándékba a bank az első vásárláskor, és az első éves kártyadíjat is elengedi.

Az amerikai kereskedelmi kamara felmérése szerint a fogyasztóknak általában közel nulla a megtakarításuk, ezért az, aki semmit nem tesz félre, egy ilyen kártyával spórolhat némi pénzt. Azonban hosszú távon az ezzel a módszerrel gyűjtött megtakarítások összege elhanyagolható. A Bank of America becslései szerint egy évben 150-200 dollár takarítható meg kártyájukkal. Az American Expressnél pedig minden 100 dollárra jut 1 dollár megtakarítás, de figyelembe véve az évi 35 dolláros kártyadíjat, legalább 3500 dollárt kell költeni ennek a kitermeléséhez.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15