7 °C Budapest

12 mrd Ft-ot vesztettek a befektetési alapok a piacon

Pénzcentrum
2005. november 10. 17:10

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok az idei év gyors növekedése után októberben megtorpantak, és 0,1 %-kal csökkentek, október végén összvagyonuk 1.874 milliárd forintot tett ki. Bár 9 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, az alapok piaci teljesítménye 12 milliárd forinttal csökkentette a vagyont. A hónap során három új alap indult, október végén összesen 160 alapot

kezeltek a BAMOSZ tagjai. Egy új nyilvános nyíltvégű értékpapíralap indulásával a hónap végére ezek száma 105-re nőtt, és bár októberben 78 %-ra csökkent arányuk, továbbra is az alapok összvagyonának legnagyobb hányadát adják.

A 9 hónapos gyors bővülés után októberben a nyilvános nyíltvégű értékpapírok vagyona 2 %-kal, 28 milliárd forinttal csökkent, ennek oka részben a negatív hozamok 10 milliárdos hatása, részben az ennek köszönhető több mint 18 milliárd forintos vagyonkivonás. Az 5 zártkörű értékpapíralap esetében is hasonló a helyzet - a vagyon 8 %-kal csökkent, ami részben 600 millió forintnyi tőkekivonás, részben a részvény és vegyes alapok negatív teljesítményének eredménye. A vagyonuk a hónap végén közel 40 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,1 %-a.

A kötvény és részvénypiaci visszaesés mellett októberben ismét meglódult az ingatlanalapok növekedésének üteme. Egy új zártkörű ingatlan alap indult a hónapban, az alapok száma 20-ra emelkedett, a hónap végén 297 milliárd forintos vagyonuk pedig az összvagyon 16 %-ára nőtt. A 11 %-os havi növekedéséből 27 milliárd forint az új befektetés, 1,8 milliárd forint pedig az elért hozamok eredménye. A 6 hazai ingatlan alapok alapjának vagyona továbbra is az ingatlanalapoknál gyorsabban, 27 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 46 milliárd forintot.
A 28 garantált alap összvagyona e hónapban 0,9 %-kal, 0,7 milliárd forinttal csökkent, 76 milliárdos vagyonuk az összvagyon 4,1 %-a. A döntő részben zártvégű alapok esetében a csökkenés elsősorban a hozam hatása. Októberben újabb származtatott alap indult, a 2 alap vagyona így közel megháromszorozódott, 2,2 milliárd forintra nőtt. A növekmény teljes egészében az értékesítés illetve az új alap indulásának eredménye.

A befektetési politika szerint a 28 kötvényalapé a legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt. Októberben a hazai kötvényindex közel 2 %-ot esett, ennek következtében a harmadik negyedéves gyors növekedés után megfordult a trend a kötvényalapoknál: 4,6 %-os vagyoncsökkenés után, vagyonuk a hónap végére t 658 milliárd forintra esett vissza. A hónap során több mint 30 milliárd forint tőkét vontak ki a kötvényalapokból, a negatív hozamok az alapok vagyonát további 1,5 milliárd forinttal csökkentették. Különbség van azonban a hosszú- és rövid kötvény alapok közt: míg az előbbiek esetében a harmadik negyedéves nagyobb arányú új befektetéseket nagyobb arányú (több mint 13 milliárdos) tőkekivonás és jelentős negatív hozam jellemzi, utóbbiak a tőkekivonás mellett némi pozitív hozamot értek el, bár vagyonuk így is 3 %-kal csökkent (a kötvényalapok 17 %-át jelentő hosszú alapoké közel 12 %-kal).

Bár a második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok növekedési üteme némileg lassult, - egy új alap indulása mellett - a 27 pénzpiaci alap vagyona 12 milliárd forinttal, 2 %-kal tovább tudott nőni októberben, és a hónap végén összesen 598 milliárd forintot tett ki. Az új befektetések hatása 10 milliárd forint, a hozamoké 1,5 milliárd forint volt októberben. A nagy különbség azonban nem a pénzpiaci és kötvény alapok között húzódik, hanem a likviditási alapok és a hosszú kötvényalapok között - előbbiek vagyona az előző negyedéves visszaesés után 21,5 %-kal nőtt, több mint 28 milliárd forint új tőkét fektettek be a hónap során likviditási alapokba. Bár a hozam októberben a likviditási alapok mellett a pénzpiaci alapoknál is pozitív volt, a rövid kötvény alapokhoz hasonlóan itt jelentős, több mint 18 milliárd forintnyi pénzkivonást tapasztalhattunk, így vagyonuk is közel 4 %-kal csökkent. A devizális megoszlást is tekintetbe véve a 46 hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvény és pénzpiaci alap továbbra is meghatározó, részesedésük az összes alap teljes vagyonából 66 %.

A harmadik negyedév utáni megtorpanás megnyilvánult a BUX havi több mint 10 %-os visszaesésében, aminek eredményeként a részvényalapok vagyona októberben 6,2 %-kal, 142 milliárd forintra csökkent. A trend megfordulása minden területen éreztette hatását - a részvényalapok mindkét alcsoportját tőkekivonás érintette, de nagyobb arányban az előző negyedév kedvezményezettjét, a tiszta részvény alapokat, ezek vagyona 10,6 %-kal csökkent, míg a részvénytúlsúlyos alapoké 5,9 %-kal. Ugyanakkor a globális részvényalapokon kívül minden alapból tőkekivonás történt, így bár a hozamuk ezen alapoknak is negatív volt októberben, a jelentős új befektetésnek köszönhetően némileg még nőtt is vagyonuk. A vegyes alapok vagyona némileg nőtt, köszönhetően az előző időszakinál kisebb mértékű, de a negatív hozamokat ellensúlyozó új befektetéseknek. A 1,5 milliárd forintnyi befektetés azonban csak a kötvénytúlsúlyos alapoknál eredményezett vagyonnövekményt, a kiegyensúlyozott vegyes alapok vagyona 2,2 %-kal csökkent. Az egyéb alapok viszont jelentősen, több mint 19 %-kal bővültek, így vagyonuk több mint 5 milliárdra nőtt, ami a friss tőke eredménye.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm