0 °C Budapest

12 mrd Ft-ot vesztettek a befektetési alapok a piacon

Pénzcentrum
2005. november 10. 17:10

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok az idei év gyors növekedése után októberben megtorpantak, és 0,1 %-kal csökkentek, október végén összvagyonuk 1.874 milliárd forintot tett ki. Bár 9 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, az alapok piaci teljesítménye 12 milliárd forinttal csökkentette a vagyont. A hónap során három új alap indult, október végén összesen 160 alapot

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
kezeltek a BAMOSZ tagjai. Egy új nyilvános nyíltvégű értékpapíralap indulásával a hónap végére ezek száma 105-re nőtt, és bár októberben 78 %-ra csökkent arányuk, továbbra is az alapok összvagyonának legnagyobb hányadát adják.

A 9 hónapos gyors bővülés után októberben a nyilvános nyíltvégű értékpapírok vagyona 2 %-kal, 28 milliárd forinttal csökkent, ennek oka részben a negatív hozamok 10 milliárdos hatása, részben az ennek köszönhető több mint 18 milliárd forintos vagyonkivonás. Az 5 zártkörű értékpapíralap esetében is hasonló a helyzet - a vagyon 8 %-kal csökkent, ami részben 600 millió forintnyi tőkekivonás, részben a részvény és vegyes alapok negatív teljesítményének eredménye. A vagyonuk a hónap végén közel 40 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,1 %-a.

A kötvény és részvénypiaci visszaesés mellett októberben ismét meglódult az ingatlanalapok növekedésének üteme. Egy új zártkörű ingatlan alap indult a hónapban, az alapok száma 20-ra emelkedett, a hónap végén 297 milliárd forintos vagyonuk pedig az összvagyon 16 %-ára nőtt. A 11 %-os havi növekedéséből 27 milliárd forint az új befektetés, 1,8 milliárd forint pedig az elért hozamok eredménye. A 6 hazai ingatlan alapok alapjának vagyona továbbra is az ingatlanalapoknál gyorsabban, 27 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 46 milliárd forintot.
A 28 garantált alap összvagyona e hónapban 0,9 %-kal, 0,7 milliárd forinttal csökkent, 76 milliárdos vagyonuk az összvagyon 4,1 %-a. A döntő részben zártvégű alapok esetében a csökkenés elsősorban a hozam hatása. Októberben újabb származtatott alap indult, a 2 alap vagyona így közel megháromszorozódott, 2,2 milliárd forintra nőtt. A növekmény teljes egészében az értékesítés illetve az új alap indulásának eredménye.

A befektetési politika szerint a 28 kötvényalapé a legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt. Októberben a hazai kötvényindex közel 2 %-ot esett, ennek következtében a harmadik negyedéves gyors növekedés után megfordult a trend a kötvényalapoknál: 4,6 %-os vagyoncsökkenés után, vagyonuk a hónap végére t 658 milliárd forintra esett vissza. A hónap során több mint 30 milliárd forint tőkét vontak ki a kötvényalapokból, a negatív hozamok az alapok vagyonát további 1,5 milliárd forinttal csökkentették. Különbség van azonban a hosszú- és rövid kötvény alapok közt: míg az előbbiek esetében a harmadik negyedéves nagyobb arányú új befektetéseket nagyobb arányú (több mint 13 milliárdos) tőkekivonás és jelentős negatív hozam jellemzi, utóbbiak a tőkekivonás mellett némi pozitív hozamot értek el, bár vagyonuk így is 3 %-kal csökkent (a kötvényalapok 17 %-át jelentő hosszú alapoké közel 12 %-kal).

Bár a második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok növekedési üteme némileg lassult, - egy új alap indulása mellett - a 27 pénzpiaci alap vagyona 12 milliárd forinttal, 2 %-kal tovább tudott nőni októberben, és a hónap végén összesen 598 milliárd forintot tett ki. Az új befektetések hatása 10 milliárd forint, a hozamoké 1,5 milliárd forint volt októberben. A nagy különbség azonban nem a pénzpiaci és kötvény alapok között húzódik, hanem a likviditási alapok és a hosszú kötvényalapok között - előbbiek vagyona az előző negyedéves visszaesés után 21,5 %-kal nőtt, több mint 28 milliárd forint új tőkét fektettek be a hónap során likviditási alapokba. Bár a hozam októberben a likviditási alapok mellett a pénzpiaci alapoknál is pozitív volt, a rövid kötvény alapokhoz hasonlóan itt jelentős, több mint 18 milliárd forintnyi pénzkivonást tapasztalhattunk, így vagyonuk is közel 4 %-kal csökkent. A devizális megoszlást is tekintetbe véve a 46 hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvény és pénzpiaci alap továbbra is meghatározó, részesedésük az összes alap teljes vagyonából 66 %.

A harmadik negyedév utáni megtorpanás megnyilvánult a BUX havi több mint 10 %-os visszaesésében, aminek eredményeként a részvényalapok vagyona októberben 6,2 %-kal, 142 milliárd forintra csökkent. A trend megfordulása minden területen éreztette hatását - a részvényalapok mindkét alcsoportját tőkekivonás érintette, de nagyobb arányban az előző negyedév kedvezményezettjét, a tiszta részvény alapokat, ezek vagyona 10,6 %-kal csökkent, míg a részvénytúlsúlyos alapoké 5,9 %-kal. Ugyanakkor a globális részvényalapokon kívül minden alapból tőkekivonás történt, így bár a hozamuk ezen alapoknak is negatív volt októberben, a jelentős új befektetésnek köszönhetően némileg még nőtt is vagyonuk. A vegyes alapok vagyona némileg nőtt, köszönhetően az előző időszakinál kisebb mértékű, de a negatív hozamokat ellensúlyozó új befektetéseknek. A 1,5 milliárd forintnyi befektetés azonban csak a kötvénytúlsúlyos alapoknál eredményezett vagyonnövekményt, a kiegyensúlyozott vegyes alapok vagyona 2,2 %-kal csökkent. Az egyéb alapok viszont jelentősen, több mint 19 %-kal bővültek, így vagyonuk több mint 5 milliárdra nőtt, ami a friss tőke eredménye.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09