27 °C Budapest

Dől a pénz a Raiffeisenhez

Pénzcentrum
2005. november 7. 12:05

Mintegy 6,5 Mrd forintnyi friss tőkével növekedett a Raiffeisen Ingatlan Alap vagyona októberben, amellyel a teljes kezelt vagyon meghaladta a 83 Mrd forintot a hónap végén. Az ingatlanok aránya 36% alá csökkent, miután újabb tranzakció lezárására nem került sor.

Az Alap likvid eszközeinek szempontjából ezúttal is jelentős változások történtek annak ellenére, hogy az MNB Monetáris Tanácsa októberi ülésén ezúttal (2005-ben először) az alapkamat változatlansága mellett döntött. A döntés mögött nem az inflációs kilátások változása állt, hanem a tőkepiaci bizonytalanságok számottevő növekedése és az azt tükröző forint gyengülés. A bizonytalanság forrása elsősorban a hazai költségvetési politika és az euró bevezetése 2010-es céldátumának a tarthatatlansága, ami az állampapírpiaci hozamok számottevő emelkedéséhez vezetett októberben.

A másodpiaci hozamok emelkedése akár pozitív tényezőként is felfogható az Alap szempontjából, hiszen élve a törvényi változás adta lehetőségekkel, az Alapkezelő úgy módosította az Alap befektetési politikáját, hogy november végétől lehetőség lesz egy éven túli hátralévő futamidővel rendelkező állampapírok vásárlására is!
A PSZÁF által jóváhagyott módosított tájékoztató másik fontos változása, hogy bevezetésre kerültek az Alap új befeketési jegy sorozatai. Azaz immáron 3 sorozat van, az „A”-t csak lakossági ügyfelek, a „B”-t csak privátbanki ügyfelek, a „C”-t pedig az egyéb ügyfelek (intézmények) vásárolhatják. Az Alapkezelőnek joga van az egyes sorozatokra külön-külön is kiegészítő eladási jutalékot bevezetnie, amelynek maximális mértéke 3%. Az Alap havi nominális hozama 0,73% volt, míg az indulás óta számított évesített hozam 12,55%.
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?