Közel 60% egy év alatt - részvényalapok rangsora

Pénzcentrum
2005. október 19. 16:25

Közel 60%-os hozamot is elérhetett az a befektető, aki részvényalapban tartotta a pénzét az elmúlt egy évben. Bár a közel 24,000 pontos BUX helyett ma már 19,500 pontot közelítette az index, az elmúlt egy évben részvényekben mozgók így sem panaszkodhatnak. Az alábbi táblázat nem tartalmazza a mai 5%-os esés hatását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Összehasonlítottuk a BAMOSZ tagok által kezelt forintban jegyzett részvényalapok teljesítményét az elmúlt 1 év illetve 3 hónap vonatkozásában. Számításaink szerint a legjobb alapot választók egy év alatt közel 60%-os hozamot is elérhettek. Az élen az éves hozamok tekintetében a K&H Navigátor végzett, melyet minimális lemaradással az ING Indexkövető követett. Az Access Dynamic kiemelkedő 3 hónapos teljesítményében meghatározó szerepe lehetett a forint gyengülésének és ehhez kapcsolódóan a külföldi eszközök felértékelődésének.

A részvénytúlsúlyos alapoknál a legutolsó adatok az OTP Quality elsőségét hozták az éves teljesítmény tekintetében, melyet az Aegon Belföldi, a CIB és a CA Kelet-európai Részvény követett. Az OTP Quality feltehetően jókor csökkentett részvényarányt és jó papírokba fektett az autóbbi időszakban, ami a 3 hónapos kiemelkedő adaton is látszik. A CA alapnál a regionális eszközök felértékelődése erősen érződött a rövid távú teljesítményen is (legmagasabb 3 hónapos hozam).


A kilátásokat tekintve a hazai részvényalapoknál a teljesítménymutatók feltehetően erősen romolhatnak. A piac 20%-ot korrigált, a trendforduló után kérdéses, hogy a lefelé mutató irány mennyire marad tartós. Mind a hazai, mind a globális kockázatok jelentősek. A magas olajár és a kamatemelési félelmek borús képet festenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07