A hosszú élet titka: fizess kevesebb adót !

Pénzcentrum
2005. október 14. 17:00

Rengeteg "túlélőt" megkérdeztek már, hogy mi a hosszú élet titka. Ilyenkor az érintettek elmondanak mindenféle praktikát amit életük során alkalmaztak, és aminek szerencsés helyzetüket tulajdonítják. Egy valamiben azonban egyetértenek, ez pedig az, hogy a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás mindenképpen szükséges egészségünk megőrzéséhez, s ez kiváltképpen igaz ebben a "rohanó" világban. Ahhoz viszont, hogy ezeket a tanácsokat megfogadjuk, áldozni kell rá (nem is keveset), azonban ha mindezt a költekezést egészségpénztáron keresztül valósítjuk meg, akkor bizonyos feltételek mellett elég tetemes mennyiségű adót is visszaigényelhetünk.

 
 
Rengeteg „túlélőt” megkérdeztek már, hogy mi a hosszú élet titka. Ilyenkor az érintettek elmondanak mindenféle praktikát amit életük során alkalmaztak, és aminek szerencsés helyzetüket tulajdonítják. Egy valamiben azonban egyetértenek, ez pedig az, hogy a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás mindenképpen szükséges egészségünk megőrzéséhez, s ez kiváltképpen igaz ebben a „rohanó” világban. Ahhoz viszont, hogy ezeket a tanácsokat megfogadjuk, áldozni kell rá (nem is keveset), azonban ha mindezt a költekezést egészségpénztáron keresztül valósítjuk meg, akkor bizonyos feltételek mellett elég tetemes mennyiségű adót is visszaigényelhetünk.
 
Mire jó az egészségpénztár ?
Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba történő befizetéseknél létezik egy 30 %-os adókedvezmény, melyet az adózott jövedelmekből történő befizetés esetén lehet érvényesíteni, és ez még további 10 %-kal növelhető, ha a pénztártag prevenciós szolgáltatást vesz igénybe. A Kormányrendelet szerint prevenciós szolgáltatásnak minősül: az egészségügyi szűrés, gyógytorna, a gyógyfürdő, fizikoterápiás kezelés, gyógymasszázs, sportbérlet, léböjtkúra, fogyókúra stb. A "prevenciós" SzJA kedvezmény igénybe vételéhez szükséges legalább kétévente egészségügyi állapotfelmérésen részt venni, melynek eredményeként egyéni egészségterv készül. E javaslatban szereplő és a kormányrendeletben felsorolt szolgáltatások igénybe vételével kapcsolatos költségek után érvényesíthető a 10%-os kedvezmény.
Tehát ennél a juttatási formálnál is –csakúgy mint az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárnál- vagy a munkáltató fizet be az alkalmazottja javára (ekkor ez a befizetés TB- és adó-mentes), vagy a munkavállaló fizet be az egyéni számlájára az adózott jövedelméből ( ezután viszont jár a 30%+10 %-os adó-visszatérítés max. 100 000 Ft évente, illetve 2020 előtt nyugdíjba vonulók számára 130 000 Ft).
Az egészségpénztárak nagy előnye, hogy elég széles az általuk finanszírozható termékek és szolgáltatások skálája (sporteszközök, egészségügyi szolgáltatások, utazások stb.). A felhasználáskor arra kell figyelni, hogy az adott szolgáltató (fogorvos, szálloda , edzőterem) szerződésben álljon az adott pénztárral, és mindig kérjünk számlát a pénztár vagy a saját nevünkre (ezt a pénztári szerződés határozza meg), valamint bizonyos szolgáltatások elszámolásához (gyógyfürdő, különböző gyógykezelések) a háziorvosunkkal is ki kell töltetni egy formanyomtatványt, amiben javasolja az adott szolgáltatás igénybevételét. Nem kell szerződést kötni a pénztárnak a szolgáltatóval sportbérlet, sportszerek (nem minden sporteszköz minősül sportszernek pl.: lovassportnál a nyereg sportszer de a ló nem az), a gyógyszer és a gyógyászati segédeszközök (szemüveg) vásárlása esetén. A szerződött szolgáltatóknál általában egy 10-30%-os árkedvezményt is kapnak a pénztártagokat.
A havi tagdíj befizetés minimális mértéke és a levonások pénztáranként eltérőek. Amennyiben a pénztártag nem használja fel az adott adóévben egyéni számlája egyenlegét, akkor a számla egyenlege hozammal növelve a következő évre átvezetésre kerül, így nagyobb összegű egészségügyi célú megtakarítás képződhet.
Mikor a bank, a szolgáltató és a pénztár egyesül
 
Az Aranykor Nyugdíjpénztár a közelmúltban döntést hozott arról, hogy tagjai jobb kiszolgálás érdekében 2005. őszétől elindítja az egészségpénztári ágazatot is. Az új szolgáltatás a hazai egészségügyi piac egyik kiemelkedő szereplője, a Medicover Rt. közreműködésével indul. E kapcsolatnak köszönhetően a pénztár a szakellátástól kezdve a járó-beteg ellátáson át a kórházi ellátásig kiemelkedő szolgáltatások megszervezésére képes tagjai és munkáltatóik számára. A pénztári tagok vásárlásaikat a CIB Bank Rt.-vel közösen kibocsátásra kerülő Aranykor Hitelkártyával egyenlíthetik ki.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem