8 °C Budapest

A hosszú élet titka: fizess kevesebb adót !

Pénzcentrum
2005. október 14. 17:00

Rengeteg "túlélőt" megkérdeztek már, hogy mi a hosszú élet titka. Ilyenkor az érintettek elmondanak mindenféle praktikát amit életük során alkalmaztak, és aminek szerencsés helyzetüket tulajdonítják. Egy valamiben azonban egyetértenek, ez pedig az, hogy a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás mindenképpen szükséges egészségünk megőrzéséhez, s ez kiváltképpen igaz ebben a "rohanó" világban. Ahhoz viszont, hogy ezeket a tanácsokat megfogadjuk, áldozni kell rá (nem is keveset), azonban ha mindezt a költekezést egészségpénztáron keresztül valósítjuk meg, akkor bizonyos feltételek mellett elég tetemes mennyiségű adót is visszaigényelhetünk.

 
 
Rengeteg „túlélőt” megkérdeztek már, hogy mi a hosszú élet titka. Ilyenkor az érintettek elmondanak mindenféle praktikát amit életük során alkalmaztak, és aminek szerencsés helyzetüket tulajdonítják. Egy valamiben azonban egyetértenek, ez pedig az, hogy a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás mindenképpen szükséges egészségünk megőrzéséhez, s ez kiváltképpen igaz ebben a „rohanó” világban. Ahhoz viszont, hogy ezeket a tanácsokat megfogadjuk, áldozni kell rá (nem is keveset), azonban ha mindezt a költekezést egészségpénztáron keresztül valósítjuk meg, akkor bizonyos feltételek mellett elég tetemes mennyiségű adót is visszaigényelhetünk.
 
Mire jó az egészségpénztár ?
Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba történő befizetéseknél létezik egy 30 %-os adókedvezmény, melyet az adózott jövedelmekből történő befizetés esetén lehet érvényesíteni, és ez még további 10 %-kal növelhető, ha a pénztártag prevenciós szolgáltatást vesz igénybe. A Kormányrendelet szerint prevenciós szolgáltatásnak minősül: az egészségügyi szűrés, gyógytorna, a gyógyfürdő, fizikoterápiás kezelés, gyógymasszázs, sportbérlet, léböjtkúra, fogyókúra stb. A "prevenciós" SzJA kedvezmény igénybe vételéhez szükséges legalább kétévente egészségügyi állapotfelmérésen részt venni, melynek eredményeként egyéni egészségterv készül. E javaslatban szereplő és a kormányrendeletben felsorolt szolgáltatások igénybe vételével kapcsolatos költségek után érvényesíthető a 10%-os kedvezmény.
Tehát ennél a juttatási formálnál is –csakúgy mint az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárnál- vagy a munkáltató fizet be az alkalmazottja javára (ekkor ez a befizetés TB- és adó-mentes), vagy a munkavállaló fizet be az egyéni számlájára az adózott jövedelméből ( ezután viszont jár a 30%+10 %-os adó-visszatérítés max. 100 000 Ft évente, illetve 2020 előtt nyugdíjba vonulók számára 130 000 Ft).
Az egészségpénztárak nagy előnye, hogy elég széles az általuk finanszírozható termékek és szolgáltatások skálája (sporteszközök, egészségügyi szolgáltatások, utazások stb.). A felhasználáskor arra kell figyelni, hogy az adott szolgáltató (fogorvos, szálloda , edzőterem) szerződésben álljon az adott pénztárral, és mindig kérjünk számlát a pénztár vagy a saját nevünkre (ezt a pénztári szerződés határozza meg), valamint bizonyos szolgáltatások elszámolásához (gyógyfürdő, különböző gyógykezelések) a háziorvosunkkal is ki kell töltetni egy formanyomtatványt, amiben javasolja az adott szolgáltatás igénybevételét. Nem kell szerződést kötni a pénztárnak a szolgáltatóval sportbérlet, sportszerek (nem minden sporteszköz minősül sportszernek pl.: lovassportnál a nyereg sportszer de a ló nem az), a gyógyszer és a gyógyászati segédeszközök (szemüveg) vásárlása esetén. A szerződött szolgáltatóknál általában egy 10-30%-os árkedvezményt is kapnak a pénztártagokat.
A havi tagdíj befizetés minimális mértéke és a levonások pénztáranként eltérőek. Amennyiben a pénztártag nem használja fel az adott adóévben egyéni számlája egyenlegét, akkor a számla egyenlege hozammal növelve a következő évre átvezetésre kerül, így nagyobb összegű egészségügyi célú megtakarítás képződhet.
Mikor a bank, a szolgáltató és a pénztár egyesül
 
Az Aranykor Nyugdíjpénztár a közelmúltban döntést hozott arról, hogy tagjai jobb kiszolgálás érdekében 2005. őszétől elindítja az egészségpénztári ágazatot is. Az új szolgáltatás a hazai egészségügyi piac egyik kiemelkedő szereplője, a Medicover Rt. közreműködésével indul. E kapcsolatnak köszönhetően a pénztár a szakellátástól kezdve a járó-beteg ellátáson át a kórházi ellátásig kiemelkedő szolgáltatások megszervezésére képes tagjai és munkáltatóik számára. A pénztári tagok vásárlásaikat a CIB Bank Rt.-vel közösen kibocsátásra kerülő Aranykor Hitelkártyával egyenlíthetik ki.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm