11 °C Budapest

Hogyan gondoskodjunk a jövőnkről ?

Pénzcentrum
2005. október 12. 14:10

Nagyon sok leendő- és kisgyermekes szülő gondolkozik el azon, hogy miből fogja majd finanszírozni felcseperedő gyermeke(i) tanítatását, hogyan fogja "elindítani" az életben és ha netalán velük történne valami akkor hogyan fog alakulni gyermeke sorsa.

 
Nagyon sok leendő- és kisgyermekes szülő gondolkozik el azon, hogy miből fogja majd finanszírozni felcseperedő gyermeke(i) tanítatását, hogyan fogja „elindítani” az életben és ha netalán velük történne valami akkor hogyan fog alakulni gyermeke sorsa.
Biztosítás minden esetre
 
A legtöbb hazai biztosítótársaság kínál valamilyen „életprogramot” vagy biztosítási terméket fiatal szülők számára, amivel egyrészt megtakarításokat tudnak eszközölni, másrészt pedig biztosítani tudják gyermekeik jövőjét egy velük kapcsolatban bekövetkezett tragédia esetén is.
Ezek a termékek legtöbbször az úgynevezett Unit-linked biztosítások családjába tartoznak. Erről azt kell tudnunk, hogy az általunk befizetett biztosítási összegek egy előre meghatározható - a biztosítási időszak alatt bármikor és többször módosítható - befektetési alapokba kerülnek. Kockázatvállalási szintünktől és jövőbeni hozamelvárásainktól függően válogathatunk a hazai és a nemzetközi értékpapírokat tartalmazó konstrukciók között és ezáltal kialakíthatjuk a saját portfoliónkat (természetesen a biztosítók befektetési tanácsadói segítségünkre lesznek ebben).
A befizetések történhetnek rendszeres időközönként (például havonta) és lehetőségünk van egyösszegű befizetésre is, természetesen a futamidő alatt ha nagyobb pénzmennyiséghez jutunk azt is elhelyezhetjük biztosítási számlánkon. Befizetéseink után, ha legalább 10 éves lejáratú a szerződésünk, adó kedvezményben részesülhetünk ami ebben az adóévben a befizettet díj 20 százaléka (plusz az előző évhez képest fizetett többletdíj 10 százaléka), maximum 100.000 Ft.
Futamidő végén vagy a biztosítási esemény bekövetkezésekor (biztosított halála vagy a gyermek eléri az általunk meg jelült kort) megkapjuk a befizetett díjak hozammal növelt és kezelési költséggel csökkentett értékét, aminek összege nagyrészt attól függ, hogy melyik alapban tartottuk pénzünket (alacsonyabb kockázat = alacsonyabb hozam).
Mit kínálnak a biztosító társaságok ?
 
Az Allianz biztosító az Allianz Életprogramot kínálja a fiatal szülők számára ahol nekik lehetőségük van az élethelyzetüknek megfelelően kialakítani a biztosítási védelem és a befektetés optimális kombinációját.
A szerződéskötéskor a család igényei szerint választható meg a biztosítások típusa, valamint meghatározható, hogy a befektetésre szánt összeg mely befektetési formákban, milyen arányban kerüljön elhelyezésre. A szerződő több biztosítottat, akár családja minden tagját bevonhatja az Allianz Életprogramokra szóló szerződésbe. A szülő, mint szerződő eldöntheti, hogy a család mely tagját milyen biztosítási védelemben kívánja részesíteni, és ugyanabban az egy szerződésben minden családtagra egyenként megjelölheti a rá vonatkozó biztosítási módozatokat és azok biztosítási összegeit.
A családok számára előny, hogy a biztosításokról és a befektetések elhelyezéséről hozott döntés a szerződés tartama során bármikor megváltoztatható. A választott biztosítás a tartam alatt a biztosítottak aktuális élethelyzetéhez alakítható, azaz egy adott biztosítottra bármikor új biztosítási fedezetek választhatók, a meglévő biztosítási fedezetek biztosítási összegei módosíthatók, a biztosítási fedezetek törölhetők, valamint új biztosítottak is megjelölhetők. Ezáltal a gyermekek a szerződés megkötését követően is felvehetők a biztosítottak közé és a gyermekek életének változásával (pl. iskolás kor elérése, középiskolai tanulmányok kezdete) a rájuk vonatkozó biztosítási védelem is módosítható.
A szerződés úgy működik, hogy a befizetett díjakat – az alapkezelési költség levonását követően – a társaság befektetési egységekre váltja ( a befektetési jegyek napi árfolyama alapján). Az egységeknek a szerződés költségeivel (pl. a biztosítások költségeivel) csökkentett számát, azaz a megtakarítás összegét, a szerződő szándékai szerint fektetik be. A szerződő meghatározhatja, hogy a mely alapokban vagy az ezek kombinációjaként előre összeállított mely portfolióban kívánja elhelyezni megtakarításait. Az alapokból tetszés szerint választható ki a számára legmegfelelőbb összetételt. A befektetésről szóló döntés a későbbiekben – a befizetendő díjak átirányításával és az egységszámlán elhelyezett befektetések átváltásával – bármikor megváltoztatható
.
Az Allianz Életprogramokhoz kapcsolható kiegészítő biztosítási szerződésben (Életbiztosítás; Baleseti halálra szóló biztosítás; Baleseti rokkantságra szóló biztosítás; Kritikus betegségekre szóló biztosítás; TB I-II. rokkantságra szóló biztosítás; Műtéti térítésre szóló biztosítás.) a szerződő a család bármely tagjára vonatkozóan szabadon választhat a társaság által kínált kiegészítő biztosítási fedezetekből. A döntés megkönnyítése érdekében a kiegészítő biztosítási fedezetekből a jellegzetes emberi élethelyzetekre (önálló életkezdés, családalapítás, gyerek taníttatása, vállalkozás stb.) előre összeállított biztosítási csomagokat is kínálnak az ügyfelek számára.
A K&H Életbiztosító két módozatot is kínál fiatal szülőknek, gyermekükről való gondoskodásként. A K&H optimum módozatot a biztonságos megtakarításra törekvőknek ajánlják. Nagy előnye a garantált hozam (jelenleg 4%) és az ezen felül évi egyszer jóváírt többlethozam. A K&H maximum módozatot azon szülőknek ajánlják, akik szívesen fektetnének különböző részvény- és kötvényalapokba a magasabb elérhető hozamok céljával. Mindkét termékhez ingyen nyújtják a baleseti halál és baleseti rokkantság esetére szóló kiegészítő biztosítást amennyiben a gyermek a kedvezményezett.
A Groupama biztosító életbiztosítási igazgatója, dr. Marczi Erika elmondása szerint kisgyermekes szülőknek ideális megoldás az Útravaló 2003 életbiztosításuk. Az erre fordítandó költségkeretet érdemes megfelezni és mindkét szülőt biztosítani. A szerződés lényege, hogy a biztosítási idő lejártakor (ami lehet a gyermek tetszőlegesen megválasztott életévének betöltése) a biztosító kifizeti a gyermek részére a garantált lejárati összeget, függetlenül attól, hogy a biztosított életben van-e vagy sem. A biztosításban arra is van lehetőség, hogy amennyiben a biztosítás tartama alatt valamelyik szülővel tragédia történne, akkor egy kisebb összeget fizetnek ki a másik biztosítottnak, valamint a gyermek részére rendszeres havi járadékot folyósítanak, amiből az egyedülálló szülő kiegészítheti a megélhetési, vagy tanítási költségeket.

Lengyel Márk a Generali-Providencia Biztosító Rt. életbiztosítási osztályának csoportvezetőjének elmondása szerint az alacsony kockázatot és garantált biztosítási összeget jelentő termékeik közül a Hozomány, illetve a Támasz életbiztosításaikat kínálják gyermekükről ily módon is gondoskodni akaró szülők számára. A Hozomány biztosítás esetében a gyermek házasságkötésekor (de legkorábban a gyermek 18, legkésőbb 24 éves korában) kifizetik az előre rögzített biztosítási összeget és a felhalmozott nyereséget. Ezzel a biztosítással célja akkor is megvalósul, ha a szülő már nem tud segíteni, ugyanis a szülő elhalálozása esetén a biztosító átvállalja a további díjakat, így folytatja a megkezdett megtakarítást. A Támasz biztosítás annyiban tér el az előző típustól, hogy kizárólag a gyermek előre meghatározott életkorában fizet. Ezenkívül a járadék biztosítások keretében a szülőnek lehetősége van egy adott időszak (pl.: egyetemi tanulmányok) rendszeres finanszírozására is. A unit-linked termékeik közül a az élethosszig tartó Aranyszárny Exkluzív életbiztosítással védet megtakarítási program lehet leginkább alkalmas jövő finanszírozásra. Ehhez a megtakarításhoz már középtávon hozzá lehet férni, 10 év után pedig a megtakarítások teljes egészében bármikor hozzáférhe

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm