33 °C Budapest

Hogyan gondoskodjunk a jövőnkről ?

Pénzcentrum
2005. október 12. 14:10

Nagyon sok leendő- és kisgyermekes szülő gondolkozik el azon, hogy miből fogja majd finanszírozni felcseperedő gyermeke(i) tanítatását, hogyan fogja "elindítani" az életben és ha netalán velük történne valami akkor hogyan fog alakulni gyermeke sorsa.

 
Nagyon sok leendő- és kisgyermekes szülő gondolkozik el azon, hogy miből fogja majd finanszírozni felcseperedő gyermeke(i) tanítatását, hogyan fogja „elindítani” az életben és ha netalán velük történne valami akkor hogyan fog alakulni gyermeke sorsa.
Biztosítás minden esetre
 
A legtöbb hazai biztosítótársaság kínál valamilyen „életprogramot” vagy biztosítási terméket fiatal szülők számára, amivel egyrészt megtakarításokat tudnak eszközölni, másrészt pedig biztosítani tudják gyermekeik jövőjét egy velük kapcsolatban bekövetkezett tragédia esetén is.
Ezek a termékek legtöbbször az úgynevezett Unit-linked biztosítások családjába tartoznak. Erről azt kell tudnunk, hogy az általunk befizetett biztosítási összegek egy előre meghatározható - a biztosítási időszak alatt bármikor és többször módosítható - befektetési alapokba kerülnek. Kockázatvállalási szintünktől és jövőbeni hozamelvárásainktól függően válogathatunk a hazai és a nemzetközi értékpapírokat tartalmazó konstrukciók között és ezáltal kialakíthatjuk a saját portfoliónkat (természetesen a biztosítók befektetési tanácsadói segítségünkre lesznek ebben).
A befizetések történhetnek rendszeres időközönként (például havonta) és lehetőségünk van egyösszegű befizetésre is, természetesen a futamidő alatt ha nagyobb pénzmennyiséghez jutunk azt is elhelyezhetjük biztosítási számlánkon. Befizetéseink után, ha legalább 10 éves lejáratú a szerződésünk, adó kedvezményben részesülhetünk ami ebben az adóévben a befizettet díj 20 százaléka (plusz az előző évhez képest fizetett többletdíj 10 százaléka), maximum 100.000 Ft.
Futamidő végén vagy a biztosítási esemény bekövetkezésekor (biztosított halála vagy a gyermek eléri az általunk meg jelült kort) megkapjuk a befizetett díjak hozammal növelt és kezelési költséggel csökkentett értékét, aminek összege nagyrészt attól függ, hogy melyik alapban tartottuk pénzünket (alacsonyabb kockázat = alacsonyabb hozam).
Mit kínálnak a biztosító társaságok ?
 
Az Allianz biztosító az Allianz Életprogramot kínálja a fiatal szülők számára ahol nekik lehetőségük van az élethelyzetüknek megfelelően kialakítani a biztosítási védelem és a befektetés optimális kombinációját.
A szerződéskötéskor a család igényei szerint választható meg a biztosítások típusa, valamint meghatározható, hogy a befektetésre szánt összeg mely befektetési formákban, milyen arányban kerüljön elhelyezésre. A szerződő több biztosítottat, akár családja minden tagját bevonhatja az Allianz Életprogramokra szóló szerződésbe. A szülő, mint szerződő eldöntheti, hogy a család mely tagját milyen biztosítási védelemben kívánja részesíteni, és ugyanabban az egy szerződésben minden családtagra egyenként megjelölheti a rá vonatkozó biztosítási módozatokat és azok biztosítási összegeit.
A családok számára előny, hogy a biztosításokról és a befektetések elhelyezéséről hozott döntés a szerződés tartama során bármikor megváltoztatható. A választott biztosítás a tartam alatt a biztosítottak aktuális élethelyzetéhez alakítható, azaz egy adott biztosítottra bármikor új biztosítási fedezetek választhatók, a meglévő biztosítási fedezetek biztosítási összegei módosíthatók, a biztosítási fedezetek törölhetők, valamint új biztosítottak is megjelölhetők. Ezáltal a gyermekek a szerződés megkötését követően is felvehetők a biztosítottak közé és a gyermekek életének változásával (pl. iskolás kor elérése, középiskolai tanulmányok kezdete) a rájuk vonatkozó biztosítási védelem is módosítható.
A szerződés úgy működik, hogy a befizetett díjakat – az alapkezelési költség levonását követően – a társaság befektetési egységekre váltja ( a befektetési jegyek napi árfolyama alapján). Az egységeknek a szerződés költségeivel (pl. a biztosítások költségeivel) csökkentett számát, azaz a megtakarítás összegét, a szerződő szándékai szerint fektetik be. A szerződő meghatározhatja, hogy a mely alapokban vagy az ezek kombinációjaként előre összeállított mely portfolióban kívánja elhelyezni megtakarításait. Az alapokból tetszés szerint választható ki a számára legmegfelelőbb összetételt. A befektetésről szóló döntés a későbbiekben – a befizetendő díjak átirányításával és az egységszámlán elhelyezett befektetések átváltásával – bármikor megváltoztatható
.
Az Allianz Életprogramokhoz kapcsolható kiegészítő biztosítási szerződésben (Életbiztosítás; Baleseti halálra szóló biztosítás; Baleseti rokkantságra szóló biztosítás; Kritikus betegségekre szóló biztosítás; TB I-II. rokkantságra szóló biztosítás; Műtéti térítésre szóló biztosítás.) a szerződő a család bármely tagjára vonatkozóan szabadon választhat a társaság által kínált kiegészítő biztosítási fedezetekből. A döntés megkönnyítése érdekében a kiegészítő biztosítási fedezetekből a jellegzetes emberi élethelyzetekre (önálló életkezdés, családalapítás, gyerek taníttatása, vállalkozás stb.) előre összeállított biztosítási csomagokat is kínálnak az ügyfelek számára.
A K&H Életbiztosító két módozatot is kínál fiatal szülőknek, gyermekükről való gondoskodásként. A K&H optimum módozatot a biztonságos megtakarításra törekvőknek ajánlják. Nagy előnye a garantált hozam (jelenleg 4%) és az ezen felül évi egyszer jóváírt többlethozam. A K&H maximum módozatot azon szülőknek ajánlják, akik szívesen fektetnének különböző részvény- és kötvényalapokba a magasabb elérhető hozamok céljával. Mindkét termékhez ingyen nyújtják a baleseti halál és baleseti rokkantság esetére szóló kiegészítő biztosítást amennyiben a gyermek a kedvezményezett.
A Groupama biztosító életbiztosítási igazgatója, dr. Marczi Erika elmondása szerint kisgyermekes szülőknek ideális megoldás az Útravaló 2003 életbiztosításuk. Az erre fordítandó költségkeretet érdemes megfelezni és mindkét szülőt biztosítani. A szerződés lényege, hogy a biztosítási idő lejártakor (ami lehet a gyermek tetszőlegesen megválasztott életévének betöltése) a biztosító kifizeti a gyermek részére a garantált lejárati összeget, függetlenül attól, hogy a biztosított életben van-e vagy sem. A biztosításban arra is van lehetőség, hogy amennyiben a biztosítás tartama alatt valamelyik szülővel tragédia történne, akkor egy kisebb összeget fizetnek ki a másik biztosítottnak, valamint a gyermek részére rendszeres havi járadékot folyósítanak, amiből az egyedülálló szülő kiegészítheti a megélhetési, vagy tanítási költségeket.

Lengyel Márk a Generali-Providencia Biztosító Rt. életbiztosítási osztályának csoportvezetőjének elmondása szerint az alacsony kockázatot és garantált biztosítási összeget jelentő termékeik közül a Hozomány, illetve a Támasz életbiztosításaikat kínálják gyermekükről ily módon is gondoskodni akaró szülők számára. A Hozomány biztosítás esetében a gyermek házasságkötésekor (de legkorábban a gyermek 18, legkésőbb 24 éves korában) kifizetik az előre rögzített biztosítási összeget és a felhalmozott nyereséget. Ezzel a biztosítással célja akkor is megvalósul, ha a szülő már nem tud segíteni, ugyanis a szülő elhalálozása esetén a biztosító átvállalja a további díjakat, így folytatja a megkezdett megtakarítást. A Támasz biztosítás annyiban tér el az előző típustól, hogy kizárólag a gyermek előre meghatározott életkorában fizet. Ezenkívül a járadék biztosítások keretében a szülőnek lehetősége van egy adott időszak (pl.: egyetemi tanulmányok) rendszeres finanszírozására is. A unit-linked termékeik közül a az élethosszig tartó Aranyszárny Exkluzív életbiztosítással védet megtakarítási program lehet leginkább alkalmas jövő finanszírozásra. Ehhez a megtakarításhoz már középtávon hozzá lehet férni, 10 év után pedig a megtakarítások teljes egészében bármikor hozzáférhe

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 09:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként e...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?